Diari Més

Societat

El projecte contra la pobresa energètica a Campclar reclama l'ajuda de l'Ajuntament

S’anomena ‘A-porta’, ha atès 157 famílies en tres mesos amb «molt bons resultats» i té el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Veïns

L'equip encarregat d'anar casa per casa a parlar amb les famílies, aquest 10 d'octubre a Campclar.

El projecte contra la pobresa energètica a Campclar reclama l'ajuda de l'AjuntamentCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anar de casa en casa per lluitar contra la pobresa energètica. Aquest és l’objectiu del projecte A-porta, ideat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc). Va arribar a Campclar fa tres mesos perquè «era un barri que ho necessitava», segons el president de la Confavc, Jordi Giró, però a Tarragona no ha comptat amb el suport del consistori. L’Ajuntament de la ciutat «no va voler col·laborar-hi en un primer moment», segons explicava Giró, per aquest motiu «fem una crida públicament a que s’ho repensi i hi participi», expressava el director de serveis territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Tarragona.

Amb la figura de l’Ajuntament com un nou partner del projecte, «els recursos s’optimitzarien molt millor i aconseguiríem teixir un projecte interdepartamental», expressava Tarragona. Per la seva banda, Giró informava que de tots els casos tractats per A-porta «només un 5% havien estat detectats pels Serveis Socials de la ciutat». Aquesta xifra, segons el mateix, significa que «tot i els bons resultats que està donant el programa, encara queda molta feina a fer».

L’empoderament, un objectiu

Un dels objectius del programa per lluitar contra la pobresa energètica és «empoderar la gent del barri». Així ho assegurava Giró i també l’equip de treball encarregat d’anar, porta per porta, per aconseguir entrevistar les famílies i donar eines per a fer-ho. La coordinadora del projecte, Noelia Boscar, detallava que els treballadors d’A-porta intenten guanyar-se la confiança de les unitats familiars. Un cop aconseguit això, avaluen l’estat de l’habitatge i els hàbits de consum energètic. Després, fan una anàlisi de les factures de la llum per tal de detectar serveis addicionals i innecessaris, bonificacions que no haurien de pagar o alteracions en els costos de l’energia.

El projecte va començar fa tres mesos i encara en resten dos per acabar-lo. Tot i així, ahir es van presentar els resultats fins al moment. A-porta va assignar, amb l’ajuda de l’Associació de Veïns del barri, 519 habitatges per actuar. Durant aquest trimestre, 306 unitats familiars han accedit a «obrir la porta» als treballadors per tenir un primer contacte, i un total de 157 han completat les entrevistes i han pogut començar els tràmits per millorar la situació i combatre la pobresa energètica. Quan el projecte acabi definitivament, deia Boscar, «podrem informar de l’estalvi que ha suposat per les famílies entrar en el projecte».

La solitud de la gent gran

Tot i que la pobresa energètica és l’eix central del programa, A-porta ja servit també per detectar un problema «greu i de país», segons Tarragona. Es tracta de la solitud de la gent gran, fet que afavoreix la presència de la pobresa energètica, però també de molts altres conflictes. És per aquest motiu que aquest projecte «vol fer d’antena per crear-ne d’altres que millorin la situació a Campclar», expressava Giró, que afegia que «la voluntat és que aquest barri sigui un punt d’inflexió al Camp de Tarragona».

tracking