Diari Més

Més de 8.000 persones clamen contra l'estat Espanyol i l'alcalde Ballesteros

La concentració convocada a la plaça Imperial Tarraco va convertir-se en una manifestació que va acabar a les portes de l’Ajuntament de Tarragona

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona s’ha pronunciat per molt que no ho hagin fet els seus dirigents. Més de 8.000 persones van clamar, ahir dimecres al vespre i amb un crit unànime, en contra de l’estat Espanyol i de l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros. «Votarem» i «Ballesteros dimissió» van ser les consignes més cridades al llarg d’una concentració que va convertir-se en manifestació, i que va omplir els carrers de la ciutat fins la Plaça de la Font. «Feia temps que no veia tanta gent», assegurava el Magí Molet al davant de l’Ajuntament de Tarragona.

Va ser just en aquest punt on va finalitzar la marxa improvisada. La presidenta d’Òmnium Cultural a la ciutat, Rosa Maria Codines, va animar a tots els assistents a la concentració –acte que s’havia convocat en un principi– a dirigir-se fins la Plaça de la Font. Abans, però, va pronunciar el manifest unitari a les portes de la Subdelegació del Govern. «Han creuat una línia que mai haurien d’haver creuat», va avisar Codines abans que els ciutadans, principals protagonistes de la protesta, esclatessin per enèsima vegada contra les forces de seguretat de l’estat Espanyol i els seus dirigents.

Codines va compartir micròfon amb el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Pau Ricomà, i la portaveu de la CUP, Laia Estrada. El primer va defensar la «valentia» dels 700 alcaldes que han d’anar a declarar. «No són ploramiques ni s’amaguen», va dir en clara referència a Ballesteros. La resposta del públic, aplaudiments i crits demanant la dimissió del batlle. Per la seva banda, Estrada va animar els ciutadans a utilitzar la solidaritat, «la nostra millor arma», i va subratllar que «la revolució, o serà feminista, o no serà». La resposta dels assistents, altre cop ferma: «Sense les dones, no hi ha revolució».

Camí a la Plaça de la Font, Pau Ricomà va afegir que «si l’alcalde fos intel·ligent, faria una passa enrere, reaccionaria i escoltaria la ciutadania». «No es tracta d’independència o república, estem parlant d’una vulneració dels drets humans més fonamentals», acabava dient el portaveu d’Esquerra.

L’ambient, tot i els fets succeïts al llarg del dia d’ahir, va ser pacífic en tot moment. Això sí, reivindicatiu, clar i unànime. Famílies, grups d’amics, grans, petits, tarragonins i estrangers van participar en la protesta, que va col·lapsar els carrers de Tarragona fins arribar a l’Ajuntament. Va ser aquí on els crits contra l’alcalde van prendre encara més força. La Plaça de la Font estava completament plena, tal com s’omple en dia de revetlles i celebracions importants. El Joaquim Icart, un dels milers de ciutadans que va assistir a la convocatòria, forçava la seva veu al crit d’«independència!». «Aquest alcalde és un miserable, i a més ho sap. No té nom el que està fent. Tarragona no s’ho mereix. És un venut», exclamava. L’Anna, l’Aina i l’Eva, de 17 anys, coincidien en dir que «la resposta de l’Ajuntament de Tarragona és gairebé pitjor, o pitjor, que la de l’estat Espanyol». I el David Marquès, acompanyat del seu fill i la seva dona, desitjava el següent: «Vull que perdi les properes eleccions si no dimiteix. Tarragona es mereix alguna cosa més».

Minuts després de les nou de la nit, els assistents van començar a buidar, a poc a poc, la Plaça de la Font. A terra, rastre de paperetes, cartells i roses. Milers de tarragonins van fer el que molta gent no s’esperava, i van respondre a la convocatòria unitària massivament. Tant, que ni els propis ciutadans es creien que hagués assistit tanta gent. «Ha estat una sorpresa molt grata veure la resposta de Tarragona», expressaven Antoni Pinent i Josep Palau. Ara, caldrà esperar. Tarragona ja ha dit la seva.

Manifestació pel referéndum a Tarragona

Manifestació pel referéndum a TarragonaCristina Aguilar

La pancarta de democràcia encapçalant la concentració.

Una manifestació multitudinària recolza la democràcia a TarragonaDiari Més

Una manifestant posant un cartell anunciant el referèndum a la subdelegació del Govern a Tarragona.

Una manifestació multitudinària recolza la democràcia a Tarragona al crit de 'Votarem!'Diari Més

Els crits de 'Votarem' omplen el punt de la concentració.

Una manifestació multitudinària recolza la democràcia a TarragonaDiari Més

Els crits de 'Votarem' omplen el punt de la concentració.

Una manifestació multitudinària recolza la democràcia a TarragonaDiari Més

tracking