Diari Més

Veïnal

La resposta a la campanya de civisme a Maria Cristina: excrements dins una botiga

L’associació de veïns va detectar fa mesos un augment de la brutícia i va engegar una iniciativa per conscienciar al barri, però el balanç no és positiu

La resposta a la campanya de civisme a Maria Cristina: excrements dins una botigaTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Veïns de l’avinguda Maria Cristina va engegar, el passat 28 de setembre, una campanya de sensibilització, civisme i conscienciació per reduir la brutícia generada pels excrements i les miccions dels gossos. Fa alguns mesos, l’entitat veïnal va detectar un augment de la brutícia als carrers.

«Tenien un estat horripilant», expressava la presidenta de l’associació, Carme Solé. Dues setmanes després de començar el projecte, però, el balanç no és positiu. «Una de les botigues que dóna suport a la campanya, amb cartells enganxats a l’aparador, va trobar-se una bossa de plàstic plena d’excrements a la porta del local», informava Solé. I aquest no ha estat l’únic cas de rebuig a la iniciativa per part d’alguns ciutadans. També s’han trobat cartells arrencats i miccions a sota dels mateixos. «Però nosaltres continuarem amb la nostra tasca», avançava la presidenta.

L’avinguda Maria Cristina i els carrers adjacents pateixen, des de fa prop de quatre mesos, un augment de residus generats pels gossos. Això va portar a l’Associació de Veïns a engegar una campanya de conscienciació per començar a reduir-los, amb cartells penjats arreu del barri que informaven de les sancions que es poden produir si no es recullen els excrements. «Va arribar un punt que hi havia miccions a tot arreu. A sota els bancs, als fanals, a les façanes...», detallava Solé. La problemàtica, segons manifestava, és culpa tant de l’Ajuntament, «perquè podria netejar més», com dels ciutadans, «perquè Tarragona està bruta, però perquè l’embrutes tu mateix».

Solé vol recalcar que «no tinc cap problema amb els gossos», però segons diu, «tampoc vull que es pixin a la meva façana ni a la de ningú, perquè fa pudor i embruta». La campanya de sensibilització compta amb el suport de la majoria de botigues del barri i també de gran part dels ciutadans, que han transmès a la presidenta missatges de felicitació. Tot i això, i tal com reconeixia, «encara no hem recollit els fruits». Si bé és cert que en algues zones s’ha notat una «mínima» millora, en d’altres segueix igual o, fins i tot, ha empitjorat. Un dels exemples és la zona del parc infantil del barri, que «habitualment té excrements i miccions», un fet denunciat per la presidenta perquè «allà hi juguen els nens».

La iniciativa s’ha engegat de manera independent per part de l’Associació, és a dir, no es fa en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona. Aquest, però, ha iniciat en els darrers mesos mesures com la contractació de detectius privats per vigilar els amos dels gossos o l’elaboració d’un cens per poder denunciar aquells que no recullen els excrements. Tot i així, declarava Solé, «hi hauria d’haver agents de paisà de la Guàrdia Urbana fent rondes per evitar que aquesta problemàtica segueixi creixent.

L’Associació de Veïns seguirà amb aquesta campanya fins que comencin a notar una millora als carrers del barri. A més, Solé mantindrà reunions amb la regidora de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez, per intentar unir esforços i incrementar els resultats de la iniciativa.

I després, els contenidors

Un cop la campanya de sensibilització referent a la brutícia generada pels gossos s’hagi consolidat, l’Associació de Veïns de Maria Cristina i voltants posarà el punt de mira en els contenidors. «No pot ser que la gent deixi mobiliari i residus de grans dimensions al costat dels contenidors quan passa el camió de la deixalleria cada setmana», expressava Solé.

L’entitat veïnal ha detectat també aquesta problemàtica, i posarà tots els seus esforços en intentar reduir-la. S’engegarà possiblement el mes de novembre, i també volen comptar amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona. Segons Solé, «no pot ser que la gent sigui tan maleducada que deixi la brossa al voltant dels contenidors». «No dic que el consistori no pugui netejar més, però nosaltres no col·laborem», cloïa la presidenta.

Caldrà esperar per valorar els resultats finals d’ambdues campanyes. El que està clar, però, és que les associacions de veïns comencen a treballar al marge del consistori per reduir la problemàtica de la brutícia.

tracking