Diari Més

L'antropòleg Claudi Esteva, investit com a doctor honoris causa a títol pòstum per la URV

Ha estat investit durant el migdia de divendres pels seus mèrits científics com a pare de l'antropologia a Espanya i a Catalunya

Moment en què els padrins presenten Claudi Esteva.

L'antropòleg Claudi Esteva, investit com a doctor honoris causa a títol pòstum per la URVURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Claudi Esteva Fabregat, format com a antropòleg a la Escuela Nacional de Antropología e Historia de Mèxic mentre estava a l’exili, va fundar a Madrid, on va tornar als anys 50, la Escuela de Estudios Antropológicos, la primera institució d’antropologia cultural d’Espanya, i l’any 1972 va crear el Departament d’Antropologia Cultural de la Universitat de Barcelona. Va introduir l’antropologia cultural a la universitat espanyola i catalana i va ser mestre de mestres. És per això que ha estat investit doctor honoris causa a títol pòstum per la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, en un acte al Paranimf.

A la URV hi té molts deixebles, professors del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social. La Universitat havia aprovat la seva investidura a l’abril passat, i malhauradament el dia 4 de setembre Claudi Esteve va traspassar als 98 anys d’edat. Havia nascut a Marsella i es va criar i va viure a Barcelona fins l’exili per la Guerra Civil, i va morir a Barcelona.

Precisament, dos dels seus alumnes de diferents generacions, els professors de la URV Joan Prat i Àngel Martínez, han estat els encarregats de presentar la seva laudatio a dues mans, en què han presentat la seva trajectòria científica i acadèmica.

Investidura simbòlica

Berta Alcañiz, marmessora de Claudi Esteva, la seva dona, doctora en Antropologia Cultural i professora-investigadora en el Colegio mexicà de Jalisco, ha estat investida, en el seu lloc, pel rector de la URV Josep Anton Ferré. Ha expressat l’agraïment i l’alegria que va sentir l’antropòleg en saber que la URV volia investir-lo com a doctor honoris causa. En el seu discurs, de manera emocionada, ha fet un recorregut per vida de Claudi Esteva.

Mireia Esteva, la seva filla, ha recordat la vida difícil que va tenir el seu pare, nascut en una família pobra; la seva determinació i perseverància per aconseguir els objectius i la seva capacitat d’aprenentatge fins a l’últim moment.

En la seva intervenció final, el rector ha fet un símil entre els valors de Claudi Esteva i els de la Universitat, i ha destacat la reivindicació de la universalitat del coneixement com a vehicle de comunicació entre els pobles. «Fer-lo doctor honoris causa ens honora a nosaltres», ha dit.

tracking