Diari Més

La càvea metàl·lica del Teatre romà segueix creixent i agafant alçada

L’objectiu és reobrir el monument a les visites la primavera de l’any vinent sota un nou aspecte

Aspecte que ofereix l'estructura de ferro ja instal·lada, vista des del carrer Caputxins.

La càvea metàl·lica del Teatre romà segueix creixent i agafant alçadaC. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La càvea metàl·lica que des de fa mesos s’està construint a l’interior del monument del Teatre romà segueix creixent. Una part de l’estructura ja s’eleva fins a arribar a pocs metres del nivell del carrer Caputxins, la situada a la dreta de la zona de grades mirant des de l’escena, però encara resta col·locar un segon sector, més elevat, a l’esquerra.

La intervenció que actualment s’està duent a terme al Teatre va iniciar-se el passat mes de gener amb la intenció que el monument pugui obrir a les visites la primavera del pròxim any. La instal·lació de la càvea de ferro, de més de quaranta metres de llarg, té com a doble objectiu omplir un espai on queden poques restes originals i, també, facilitar al visitant veure-les des d’un punt superior, a través d’un passadís que forma part de la càvea.

Després de dur a terme una excavació arqueològica que va aportar més informació del recinte, com la presència d’un carrer associat a l’activitat portuària, es va iniciar la construcció de la càvea metàl·lica. Amb aquesta estructura, es pretén que el visitant tingui una visió aproximada de les proporcions que feia el sector de grades del teatre, sense completar l’original, que arribava fins al carrer Caputxins, on es conserven algunes traces.

En la presentació del projecte a inicis d’aquest any, es va informar que l’equip de l’arquitecte Toni Gironès va plantejar la instal·lació d’una estructura metàl·lica per recrear l’escala i la geometria dels primers sectors de la càvea. Qui en aquelles dates assumia la direcció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Xavier Llovera, va explicar que «la millor possibilitat d’interpretació és en tres dimensions, amb una estructura que visualitzi la monumentalitat d’un dels edificis més grans de la Tàrraco romana». El projecte, però, ha rebut diverses crítiques per l’amplitud de la càvea i l’impacte visual que pot generar. Gironès va defensar, per la seva banda, que l’element metàl·lic pretén ser «el més lleuger possible» i disposarà de passeres i plataformes per als visitants.

En una segona fase, el projecte contempla la construcció d’un equipament polivalent a la cantonada dels carrers Caputxins i Sant Magí, on s’ubicarà el centre d’interpretació del monument. A la part superior de l’edifici s’hi preveu habilitar un mirador. Segons Gironès, el «gran buit urbà» que suposa a dia d’avui el teatre permetrà «donar-li la volta a Tarragona» i posar en valor «una part sud que sempre ha estat desconnectada de la part nord».

tracking