Diari Més

L'Església mormona projecta el seu temple al carrer Doctor Mallafrè

Està pendent de l’aprovació del projecte per part de l’Ajuntament, després de diversos intents que ha fet, en més d’una dècada, per aixecar una capella

Solar del carrer Doctor Mallafré on l'església mormona té previst construir el seu temple a la ciutat de Tarragona.

L'Església mormona projecta el seu temple al carrer Doctor MallafrèCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, coneguda popularment com a església mormona, construirà el seu temple a Tarragona –capella per als seus integrants– al carrer Doctor Mallafrè, en un ampli solar que té, a l’altre extrem, el Parc de la Col·lectiva, a tocar de les Cases Barates. El solar on fa temps van posar l’ull els mormons es troba a uns cent metres de distància de l’Hospital Joan XXIII i pròxim a la rotonda de la carretera de Valls. Aquest és el nou espai escollit després de diversos intents fallits per aixecar les seves instal·lacions a la ciutat. Els intents per disposar d’un recinte de culte ampli van incidir a la zona coneguda com a Tarragona 2 –on es troba l’Escola Pax–, la Vall de l’Arrabassada o Sant Pere i Sant Pau.

Aquesta redacció ha tingut accés a un contacte pròxim a l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies a Tarragona que ha ratificat que l’Ajuntament va rebre el projecte del futur temple religiós «ja fa temps» i que està «pendent d’aprovació». La capella i els diversos serveis que oferirà formaran part d’un únic edifici i no estarà integrat en un bloc d’habitatges.

L’Ajuntament de Tarragona va aprovar el maig de l’any passat una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per regular, precisament, la implantació de nous centres de culte al terme municipal, amb l’objectiu de permetre ubicar equipaments religiosos a les zones d’activitat econòmica dels tipus industrial o comercial. A més, pel que fa a les zones residencials, els centres de culte s’han d’instal·lar en edificis exclusius –com és el cas del projecte al qual aspira l’Església mormona– i requereixen la tramitació d’un pla especial que justifiqui la ubicació.

L’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies no rep subvencions i l’obra de construcció de la capella al carrer Doctor Mallafrè, si finalment l’Ajuntament concedeix el corresponent permís, com així sembla, es finançarà amb aportacions dels seus membres, els quals fan aportacions dels delmes, és a dir, del deu per cent dels seus ingressos.

Primers intents

Segons la font consultada per Diari Més, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies fa més d’una dècada que persegueix construir un temple a la ciutat de Tarragona. Fa uns anys ho va intentar en un solar localitzat en les proximitats de l’Escola Pax, entre l’avinguda Josep Gramunt i Subiela i l’A-7. Com a contrapartida, els responsables d’aquesta institució religiosa van proposar la construcció d’un nou carrer que hauria unit de manera directa l’avinguda de Catalunya amb l’altra banda de l’autovia, on es troba la urbanització Tarragona 2, va dir la font. D’haver-se dut a terme aquesta infraestructura, s’hauria obert a la circulació de vehicles l’única via urbana que hauria enllaçat amb el barri de Sant Pere i Sant Pau, ja que els dos accessos existents actualment són carreteres.

La construcció del vial va ser anunciada en diversos mitjans de comunicació, però el projecte va caure en l’oblit. Finalment, la iniciativa de fer el nou carrer per salvar el traçat de l’A-7 no va prosperar. El vial hauria estat la perllongació de Marqués de Montoliu, aprofitant un tram ampli del Camí de l’Oliva que discorre en paral·lel al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

El 2012, l’Església mormona va negociar la compra d’un solar de l’Ajuntament a la Vall de l’Arrabassada, d’uns 3.000 metres quadrats localitzat a un centenar de metres del CAP Llevant. La presència de dues torres d’alta tensió encaria de manera notable l’operació i aquesta va ser desestimada per part dels promotors de la iniciativa. Les negociacions per l’adquisició del solar de propietat municipal van iniciar-se durant el mandat de l’alcalde Joan Miquel Nadal.

Polèmica a SPiSP

L’intent de construir-hi una capella per part de l’Església mormona que va aixecar més polèmica va viure el moment més àlgid l’any 2014. L’Ajuntament estava disposat a vendre un solar ubicat al barri de Sant Pere i Sant Pau a canvi de rebre l’ingrés de dos milions d’euros. En ampli sector de veïns del barri es va negar a rebre amb els braços oberts un projecte que era ben rebut pel govern municipal encapçalat per l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. El malestar generat al barri va finalitzar quan l’alcalde va signar un decret perquè s’adoptessin les resolucions i els tràmits administratius pertinents per deixar sense efecte l’expedient iniciat per la venda dels terrenys a l’Església mormona. El govern municipal va reconèixer que va fer marxa enrere perquè «no hi havia consens amb els veïns». Cal recordar que fa tres anys el Grup Municipal del PP –llavors a l’oposició i ara al govern– va al·legar contra la venda del solar de Sant Pere i Sant Pau per a la ubicació del centre de culte de l’Església mormona.

tracking