Diari Més

Patrimoni

Una escultura que anava a la Sagrada Família presideix el pati dels Concilis

Aquest mes s’excavarà a la casa per veure si van existir dues línies de columnes del porticat romà

Gallart i un ajudant, col·locant l'escultura al pati de la casa.

Una escultura que anava a la Sagrada Família presideix el pati dels ConcilisCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escultura dedicada a Sant Fructuós que el passat dissabte va ser introduïda al pati de la Casa dels Concilis amb una grua per formar part del futur Jardí Bíblic que s’hi construirà, va tenir un primer destí en la Sagrada Família. L’arqueòleg i director del Museu Bíblic Tarraconense, Andreu Muñoz, va informar ahir a aquesta redacció que l’escultura, obra de Bruno Gallart, es va fer per formar part del conjunt que hi ha a l’interior del temple expiatori barceloní d’Antoni Gaudí. Per altra banda, aquest setembre s’iniciarà una excavació arqueològica al pati d’aquest immoble del segle XVI localitzat al carrer de les Coques. L’objectiu és investigar si en el subsòl es troben indicis de la hipotètica segona renglera de columnes del porticat del tèmenos —recinte destinat al culte—, fet que suposaria una troballa de gran relleu científic.

L’escultura de Sant Fructuós és la primera peça que ha arribat al pati de la Casa dels Concilis, però no serà l’única. En els pròxims mesos, l’acompanyarà una dedicada a Abraham. «Volem fer una mena de camí de la història bíblica i, entre les dues estàtues, que seran col·locades en dos extrems del jardí, hi haurà una mena de petjades de ferro i altres noms bíblics escrits al terra que senyalitzaran aquest camí», va dir Muñoz. L’arqueòleg va comentar que «l’escultura de Sant Fructuós, de 1.300 quilos de pes i realitzada amb marbres travertí i carrara, anava a l’interior de la Sagrada Família, però van canviar el projecte i, finalment, no la van posar». L’escultura d’Abraham «serà d’una mida menor i també la farà Bruno Gallart». Des de fa anys, l’escultor tarragoní està vinculat a les obres de la Sagrada Família, on l’any 1979 va començar a col·laborar en els treballs d’execució amb pedra de diferents escultures del temple. L’any 1988, Gallart inicià els seus treballs en l’obra que va realitzar Josep Maria Subirachs i també intervé en les portes de bronze de la façana de la Glòria.

Intervenció de l’ICAC

En els pròxims dies, començarà al pati de la Casa dels Concilis una intervenció que pot aportar nova informació de les característiques constructives del porticat del recinte de culte de Tarraco. Andreu Muñoz ja va informar el passat mes de gener que, coincidint amb el mes de setembre, s’iniciaria una prospecció arqueològica en el subsòl del pati que, en el futur, acollirà el Jardí Bíblic. L’excavació es farà en col·laboració amb membres de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), amb seu a la ciutat de Tarragona.

El pati de la Casa dels Concilis «es troba a l’interior del porticat de l’àrea del tèmenos», va dir Muñoz, «i volem documentar aquest espai, el del mur de tancament, que pensem apareixerà al subsòl». La prospecció vol determinar «si aquest porticat perimetral de l’àrea del Temple d’August tenia una o dues línies de columnes». La intenció d’aquesta nova experiència arqueològica és «intentar trobar un indici o, fins i tot, verificar aquesta possibilitat», va dir el director del Museu Bíblic Tarraconense, qui va recordar que «en el món de l’arqueologia sempre hi ha sorpreses». Muñoz va remarcar que «mai s’han fet excavacions en extensió en l’interior del porticat: buscarem les bases de columnes a partir del que avui és una hipòtesi de treball».

El projecte començarà amb la realització d’un estudi tomogràfic. La intervenció està prevista que tingui una durada d’un any i es farà en dues fases «per una qüestió pressupostaria», va dir Muñoz, qui va subratllar que «o ho fem ara, o no ho farem: aprofitem que tenim el vent a favor». Aquesta intervenció es portarà a terme abans de la reforma integral del pati de la Casa dels Concilis per convertir-lo en el Jardí Bíblic, que un cop finalitzada també disposarà d’espècies vegetals amb molta presència a la Bíblia.

tracking