Diari Més

Tots Sants continua amb la tradició a Tarragona

Milers de tarragonins visiten el cementiri

Diverses persones venen flors durant Tots Sants.

Tots Sants continua amb la tradició a TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tradició de visitar els difunts i dedicar-los unes flors va tornar a portar milers de tarragonins al cementiri. Els diversos passadissos i illes es van convertir en un anar i venir de persones, i també d’escales, necessàries per poder arribar als nínxols més alts, ja que en alguns punts hi han set plantes, la qual cosa suposa que els familiars han d’elevar-se uns quants metres per procedir a netejar-los i posar els rams de flors.

En la plaça que hi ha a l’exterior del cementiri, diversos punts de venda de flors es van convertir en el punt de trobada de familiars desitjosos de fer-se amb clavells, roses, crisantems i altres varietats florals per ornamentar les tombes en les quals descansen els seus éssers estimats.

Cal mantenir la tradició, va dir Rosa Ferrando, venedora de flors que, per Tots Sants, planta la seva parada a l’exterior del cementiri. Contrària a la importació de festes com Halloween i partidària de conservar i promocionar les pròpies, Ferrando va comentar a Diari Més que «aquesta és la nostra tradició, la de tota la vida i, a la mida de la seva butxaca, tothom porta flors als seus difunts».

L’augment de les incineracions té una repercussió negativa en l’àmbit de la venda de flors, va assegurar Ferrando, qui va dir que «a més incineracions, menys flors que es venen». També va comentar que «nosaltres venem flors de pagès, comprades a Riudoms i al Maresme». Com a consell, va dir que «els crisantems i els clavells són flors d’aquesta època i les que duren més temps».

Ferrando va aprofitar per denunciar que «l’administració no dóna facilitats, tant a la gent que visita el cementiri com als floristes, i hauria de fer alguna cosa per millorar els accessos i la zona no ens posem els venedors».

Per la seva banda, David Navarro, qui posa la seva parada des de fa quinze anys, va dir que «les vendes de flors van bé» i va comentar que, «des de fa sis anys, mantinc els preus, tot i que em costen més». En el seu punt de venda es podien adquirir roses a diversos preus: 2, 3, 4 i 5 euros la unitat. L’evolució de les preferències de la gent ha fet que «abans ens demanaven més crisantems i ara més clavells i roses, i els rams són més petits, però la tradició no es perd».

Navarro, que també treballa en mercadets, va apuntar que la crisi es va notar en la venda de flors, però més que aquest motiu, «des de fa tres setmanes es nota el moment polític en què es troba Catalunya, perquè molta gent té por a gastar-se els diners».

tracking