Diari Més

Les obres del Circ Romà s'allarguen i acabaran a principis de l'any vinent

Van començar el mes de març i tenien una durada prevista de sis mesos, però una reformulació del projecte ha retardat l’obra

Amb la construcció de les grades de fusta els visitants podran seure a sobre de les restes romanes.

Les obres del Circ Romà s'allarguen i acabaran a principis de l'any vinentCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres per transformar les restes del Circ Romà de la plaça dels Sedassos en un monument més accessible pels visitants s’allargaran fins a principis de l’any vinent. Una reformulació del projecte a finals del mes d’agost va provocar aquest retard en el calendari, que preveia la finalització de les obres al setembre. La part fonamental d’aquesta actuació és la construcció d’unes grades a sobre de les romanes, amb l’objectiu d’integrar el monument en l’entorn urbà i facilitar la visita de turistes i ciutadans, que podran seure a les noves grades fetes de xapa i fusta.

Les obres de les grades del Circ Romà van començar el 3 de març de 2017. El projecte tenia una durada de sis mesos, temps que havia de servir per construir una estructura de xapa i fusta a sobre de les grades originals. A finals del mes d’agost, però, les obres es van aturar per reformular la idea inicial i «millorar la interpretació del monument i garantir-ne la seguretat», segons fonts municipals. La reformulació va tenir dos elements clau: un fals contrafort i les instal·lacions en el subsòl del carrer Ferrers.

Entre la casa número 26 i les restes del circ s’alçava un fals contrafort que, quan van començar les obres, es va comprovar que no tenia una relació estructural amb la casa veïna. Per aquest motiu, es va poder enderrocar amb tots els controls per evitar cap risc. Amb la seva desaparició s’ha alliberat una part del podi on antigament s’hi trobava una escala del Circ. Amb el projecte modificat s’allibera la porta que servirà d’accés general al recinte, de manera que «es guanya a nivell de comprensió i interpretació del monument», han informat fonts municipals.

La segona reformulació té a veure amb el subsòl del carrer Farrers. Els operaris van detectar, a partir de les cales de prospecció, que hi havia una presència important d’instal·lacions en el subsòl del carrer Ferrers. El projecte tenia previst poder col·locar la barana metàl·lica entre les restes i el carrer Ferrers, però per culpa d’aquestes instal·lacions, calia dur a terme una ampliació important de la fonamentació prevista per poder garantir la seguretat dels vianants.

Pèrdues del 50%

Les obres i el retard en la finalització de les mateixes han afectat als ingressos dels restaurants de la plaça de Sedassos. Durant l’estiu i segons asseguraven diversos establiments, les pèrdues han arribat al 50%. L’atractiu de la plaça, que compta amb un gran mural pictòric constantment fotografiat per turistes i ciutadans, s’ha perdut durant la temporada estival per culpa de les actuacions. Així ho asseguraven a aquest rotatiu diversos empresaris amb un restaurant obert a l’espai.

Tot i això, la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, assegurava que «la zona es dinamitzarà quan el monument estigui enllestit». Floria definia la intervenció del Circ Romà com a «complexa», i afegia que el projecte s’ha elaborat a partir d’un procés «llarg». Sobre les pèrdues que han patit els restaurants de la zona, expressava que «sempre que hi ha una obra en espai públic hi ha afectacions» i subratllava que «un restaurant no té l‘espai públic com a àmbit de la seva llicència». «Les terrasses són concessions. Es va decidir replantejar l’espai i s’havia de fer. S’ha procurat que poguessin mantenir l’activitat i crec que s’ha aconseguit», cloïa la regidora.

L’obra compta amb un pressupost de 242.000 euros, finançat en un 75% pel Ministeri de Foment gràcies a l’1,5% Cultural. D’altra banda, cal dir que les modificacions del projecte no han afectat al pressupost final, que segueix sent el mateix que al març de 2017. Amb tot, es preveu que les obres acabin a principis de l’any vinent, encara que l’Ajuntament de Tarragona no ha concretat quan es podrà visitar el nou monument.

tracking