Diari Més

Neteja

El telèfon verd rep més trucades que mai però l'incivisme segueix a l'alça

La regidora de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez, reconeix que existeix un «problema» a la ciutat

Imatge de diversos mobles abocats al carrer Joan Baptista, denunciat a través de Twitter.

El telèfon verd rep més trucades que mai però l'incivisme segueix a l'alçaTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El telèfon verd, servei que l’Ajuntament de Tarragona dóna a la ciutadania per programar la recollida d’objectes voluminosos al carrer, ha rebut enguany més trucades que mai. Així ho assegurava la regidora de Neteja del consistori, Ivana Martínez. Tot i això, la mateixa Martínez reconeixia que la presència d’aquests objectes –mobles i electrodomèstics, entre d’altres– al costat dels contenidors, segueix sent una tònica habitual a la ciutat. De fet, la regidora manifestava que «Tarragona té un problema amb l’incivisme».

Al març d’aquest any, la regidoria de Neteja presentava la campanya Em comprometo amb Tarragona per intentar reduir el volum de deixalles voluminoses. L’abocament incontrolat de les deixalles als carrers va suposar un cost al consistori de més de 370.000 euros l’any 2016. De fet, de les 1.731 tones recollides l’any passat, un 80% van ser recollides de residus no programades, és a dir, 1.384 tones. Per aquest motiu, el servei gratuït de recollida de residus voluminosos i andròmines es va ampliar dels 3 als 5 dies.

La campanya va tenir uns efectes «molt notables» durant les primeres setmanes, segons assegurava la regidora. «Però per mala sort, la quantitat de voluminosos que havia començat a disminuir, va tornar a aparèixer als carrers de la ciutat», informava Martínez. De fet, mitjançant les xarxes socials, els tarragonins van començar la seva pròpia campanya de neteja mitjançant l’etiqueta #tarracontenidor. Al llarg de l’estiu, desenes de tuitaires van penjar fotografies d’electrodomèstics, mobles i d’altres objectes dipositats al costat dels contenidors.

Deixar un matalàs al costat d’un contenidor sense avisar l’Ajuntament podria significar una sanció d’entre 100 i 300 euros. Aquestes sancions, però, no arriben. Ho afirmava la mateixa Martínez, qui expressava que «a mi mateixa em passa com a ciutadana, que sempre veig mobles al costat dels contenidors, però mai sóc capaç de veure qui els deixa».

L’Ajuntament ofereix tres opcions per desfer-se de les deixalles voluminoses. En primer lloc, la deixalleria fixa, ubicada al polígon Riuclar. En segon lloc, les cinc deixalleries mòbils, que cada setmana s’ubiquen en un espai diferent de dimarts a dissabte. I, per últim, el telèfon verd –977296222–, a partir del qual es programa la recollida dels residus, que facilita el servei a totes aquelles persones que no poden desplaçar-se amb les deixalles.

La campanya Em comprometo amb Tarragona no ha tingut els efectes esperats, però el punt positiu és l’augment d’usuaris del telèfon verd. «Gràcies a la campanya, molta gent va descobrir un servei que no sabien que existia», explicava Martínez, per aquest motiu, «enguany estem rebent més trucades que mai». Segons la regidora, deixar les deixalles voluminoses al costat dels contenidors és un «costum instaurat». «Sempre es diu que, si deixes una cosa al costat del contenidor, dura cinc minuts perquè s’ho emporten, però no saben que molts cops som nosaltres els que ho recollim», expressava.

El consistori seguirà lluitant contra l’incivisme, però Martínez reconeixia que «cada vegada ens costa més trobar noves idees». «Tenim punts d’informació al costat dels contenidors, tenim un servei que recull els residus voluminosos a sota de casa, hem ampliat els dies de recollida de tres a cinc, però la gent segueix deixant els mobles al costat dels contenidors. Arriba un punt que costa trobar noves idees», sentenciava la regidora.

A banda d’aquesta iniciativa, l’Ajuntament també ha engegat una campanya de neteja intensiva que s’allargarà fins al 2019. No serà fins que els ciutadans col·laborin, però, que imatges com aquestes deixaran d’aparèixer als carrers de la ciutat.

tracking