Diari Més

Begoña Floria Eseberri

«El valor del govern de Ballesteros és que dóna estabilitat quan no n'hi ha»

La regidora fa un repàs dels objectius en l’àmbit de Cultura, de l’estat del pacte municipal i del futur del PSC tarragoní al Palau Municipal

Begoña Floria somriu a una de les habitacions de la Casa Castellarnau, espai on s'ubica el seu despatx.

«El valor del govern de Ballesteros és que dóna estabilitat quan no n'hi ha»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Fa tres setmanes que ha tornat a la regidoria de Cultura. Quina és la seva prioritat a hores d’ara?

— El Pla Cultural dels Jocs Mediterranis.

— Quin objectiu persegueix?

— Ha de servir per ser un gran aparador de la ciutat cap al Mediterrani i cap endins. Els mateixos tarragonins i tarragonines s’han de sentir orgullosos del que som i de la nostra cultura.

— Falta orgull tarragoní?

— Sí, és un tema que em preocupa molt. El Pla Cultural dels Jocs ens ha de servir per guanyar orgull de ciutat. Serem l’aparador del món en moltes coses.

— Com serà aquest Pla?

— Tots els enfocaments de les principals programacions de l’any vinent aniran vinculades a la mediterraneïtat. Serà un gran espai d’interrelació, interculturalitat, solidaritat i esforç.

— Què passarà amb els projectes de Cultura engegats per l’exregidor Josep Maria Prats?

— El govern és un i s’han de mantenir línies de treball i de coherència dins l’àmbit estructural. Els calendaris de Prats no s’han modificat, però he començat pels Jocs i encara no puc donar notícies concretes.

— El Centre d’Art ‘El Tinglado’ s’ha d’inaugurar al desembre.

— El Centre d’Art i la resta de projectes estan tots en marxa igual que amb l’anterior regidor.

— Fa un mes i mig que van acabar les primeres festes de Santa Tecla descentralitzades. Com les valora?

— Encara no hem fet la valoració quantitativa, però hem fet un salt qualitatiu. La descentralització ha sigut molt positiva, hem aconseguit esponjar la festa sense trencar amb aquella idea que sempre defenso que la festa major ha de ser caminable.

— Així doncs, els barris mai tindran actes de les festes?

—Els barris, com tothom, poden proposar activitats. Tarragona té una festa on la societat civil pot incorporar tots els actes que vulgui, per això obrim un període entre l’abril i el juny per rebre propostes.

— I actes oficials de l’Ajuntament?

— No es descarta res sempre que la ciutadania ho visqui. El que defenso és que no hi ha prou consens social perquè es desenvolupin determinades activitats més enllà de la part central de la ciutat, entesa com la part més propera al nucli històric.

— L’Ajuntament ha parlat amb Farts de Soroll?

— No. Les entitats que estan preocupades per la convivència de la festa amb l’entorn i per una festa més cívica, no són només Farts de Soroll. Ens equivocaríem si penséssim que els interlocutors ciutadans són únics.

— I amb el col·lectiu Barraques?

— No. El que va passar va ser lamentable. Els propis col·lectius han de fer una reflexió sobre quin és l’objectiu real d’aquesta activitat i també del grau de pluralitat que tenen. Hi va haver un col·lectiu professional que es va sentir ofès, i això és el que no pot passar en una festa major.

— Una altra plataforma en contacte amb l’Ajuntament era Oppida. Què se’n sap?

— No hem tornat a parlar des de la darrera trobada, al mes de juny.

— Però s’ha tancat el Pla Funcional de la Tabacalera i compta amb 13 propostes.

— Sí, i pel que em comenten a nivell tècnic, són d’equips de nivell molt reconegut dins l’àmbit de l’arquitectura i equips multidisciplinars.

— Per fi tindrà un projecte.

— El que busquem és fixar un full de ruta que ens permeti no haver d’estar discutint cada vegada sobre què hem de fer a la Tabacalera.

— Com serà?

— No pot ser ni un calaix de sastre ni un hotel d’entitats. Hi haurà un espai d’autogestió vinculat a la cultura contemporània, el gran Museu Nacional Arqueològic, un espai d’emprenedoria i la seu dels arxius de Patrimoni i Cultura.

— Quan serà una realitat?

— No ho sé, no estem en una conjuntura fàcil ara mateix. Però, si ens fixem l’objectiu, l’aconseguirem.

— I el Banc d’Espanya? També és un edifici abandonat, per a molts.

— No està abandonat. Que estigui tancat i no tingui activitat és una cosa, però abandonat seria que no tingués vigilància o no hi hagués un projecte a sobre la taula. Aquesta idea falsa de què tenim els equipaments abandonats, em sembla posar el focus en una interpretació interessada que no és real.

— Però Tarragona té molts projectes a mig fer, com la plataforma del Miracle.

— El Banc d’Espanya és prioritari, però la plataforma pot ser-ho o no. Insisteixo, crec que hem de canviar l’enfoc i parlar de la Tarragona de la llum i no de la Tarragona fosca.

— Sempre es parla del que es fa malament?

— Sí. I si tot el dia dius «què dolent és tot», al final et penses que realment tot és dolent. I aquesta ciutat és meravellosa, té moltíssimes coses que funcionen molt bé, que dóna moltes oportunitats i que té projectes.

— Quina és la salut del pacte de govern municipal?

— El pacte està estable i amb els objectius que es van marcar, que són treballar per Tarragona. Des del meu punt de vista, estem allà on la ciutat vol que estiguem, que és donant estabilitat en un moment d’alta inestabilitat arreu.

— PSC i PP donen estabilitat a Tarragona?

— El valor més important que té el govern de Ballesteros és l’estabilitat que dóna l’alcalde en un context d’altíssima inestablititat de l’entorn i l’ambient. I això, dins la tempesta, permet poder seguir fent les polítiques que afecten al dia a dia de la ciutadania.

— No li passarà factura la situació actual?

— En aquests moments és molt difícil parlar per boca de ningú. Tant en les eleccions del dia 21 com en les municipals, seran els ciutadans els que s’hauran de pronunciar.

— S’han gestionat bé els fets de l’1-O?

— Valorar com s’ha gestionat no es pot fer des d’una única òptica. L’alcalde ha estat on havia d’estar i el govern també, que era no posant en risc ni les institucions ni la ciutat en un moment molt difícil.

— Si el 21-D a Tarragona guanya l’independentisme, es replantegen el futur?

— Barrejar dinàmiques és un error. No té res a veure la dinàmica local amb les dinàmiques generals. Al final, el pacte de ciutat no és un pacte ideològic, sinó de ciutat.

— Hi ha fissures al PSC tarragoní?

— Una de les coses que més orgullosa em fa sentir és formar part d’un partit que no té un pensament únic. Hi ha discussions, hi ha debat, punts de vista polítics no exactament coincidents, però fissures no.

— On veu el futur Begoña Floria?

— La meva prioritat és Tarragona. Per mi és un privilegi treballar aquí i fer política local, per la meva ciutat. Mentre Ballesteros vulgui, jo estaré treballant per Tarragona.

— Ballesteros tindrà relleu?

— Ell ha dit que vol seguir. No estem en el moment de parlar relleu, però és un tema que depèn de l’alcalde.

tracking