Diari Més

La Diputació de Tarragona condemna «l'abús de la força» i la «violència injustificada» de l'1-O

Han prosperat dues mocions, una presentada per CiU i ERC, i l'altra pel PSC

Imatge d'arxiu de la façana de la Diputació de Tarragona.

La Diputació de Tarragona ha emès una declaració institucional sobre la qüestió catalanaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plenari de la Diputació de Tarragona ha aprovat aquest divendres dues mocions per rebutjar les càrregues policials de l'1-O. D'una banda, el grup de CiU i d'ERC ha presentat una moció per condemnar «tota violència injustificada generada pel govern de l'Estat contra veïns», on també ha exigit la retirada de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya i ha demanat la mediació de les institucions europees. El text ha estat aprovat amb 18 vots a favor, cinc abstencions –del grup socialista- i un en contra –de Ciutadans. D'altra banda, també ha prosperat la moció del PSC que condemna «l'abús de la força» per part dels cossos de seguretat de l'Estat, a més de fer una crida al diàleg. Els cinc vots a favor del PSC, les 18 abstencions –d'ERC i PDECAT- i el vot en contra del diputat de la CUP. En aquesta sessió, no ha assistit el diputat del PP.

La moció del PSC l'ha presentat Josep Fèlix Ballesteros, que ha expressat que el grup sempre ha estat «durs amb la condemna» perquè «és absolutament impresentable» i «la desproporció i la violència gratuïta no es pot admetre, especialment quan ve de les forces de seguretat». «De cap de les maneres, això no té matisos», ha insistit. La moció presentada apunta la «solidaritat» cap als ciutadans que «exercien pacíficament el seu dret a vot» i a aquells que van resultar «ferits o contusionats» per les càrregues policials. A més, el text apunta que s'exigeix al Congrés dels Diputats «la reprovació dels responsables polítics que van dissenyar i coordinar l'operatiu i que van ordenar les càrregues policials». Finalment, i en la línia del discurs del PSC, es demana «diàleg» entre els executius espanyol i català.

La resposta més contundent a la moció socialista ha estat la del diputat de la CUP, Edgar Fernández, que ha justificat el rebuig al text «per vergonya aliena, per procediment i perquè no hi ha diàleg amb els agressors». A més, ha retret a Ballesteros personalment que parli «de la voluntat expressada a les urnes, quan són qui nega l'expressió a les urnes». D'altra banda, Gervasi Aspa, d'Esquerra, ha reconegut que «el diàleg és sempre necessari» i ha justificat la seva abstenció assenyalant que el grup està «per sumar».

Des de Ciutadans, Rubén Viñuales ha afirmat que rebutja l'actuació de l'1-O «com qualsevol persona que tingui dos dits de front». «La violència mai és la solució, més policia a Catalunya no és la solució», ha raonat Viñuales, que ha considerat que les imatges de diumenge «ni són edificants ni ensenyen a construir un consens ni un diàleg». Viñuales també ha desitjat una ràpida recuperació «a aquelles persones que van patir lesions, segons les dades del Catsalut, i als 33 agents que van patir ferides».

La moció presentada per CiU i ERC apunta que l'1-O «passarà a la història de Catalunya per la vergonya d'un govern de l'Estat espanyol repressor que ha exercit una dura violència davant d'uns ciutadans absolutament indefensos». Amb aquest pretext, la Diputació condemna la violència, manifesta el suport als ferits i exigeix la retirada dels efectius policials de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a més de requerir que el govern de Mariano Rajoy assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials causats.

Josep Maria Cruset (CiU), que ha presentat el text, ha reconegut també l'actitud «valenta i cívica» del prop de 3 milions de persones que es van expressar a les urnes, tot i «l'angoixa i patiment» que es va viure en els col·legis on la policia va actuar i als altres, que «sabien el que estava passant» a altres locals. El text també ha denunciat «la manipulació dels fets» del govern espanyol davant l'opinió pública i demana la mediació i el suport de les institucions europees.

També en aquesta ocasió, Fernández ha protagonitzat la crítica. Ha demanat a Poblet que «canviï de socis de govern» i «trenquin amb el partit socialista» perquè hi ha «una correlació de forces suficient perquè hi hagi un canvi de govern». En aquesta línia, ha garantit que la CUP «no serà molèstia» perquè això es dugui a terme. El cupaire també ha qüestionat l'ens, símbol com a «ajuntament d'ajuntaments», pel «poc suport» que han rebut els alcaldes citats a declarar davant de la Fiscalia per part de la Diputació. A més, ha aprofitat per preguntar «com és que Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, no ha hagut d'anar a declarar? No ho vull saber», ha dit.

tracking