Diari Més

Vaga General 8N

Talls a les vies de tren i les carreteres i concentracions a Tarragona i Reus

Pocs comerços s'han adherit a la vaga, però la majoria han paralitzat l’activitat al migdia

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mobilitzacions per la vaga general han començat a la demarcació de Tarragona a primera hora del matí. Diversos vehicles han fet una marxa lenta al polígon Francolí de Tarragona i a l’A-27. Tot plegat ha provocat el tall als accessos i a alguns punts de la capital s'han format retencions.

La marxa lenta de l’A-27 ha continuat provocant afectacions a Constantí al llarg del matí, problemes que també s'han produït a l’AP-7 en diferents punts com el Vendrell i l’Ampolla, a causa de la presència de manifestants que han impedit el pas de vehicles. Les afectacions s'han produït durant el matí també a l’AP-2 (a la Bisbal del Penedès), l’A-7 (a l’Hospitalet de l’Infant), l’N-340 (a Alcanar i Amposta) i l’N-420 (a Bot).

D’altra banda, el servei de trens de Rodalies també ha patit afectacions a causa de la vaga, un grup de persones ha interromput la circulació de la línia R-16 en tallar les vies a Ulldecona.

Cap a les dotze del migdia, les mobilitzacions s'han succeït a les principals ciutats de Catalunya. A Tarragona, unes 2.000 persones, entre les quals es trobava l’exalcalde convergent, Joan Miquel Nadal, s'han concentrat al migdia davant la delegació del Govern de la Generalitat, al carrer Sant Francesc, per demanar la llibertat dels presos polítics i la defensa de la democràcia a Catalunya. La concentració ha finalitzat a la plaça de la Font, on s'ha anunciat que el dimarts es va constituir a la URV la Taula d’Universitats per la República.

Pere Grau, membre del secretariat nacional de l’ANC, ha destacat que l’aturada de país ha estat una demostració «cívica de gent que vol recuperar la normalitat i que avui treballa a mig gas». Grau ha afirmat amb rotunditat que «la moral de les persones està molt ferma i no pararem fins que els nostres presos polítics tornin a casa». El representant de l’ANC s'ha mostrat convençut que «guanyarem les eleccions del 21 de desembre» i ha subratllat que «esperem que aquells que l’han convocat respectin els resultats que surtin de les urnes».

A les portes de la delegació del Govern s'ha acostat també qui fins fa poc va ser el seu màxim responsable, Òscar Peris, qui ha fet una valoració «molt positiva» de com havia anat l’aturada de país fins al migdia, i ha destacat «la participació dels ciutadans en la defensa de les nostres institucions, dels presos polítics i dels membres del Govern a l’exili».

Entre les persones que han participat en la concentració s’hi trobava el secretari general d’UGT a Tarragona, Joan Llort, qui ha dit que el seguiment de l’aturada de país «és molt positiu». Llort ha remarcat que el sindicat va donar llibertat als seus afiliats per participar o no en la vaga, entre altres motius perquè «hi ha gent en una situació laboral precària».

Per la seva banda, el diputat del PDeCAT al Parlament de Catalunya, Jordi Sendra, ha dit que, «una vegada més, Tarragona respon a la crida per defensar les nostres institucions, als Jordis i als membres del Govern empresonats». Sendra acompanyarà aquest dijous 9 als membres de la Mesa del Parlament, encapçalats per Carme Forcadell, que tornen a declarar davant el jutge a Madrid.

Jordi Sendra ha anunciat que la secció local del seu partit l’ha escollit, entre una terna, a formar part de la llista per Tarragona amb què el PDeCAT acudirà a les eleccions del desembre.

El portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Pau Ricomà, també ha assistit a la concentració i ha dit que «la gent està molt conscienciada de què els Jordis i els membres del Govern empresonats han de tornar a casa i és important fer una lluita permanent». Ricomà ha afirmat que «l’objectiu és viure en una societat més justa, democràtica i lliure».

Aturades parcials al comerç

El seguiment de la vaga entre els establiments comercials ha estat molt escàs a les capitals del Baix Camp i el Tarragonès, comparat amb l’impacte que va tenir la del passat 3 de novembre. Al centre de Reus han estat molt poques les botigues que han tancat portes durant tot el dia. Les excepcions han estat alguns comerços locals i cadenes com la Cooperativa Abacus.

Molts d’ells, però, sí que han tancat portes simbòlicament al migdia, coincidint amb la convocatòria de la concentració que ha tingut lloc a la plaça Mercadal. D’aquesta manera, s'han solidaritzat amb prop de 2.000 persones que han passat per davant dels seus comerços amb el pas de més d’un miler de persones. Tot i que en un principi no estava planificat, després de la concentració els assistents han sortit pel carrer de Jesús i han recorregut el Tomb de Ravals demanant l’alliberament dels Jordis i dels membres del govern empresonats.

«És veritat que ara per ara som una república feble, però l’enfortirem entre tots», deia el manifest conjunt dels diferents Comitès de Defensa de la República de la ciutat, que han estat claus en l’èxit que ha tingut la vaga en termes de talls de circulació. L’aparició de grups feixistes actius al carrer o el silenci de la Unió Europea han estat altres punts del comunicat.

«Hem fet treure la careta a l’Estat espanyol. Han triat Espanya abans que democràcia», afirmaven. També han llegit un comunicat els membres de l’entitat SOS Escola Pública Baix Camp, que han donat suport als professors de la Seu d’Urgell encausats per haver debatut l’1 d’octubre a les aules.

Imatge de la manifestació de Tarragona.

Talls a les vies de tren i les carreteres i concentracions a Tarragona i ReusCristina Aguilar

Capçalera d ela concentració a la plaça de la Font

La plaça de la Font s'omple per reclamar la llibertat dels presos políticsDiari Més

Imatge de l'inici dela concentració a la plaça de la Font.

La plaça de la Font s'omple per reclamar la llibertat dels presos políticsDiari Més

Imatge de la manifestació de Reus.

Talls a les vies de tren i les carreteres i concentracions a Tarragona i ReusPDeCat

La manifestació s'ha iniciat a la plaça Mercadal de Reus.

Milers de persones omplen els carrers de Tarragona i Reus per reclamar la llibertat dels presos políticsPDeCat

Imatge de la concentració a la plaça Vella del Vendrell.

Milers de persones omplen els carrers de Tarragona i Reus per reclamar la llibertat dels presos políticsDiari Més

tracking