Diari Més

Castells

Una jornada tractarà el paper de les dones a les colles castelleres aquest dissabte a Tarragona

Es presentaran els resultats de l’estudi ‘Castells des d’una perspectiva de gènere’, elaborat pel CePAC i la URV

La consellera Begoña Floria i el president de la CePAC, Xavier Brotons, en la presentació de la jornada 'Castells

Una jornada tractarà el paper de les dones a les colles castelleres aquest dissabte a TarragonaMauri Fernández

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Antiga Audiència acollirà, aquest dissabte 10 de març, la jornada Castells des d’una perspectiva de gènere. Durant la trobada es presentaran els resultats de l’estudi de gènere que, per encàrrec de l’Ajuntament, han elaborat el Centre de Prospectiva i Anàlisi de Castells amb la col·laboració de l’Observatori per la Igualtat de Gènere de la URV. La regidora de Cultura, Begoña Floria, ha destacat la importància d’aquest estudi i ha explicat «el CePAC i la URV han realitzat una tasca pionera, ja que no existeix bibliografia sobre el paper de la dona en el món casteller».

L’estudi ha estat elaborat per Paloma Pontón, Anna Sánchez, Raquel Sans i Guillermo Soler i s’ha realitzat una important feina de camp que ha permès elaborar una radiografia bastant exacta del paper de les dones en les estructures de poder de les colles castelleres. Algunes de les conclusions que s’han extret és que el paper de les dones al món casteller ha crescut de manera exponencial en els darrers 40 anys, però els castells segueixen sent majoritàriament cosa d’homes. Tot i així, les colles universitàries estan servint per trencar aquesta tendència, segons una de les moltes conclusions extretes en el treball.

La jornada començarà a les 10 del matí amb la presentació dels resultats de l’estudi. A continuació, la periodista Cinta Olivan mantindrà una conversa oberta amb tres dones que han tingut càrrecs al capdavant de les seves formacions: Eva Baró, cap de colla del Castellers de Barcelona els anys 2007 i 2008; Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca entre 2012 i 2016; i Ester Oriol, presidenta dels Castellers de Sants entre 2012 i 2016. La sessió, gratuïta, és oberta a tothom.

tracking