Diari Més

Municipal

Tarragona tindrà uns pressupostos de 166 MEUR i sortirà del Pla d'Ajust

Totes les inversions menys una estan supeditades a la venda de patrimoni i la més destacada és la que té l’objectiu d’obrir al públic la Font dels Lleons

El regidor d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament, Pau Pérez, ahir durant la presentació dels pressupostos municipals.

Tarragona tindrà uns pressupostos de 166 MEUR i sortirà del Pla d'AjustAnna Fusté

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

166,14 milions d’euros. Aquest serà el pressupost municipal per l’any vinent. Es tracta d’una xifra que experimenta un increment dels ingressos d’un 2 % respecte al pressupost de 2017 «a causa de més activitat urbanística com l’edifici que construirà Altadis al voltant de Tabacalera, la reforma de l’Hotel Imperial Tàrraco, diferents inversions al Port, és a dir, un major dinamisme projectat i ja aprovat pels consells d’administració de les empreses», explicava el regidor d’Economia i Hisenda, Pau Pérez. Els ingressos corrents són 155,43 milions d’euros i el pressupost de despesa ordinària és de 155,08 milions d’euros, és a dir, un 2% més que l’any passat. Respecte a l’exercici 2017, la despesa ordinària s’incrementa un 2%, a l’igual que els recursos corrents. El mateix Pérez va anunciar que l’Ajuntament de Tarragona sortirà del Pla d’Ajust un any abans del previst «gràcies a la bona tasca financera que hem realitzat».

Els pressupostos destaquen, segons Pérez, per la «priorització» que l’Ajuntament ha fet en els àmbits de Cultura, Ensenyament i Turisme. A més, Pérez subratllava també la importància de Serveis Socials, la promoció de l’habitatge, l’ocupació i el comerç.

Els fons per les Polítiques d’Habitatge s’han incrementat en un 34%, els del sector turístic en un 30,8%, la promoció comercial –destinada a la implantació del nou Mercat i als Plans de dinamització comercial– un 25,8%, Protecció Civil un 19,5%, Polítiques d’Igualtat un 17,8%, esports –destinat al foment de l’esport base i a la posada en funcionament dels Jocs– un 16,1%, Patrimoni Històric un 14,1%, Joventut –degut als nous programes d’actuació a l’Espai Palmera, el Teatre Jove i l’Oficina Jove– un 14,2%, Cultura –destinat a la posada en marxa del Centre d’Art i el Pla de Biblioteques– un 10,4%, Serveis Socials un 10% –800.000 euros més que al pressupost de 2016, que aniran destinats a les beques menjadors, Serveis Socials d’emergència i als ajuts per combatre la pobresa energètica i els ajuts per pagar l’IBI, la dació en pagament, taxes i altres impostos– i, per últim, Salut, Ensenyament, Neteja, Festes, Promoció de l’Ocupació, Cooperació, Tàrraco Viva, Espai Públic, Seguretat Ciutadana i el Concurs de Castells, que han augmentat entre un 1,7% i un 5,8%.

L’Ajuntament sortirà, amb aquests pressupostos, del Pla d’Ajust que va forçar la crisi econòmica. «El pressupost per l’any vinent és contingut, perquè ens permetrà sortir un any abans del Pla de Sanejament», expressava Pau Pérez. Tot i això, l’Ajuntament disposarà de 3 milions d’euros més i «ara ens tocarà fer alguna cosa més que manteniment», deia Pérez.

Inversions supeditades

Entre les inversions previstes per l’any vinent figura una partida d’1 milió d’euros que es dedicarà als barris; 1.300.000 euros per impulsar el desenvolupament del PP10 (pla parcial d’Ikea); 500.000 destinats al Banc d’Espanya; 350.000 per substituir les 119 illes de contenidors soterrats; i 200.000 per millores als polígons industrials, 100.000 euros per l’adequació del Camp de Mart i 100.000 més per l’adquisició d’habitatge social. La més destacada, però, és la que té l’objectiu d’obrir al públic la Font dels Lleons, amb un pressupost d’1,95 milions d’euros. Tot i això, aquestes inversions estaran supeditades a la venda de patrimoni, amb excepció de la urbanització de l’entorn d’Ikea, realitzada amb recursos propis.

Per altra banda –remarcava Pérez– continua l’aposta pel manteniment de les escoles de Tarragona i, per tant, es destinaran 300.000 euros i 325.000 euros pel Pla de Biblioteques i altres edificis de cultura». Per 2018 també està previst un increment en el Fons Social Extraordinari destinat a bonificar el rebut de l’aigua a persones en situació de precarietat econòmica. En concret augmentarà en 15.000 euros. «L’any passat es van destinar 95.000 euros a bonificar el rebut de l’aigua a les persones amb precarietat econòmica, mentre enguany hi ha un increment de 15.000, per la qual cosa es destinaran 110.000 euros», assenyalava Pérez. A més a més, es crearà per l’any vinent la Tarifa Social que és una mesura més per ajudar a les famílies en situació de vulnerabilitat i que consisteix a aplicar un preu més baix en els rebuts de l’aigua i el clavegueram.

Les crítiques de l’oposició

Els pressupostos han estat durament criticats per l’oposició. Tot la majoria de grups encara no els han estudiat amb detall, la CUP i el PDeCAT ja s’han pronunciat al respecte. «Per tercer any consecutiu, socialistes i populars tornen a supeditar Tarragona a la venda de patrimoni», lamentava el portaveu del PDeCAT, Albert Abelló, que qualificava els comptes de «penosos».

Per la seva banda, la regidora de la CUP, Laia Estrada, també criticava que les inversions estiguin supeditades a la venda de patrimoni i denunciava que «han tornat a fer uns pressupostos d’esquenes a la ciutadania». «No hi ha cap mena de voluntat de fer participar ciutadania i les inversions són una presa de pèl», deia Estrada.

tracking