Diari Més

Catalunya torna als carrers i clama per la «llibertat immediata» dels 'Jordis'

A Tarragona i Reus milers de persones han omplert la plaça Imperial Tarraco i la plaça Prim però la concentració més multitudinària ha estat a Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya ha tornat a sortir al carrer. L’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, ha tingut altra vegada una resposta pacífica però contundent i decidida. Milers de persones han demanat, arreu del país, la «llibertat immediata» de tots dos activistes, que estan tancats des de dilluns a la nit a la presó de Soto del Real. A Tarragona i Reus, la plaça Imperial Tarraco i la plaça Prim s'han tornat a omplir, aquest cop amb cartells demanant la llibertat dels «presos polítics». La concentració més multitudinària, però, ha tingut lloc a Barcelona, on la Diagonal ha aplegat desenes de milers de persones amb espelmes en resposta a la convocatòria d’Òmnium i l’ANC.

Aproximadament 5.000 persones s'han aplegat a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona. Les consignes de «llibertat, presos polítics» han començat minuts després de les set de la tarda en un ambient tens i solemne. Després, regidors de l’Ajuntament de Tarragona i membres del Comitè en Defensa del Referèndum han fet una crida a la «proclamació immediata» de la República Catalana i han donat ànims als presidents de Cuixart i Sànchez. «Estat Espanyol, no sabeu què heu fet, l’heu cagada. Heu encès la guspira de la flama de la llibertat», ha dit el portaveu d’ERC, Pau Ricomà. «Vam aconseguir votar perquè la gent va posar els seus cossos. Només vosaltres teniu la clau perquè s’aixequi la suspensió i es proclami la República ara», va exclamar la portaveu de la CUP, Laia Estrada.

A Reus, davant l’ANC i Òmnium

L’edifici que acull les seus de l’ANC i d’Òmnium Cultural Baix Camp ha estat l’epicentre de la concentració a Reus. La plaça Prim ha quedat petita per acollir una marea d’unes 5.000 persones amb espelmes que ocupava part dels carrers Monterols i Sant Joan, i del raval de Jesús. Des d’una hora abans, la gent s’hi ha aplegat per fer pancartes. S'ha pogut veure un mosaic de cartells clamant «SOS Democracy».

Des del balcó de la seu d’Òmnium s'ha llegit un manifest conjunt que demanava «l’alliberament immediat dels presos polítics», i una carta escrita per Jordi Sánchez amb el títol «Camí de la Llibertat».

«No havíem vist mai la plaça així, però ens ho esperàvem. Quan a un innocent se’l pot empresonar perquè sí, el món se t’enfonsa», ha explicat Jaume Ollé, president de l’ANC de Reus, que ha afegit que «amb la independència en curs això no hagués passat, perquè els haurien jutjat aquí i no a Madrid, i ho hauria fet un jutge imparcial». Al seu torn Txus Batet, membre d’Òmnium Baix Camp, ha manifestat que «hem de tenir confiança absoluta i total en el nostre president i el nostre govern, que segur que sabran què s’ha de fer».

Més de mig miler de persones a Tortosa

Més de mig miler de persones també es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa per clamar per la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.A la capital ebrenca hi ha hagut dues concentracions seguides, la primera convocada pel Comitè en Defensa de la República de Tortosa, que ha acabat amb un encartellament massiu al centre de la ciutat, i la segona, de l'ANC, completament silenciosa i que ha acabat amb una llarga i emotiva ovació. La gent ha acabat convertint una pancarta, que havia quedat a terra i que demanava la Llibertat de Cuixart i Sànchez, en un petit altar on han dipositat les espelmes al principi i al final de la concentració.

També a Amposta, amb gairebé un miler de persones, i a Gandesa, hi ha hagut manifestacions amb espelmes. A la capital del Montsià s'ha omplert la paraula 'llibertat' amb les espelmes enceses.

A Barcelona, la Guàrdia Urbana ha xifrat en 200.000 persones la concentració que ha omplert la Diagonal entre Passeig de Gràcia i Francesc Macià. Entre crits de «Llibertat!» i «Independència!»i cants com «L’estaca», els milers de manifestants van encendre espelmes per reclamar la seva posada en llibertat.

La concentració s'ha fet sota el lema «

Prop de 5.000 persones clamen per la llibertat de Sànchez i Cuixart a TarragonaCristina Aguilar

Imatge de la concentració a la Plaça Imperial Tàrraco.

Concentració a Tarragona en protesta per l'empresonament de Cuixart i SànchezDiari Més

Imatge de la concentració a la Plaça Imperial Tàrraco.

Concentració a Tarragona en protesta per l'empresonament de Cuixart i SànchezDiari Més

Imatge de la Plaça Prim de Reus.

Prop de 5.000 persones clamen per la llibertat de Sànchez i Cuixart a TarragonaANC Reus

Valls ha encés espelmes per protestar

Prop de 5.000 persones clamen per la llibertat de Sànchez i Cuixart a TarragonaCedida

Imatge dels veïns d'Alcanar durant la concentració.

Prop de 5.000 persones clamen per la llibertat de Sànchez i Cuixart a TarragonaCedida

Imatge de la concentració que ha tingut lloc a Torredembarra.

3.000 persones es concentren a Tarragona en protesta per l'empresonament de Cuixart i SànchezDiari Més

tracking