Diari Més

Societat

Centenars de persones s'avancen a Tots Sants per engalanar les tombes

Molts tarragonins van aprofitar la jornada d’ahir per visitar els seus difunts, netejar els nínxols i col·locar-hi flors

Sonia Plou neteja i posa flors al sarcòfag on descansen membres de la seva família.

Centenars de persones s'avancen a Tots Sants per engalanar les tombesCarles Gosálbez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars de persones van aprofitar la jornada festiva d’ahir per visitar els seus difunts enterrats al cementiri de Tarragona i procedir a netejar els sarcòfags i dipositar flors. El moviment de gent va ser constant durant tota la jornada, mentre en diverses parades de venda de flors situades a l’exterior rebien els compradors i agents de la Guàrdia Urbana regulaven la circulació de vehicles i persones. Alguns dels tarragonins que van anar al cementiri tenen per costum dur a terme la tasca d’engalanar els espais d’enterraments uns dies abans de Tots Sants per evitar les habituals aglomeracions, altres tornaran el dimecres amb la família i també els hi ha que tenen persones estimades en diversos cementiris i que aniran a visitar-les en dies diferents.

El darrer dels casos comentats és el que afecta Maria Jesús González, qui va comentar a aquesta redacció que «vinc uns dies abans per arreglar-ho. Aquí tinc enterrats els pares i els avis, i això no s’oblida mai». El dia de Tots Sants, el dimecres anirà a Barcelona. «El meu marit té els seus pares allí i també els anem a visitar». González va afegir que «aquí a Tarragona, tinc enterrades dotze persones i de totes les edats». González comentava les seves sensacions mentre procedia a netejar diversos elements, com la imatge d’una Mare de Déu.

En unes illes situades a uns metres de distància, Carmen Luque col·locava rams de flors. «Venim al cementiri amb freqüència: el meu pare està enterrat aquí i la meva mare ve totes les setmanes». «Avui –per ahir– aprofitem per netejar, i el dia 1 és més familiar, ja que ens trobem tots els cosins». Luque va remarcar que, amb la neteja i la col·locació de flors, «està més bonic i és un homenatge que els fem». Va recordar que «el meu pare tenia vuit germans i tots estan enterrats a Tarragona i, per això, arreglem els nínxols i, després, ens trobem i fem comentaris».

Abans de l’1

Miquel Andreu i Sisa Abasolo sempre van al cementiri uns dies abans de l’1 de novembre. «Hi ha menys gent i estem més recollits», va dir Andreu, qui va afegir que «al cap de l’any venim diverses vegades al cementiri, tant per Tots Sants com coincidint amb aniversaris i per Nadal». «No m’agrada venir el dia 1 perquè hi ha molta gent: en un dia com el d’avui, més tranquil, sembla que els parlis mentre neteges i poses flors».

Pujada a una escala per poder accedir-hi al nínxol, Sonia Plou procedia a netejar un vidre. Com tots els anys, «vinc uns dies abans a netejar perquè per Tots Sants és difícil trobar una escala». Va aprofitar per demanar als responsables del cementiri tarragoní que «posin més escales, ja que algunes persones les han de portar de casa seva per poder netejar els nínxols». El dimecres, «vindrem tots els membres de la família» per retre homenatge i tenir un reconeixement cap a les persones traspassades.

En la jornada d’ahir, el cementiri tarragoní ja lluïa impol·lut, amb un elevat nombre de nínxols que presentaven un aspecte immillorable de cara al pròxim dimecres.

tracking