Diari Més

Transport

Tarragona té el taxi més car segons un estudi «mal fet» a ulls del gremi

L’Agrupació Ràdio Taxi de la ciutat es defensa i diu que l’estudi de FACUA «no pot comparar Tarragona amb grans capitals»

El taxi tarragoní torna a ser el més car tot i congelar les tarifes per quart any consecutiu.

Tarragona té el taxi més car segons un estudi «mal fet» a ulls del gremiCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El taxi tarragoní torna a ser el més car d’Espanya l’any 2017, segons l’estudi publicat per FACUA-Consumidores en acción, on recull els preus dels taxis de 52 ciutats espanyoles. El servei de taxi a la ciutat repeteix lideratge amb un preu per quilòmetre d’1,07 euros durant el dia i 1,28 euros durant la nit i una baixada de bandera que torna a costar 3,50 euros de dia i 4,70 euros de nit. El gremi de taxistes de Tarragona, però, es defensa, i assegura que «aquest estudi no està ben fet perquè no té en compte les condicions de vida de cada ciutat i compara Tarragona amb grans capitals». Ho diu el president de l’Agrupació Ràdio Taxi de la ciutat, Sergi Marquès, qui afegeix que «aquest estudi ens afecta i no hi estem d’acord».

Per darrere de Tarragona, San Sebastian repeteix també a la segona posició, amb una baixada de bandera diürna de 4,05 euros i nocturna de 4,20 euros i un preu per quilòmetre de 0,71 euros durant el dia i 1,10 euros a la nit. A l’extrem oposat se situen Las Palmas de Gran Canària, Lanzarote i Ceuta, amb un 95,6% de diferència entre les tarifes respecte a Tarragona. I això, als taxistes de la ciutat, no els sembla coherent. «A Catalunya, un taxi té un cost diari de 60 euros. A partir d’aquí, genera benefici. A les Canàries o a Ceuta, el nivell de vida no és el mateix, hi ha diferències econòmiques que no es traslladen a l’estudi», assegura Marquès.

Aquest és el quart any que les tarifes del taxi tarragoní es congelen. El 2013, els preus de la baixada de bandera es van reduir des dels 3,92 euros de dia i 5,32 de nit fins als actuals. El preu va caure 50 cèntims perquè «veníem d’una crisi molt forta i volíem ser competitius i donar-li una alegria a la clientela de tota la vida», explica Franquès. Per l’any vinent no hi ha prevista una nova baixada, però es tornaran a mantenir. Segons detalla el president de Ràdio Taxi, un taxista a Tarragona fa una mitjana d’entre 10 i 12 viatges al dia. «Com ens guanyaríem la vida si cobréssim dos euros per cada carrera?», es pregunta.

L’estudi de FACUA-Consumidores en acción «perjudica» al gremi de taxistes tarragonins, tot i que Franquès admet que tenen una clientela majoritàriament «de tota la vida». El cost del taxi s’ajusta segons factors com les despeses, els mitjans de transport de la ciutat o el nivell de vida. Tots aquests condicionants fan que Tarragona tingui aquest preu, un preu que «no es pot comparar amb el de grans capitals com per exemple Madrid».

D’altra banda, la situació de sector a la ciutat és «complicada». Marquès admet que durant l’estiu es guanyen bé la vida, però quan arriba l’hivern, «tenim als clients de sempre». Segons diu, «el 75% dels serveis que fem són urbans amb carreres de cinc o sis euros». A més, també critica l’estudi perquè a la resta de ciutats espanyoles, «els taxis fan un trajecte i carreguen el vehicle per tornar». «Nosaltres anem a Bonavista i tornem buits. La meitat dels trajectes que fem, no els facturem. La meitat dels 50.000 quilòmetres que fem a l’any els fem buits», subratlla.

Un altre dels factors que preocupa el taxi tarragoní i també al sector a nivell estatal és la presència dels anomenats Cotxes de lloguer amb conductor, els VTT. A Tarragona hi ha 93 taxis tradicionals i, segons l’antiga normativa, hi hauria d’haver tan sols només 3 VTT. «Però com es pot fer una trampa legal i el Parlament Europeu encara no s’ha posicionat, a Tarragona tenim ara mateix prop de 50 VTT», denúncia Marquès. Es tracta d’una nova fórmula d’intrusisme laboral que als ulls de la legalitat no incompleix res, però que tal com assegura Marquès, «ens està perjudicant moltíssim». Ara, els taxistes esperen una resolució d’Europa per solucionar-ho.

tracking