Diari Més

Les centrals de Correos de Reus i Tarragona vendran les etiquetes ambientals DGT

A les oficines centrals a Tarragona i Reus es podran adquirir fins a 10.000 etiquetes dels grups B i C al preu de cinc euros

Punt de càrrega de cotxes elèctrics a Reus, ciutat on també es podran comprar les etiquetes.

Els distintius ambientals, a la venda a Correos a partir de la setmana vinentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Correos iniciarà la venda dels distintius ambientats de la DGT (Direcció General de Tràfic) a partir de la pròxima setmana, a les oficines centrals de Tarragona (plaça Corsini) i de Reus (plaça de la Llibertat), al preu promocional de cinc euros. En el conjunt de Catalunya, són trenta les oficines on es podrà adquirir l’adhesiu que determina la capacitat contaminadora dels vehicles que circulen per les carreteres i ciutats de l’Estat. D’entrada, a les comarques de Tarragona es posaran a la venda 10.000 distintius, dels quals 5.000 correspondran al grup C i, els 5.000 restants, al grup B.

En el conjunt de Catalunya, els distintius ambientals es podran comprar en trenta oficines de Correos. A les de Barcelona, aquest dimecres ja es van poder adquirir, però a les comarques de Tarragona no serà fins a la setmana entrant.

La DGT va informar aquest dimecres que els propietaris de vehicles que compleixin les especificacions determinades per cada un dels quatre grups –O Emissions, ECO, C i B– i que no disposin del distintiu ambiental, ja els tenen a la seva disposició, tot i que a Tarragona i Reus s’hauran d’esperar uns dies.

Des del 2016, la DGT ha enviat els distintius a diversos milions de conductors, de manera gratuïta, però no tots els propietaris l’han rebut. Va començar per les províncies de Barcelona, Madrid, Granada, València i Sevilla.

La classificació dels vehicles en funció del grau de contaminació és el resultat del Pla Nacional de Qualitat de l’Aire i Protecció de l’Atmosfera, més conegut com a Pla Aire, en el qual s’afirma que tant les partícules com el diòxid de nitrogen tenen en el tràfic rodat la principal font d’emissió a les grans ciutats i proposa la classificació dels vehicles en funció dels nivells de contaminació que emeten.

Els quatre grups

Estan integrats en el grup O Emissions vehicles elèctrics de bateria (BEV), vehicle elèctric d’autonomia estesa (REEV), vehicle elèctric híbrid endollable (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

L’apartat ECO l’integren els vehicles híbrids endollables amb autonomia de 40km, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural, vehicles propulsats per gas natural (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). En tot cas, hauran de complir els criteris de l’etiqueta C.

Pertanyen a la categoria C els turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i diésel a partir de 2014. Vehicles de més de 8 places i pesats, tant de gasolina com de diésel, matriculats a partir de 2014. Per tant, els de gasolina han de complir la norma Euro 4,5 i 6 i en Diésel l’Euro 6.

Per últim, el distintiu ambiental B està destinat a turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de l’any 2000 i de diésel a partir de gener de 2006. Vehicles de més de 8 places i pesats tant de gasolina com de diésel matriculats a partir de 2005. Per tant, els de gasolina han de complir la norma Euro 3 i en Diésel l’Euro 4 i 5.

L’aplicació d’aquesta mesura té com a objectiu discriminar positivament als vehicles més respectuosos amb el medi ambient, i ser un instrument eficaç per establir polítiques municipals que siguin útils en episodis de contaminació, permeti establir zones de baixes d’emissions als centres urbans i contribueixi, al mateix temps, a la promoció de vehicles no contaminants alternatives.

El cas de Barcelona

L’Àrea Metropolitana de Barcelona va activar el dimarts el protocol de contaminació atmosfèrica en fase d’avís preventiu degut a l’elevada presència de PM, un dels contaminants més nocius per a les persones. A partir de l’1 de desembre, si es declara un episodi de contaminació, no podran circular dins l’àmbit delimitat per les Rondes de Barcelona els turismes que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT i les furgonetes anteriors a Euro.

tracking