Diari Més

La repressió de l'1-O marca el ple de l'Ajuntament de Tarragona

Els regidors debaten fins a quatre mocions sobre la jornada del referèndum enmig d'alguns moments de tensió

Durant el ple s'ha desplegat una pancarta que demanava la dimissió de l'alcalde.

Els regidors debaten fins a quatre mocions sobre la jornada del referèndum enmig d'alguns moments de tensióCUP Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha debatut aquest dilluns fins a quatre mocions sobre la repressió viscuda durant l’1-O en la primera sessió en minoria del govern municipal format per PSC i PP. Malgrat alguns moments de tensió entre públic i regidors, que han obligat Ballesteros a intervenir en diverses ocasions, el consistori ha condemnat les actuacions policials de diumenge. Una de les mocions aprovades ha estat la del grup municipal d’ERC que rebutja i condemna les mesures de «repressió judicial» i exigeix la retirada del vaixell que allotja policies al Port de Tarragona. El text s’ha aprovat amb l’abstenció del PSC; l’oposició de PP, C’s i la regidora no adscrita, i el suport de la resta de grups. El ple també ha donat llum verda a les mocions sobre l’1-O que han presentat el PDeCAT i ICV-EUiA, però ha tombat el text del PSC, que proposava reprovar tant el govern català com l’espanyol. Ballesteros ha reiterat la condemna de la violència i ha apel·lat al diàleg i a la negociació com a única solució possible al conflicte polític. El debat ha estat presidit per una gran pancarta que exigia la dimissió de l’alcalde.

Amb la seva abstenció, el PSC ha aplanat el camí a la moció d’ERC «contra la repressió judicial i policial a favor de les llibertats democràtiques i els drets humans». El text inclou un acord per declarar ‘non grata’ la presència del vaixell on s’allotgen els cossos policials estatals al Port de Tarragona i exigir-ne la retirada per la seva participació directa «en la brutal repressió dels ciutadans de Tarragona que exercien el seu dret democràtic de vot el passat 1 d’octubre».

Aquest posicionament dels socialistes contrasta amb les manifestacions que va fer l’alcalde dimecres passat, quan va assegurar que a ell no li molestava la presència del vaixell perquè no havia ocasionat «cap conflicte ni cap problema d’ordre públic al carrer». Aquest dilluns el text s’ha aprovat amb els vots favorables dels regidors d’ERC, el PDeCAT, la CUP, ICV-EUiA i Units per Avançar; l’abstenció del PSC, i l’oposició de PP, C’s i la regidora no adscrita.

En segon lloc, la moció presentada pel PDeCAT ha rebut el suport del PSC, ERC, CUP, ICV-EUiA i Units per Avançar, i el ‘no’ de PP, C’s i la regidora no adscrita. En aquest cas, s’ha acordat que l’Ajuntament faci arribar al govern espanyol al seva condemna i rebuig a la repressió policial i que el consistori mostri públicament el seu suport a les víctimes i posi en marxa mesures per evitar que aquests fets es tornin a repetir.

En tercer lloc, la moció presentava per ICV-EUiA de rebuig a la repressió contra a ciutadania i les institucions de Catalunya, i en defensa del diàleg polític, ha recollit els suports del PSC i Units per Avançar; l’abstenció d’ERC, PDeCAT i CUP, i el ‘no’ de PP, C’s i la regidora no adscrita.

Per últim, la quarta moció que s’ha debatut sobre l’1-O ha estat la del grup municipal del PSC, que només ha esgarrapat l’abstenció del regidor Josep Maria Prats (Units per Avançar), que la setmana passada va abandonar el govern. En el text rebutjat els socialistes proposaven condemnar «enèrgicament» l’abús de la força policial i la reprovació dels governs català i espanyol per, d’una banda, «haver trencat l’estat de dret a Catalunya» i, de l’altra, «per la seva incapacitat en donar compliment de forma eficient, diligent i sense l’ús de la força a l’ordre judicial d’impedir el referèndum».

Debat tens

Durant el debat de les mocions els grups municipals han anat desgranant els seus posicionaments, la qual cosa ha comportat alguns crits i retrets per part d’algunes persones assistents al plenari contra regidors del PSC, PP i C’s. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha hagut de cridar a la calma i a l’ordre en mitja dotzena d’ocasions per rebaixar la tensió. A més, els comitès de defensa del referèndum de la URV han desplegat una pancarta exigint la dimissió del batlle. Els regidors d’ERC també han penjat una pancarta a al seva bancada amb el lema ‘La gent de Tarragona no es toca’.

L’alcalde Ballesteros (PSC) ha destacat que els socialistes han fet un «acte de coherència» en les votacions de les mocions per garantir la condemna i la solidaritat per la repressió violenta de l’1-O. El batlle ha cridat un cop més al diàleg i a la negociació, i ha defensat que diumenge es va evidenciar que els col·legis electorals municipals «no eren necessaris» com sol·licitava el Govern. «Aquest alcalde no va cedir col·legis perquè aquest alcalde no vol conculcar la llei», ha sentenciat. Així mateix, Ballesteros ha defensat que va estar «al peu del canó» entre dissabte i la matinada de dilluns fent «prop de 200 gestions» relacionades amb les actuacions de l’1-O i s’ha mostrat tranquil perquè va complir amb les seves «obligacions» i no va deixar «de donar la cara».

El portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha definit l’1-O com el dia «més trist i patètic» arran de l’exercici de violència contra la ciutadania i ha apel·lat a fer fora els vaixells que han vingut «a reprimir-nos». No obstant, Ricomà ha afirmat també que, diumenge, va ser «un dia gloriós per la democràcia, on un exèrcit silenciós de voluntaris es va jugar el físic per aquest país».

El portaveu de C’s, Rubén Viñuales, ha rebutjat les càrregues policials i ha advertit que la violència «mai no és solució de res», com tampoc ho serà, ha dit, portar més policies a Catalunya. Viñuales ha rebutjat que es culpabilitzi agents que venien «per una ordre judicial i no política» i ha reivindicat que ell també és «poble de Catalunya» i que es pugui votar «amb urnes de veritat» i dialogar amb interlocutors «vàlids». El regidor de la formació taronja també ha admès que va sentir «pena, fàstic» per l’expressió de l’’A por ellos!’, que ha qualificat d’horrorosa i indecent.

El regidor Josep Acero ha estat l’encarregat de parlar en nom del PP. Acero ha afirmat que no els agrada la violència, «ni la física ni la verbal», i s’ha queixat que «fa massa temps que els que no defensem determinades postures l’estem patint, perquè fins i tot anant amb fills menors pel carrer et diuen traïdor». El regidor popular ha fet notar també que només el 20% de la ciutadania de Tarragona va votar en el «pseudoreferèndum» i ha demanat «respecte» pel 80% restant que no hi va participar, alhora que ha garantit que defensaran la unitat d’Espanya i la Constitució «fins que es congeli l’infern».

El portaveu del PDeCAT, Albert Abelló, ha titllat «d’inepte» l’Estat per haver enviat policies a retirar urnes i paperetes, però també ha avisat que l’Estat ha demostrat ser «perillós». Abelló ha retret a l’alcalde que diumenge «la ciutadania el va trobar a faltar de manera notòria» i que no tingués «un gest d’acostar-se a les persones que havien patit la violència».

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha posat en valor que, malgrat que no oblidaran la repressió policial, el referèndum va aconseguir una «magnífica participació» i el ‘sí’ va obtenir una «victòria aclaparadora». «L’1-O ens vau apallissar, però no ens vau doblegar», ha exclamat. Estrada també ha acusat els partits unionistes de generar un clima de tensió i ha acusat els socialistes de portar a terme «polítiques d’aparador».

Al seu torn, la portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, ha considerat que el consistori ha de procurar enviar un missatge unitari de rebuig a la violència per evitar que augmenti la crispació. El fins fa poc membre de l’equip de govern, Josep Maria Prats (Units per Avançar), ha rebutjat l’enfrontament i ha apel·lat a la responsabilitat i al diàleg. Per la seva banda, la regidora no adscrita, Beatriz Pérez (ex-Cs), ha definit l’1-O com una dia «molt trist que es podria haver evitat» i ha condemnat «tots els actes de violència, o només els que a alguns interessa que es condemnin».

tracking