Diari Més

26 capellans tarragonins denuncien el to «barroer i agressiu» de 13TV

Han enviat una carta a la Conferencia Episcopal Española amb l’objectiu de frenar les tertúlies d’aquest canal de televisió

Instant d'un dels debats que el canal de televisió va emetre després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

26 capellans tarragonins denuncien el to «barruer i agressiu» de 13TVDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vint-i-sis capellans de l’arxidiòcesi de Tarragona han enviat una carta a la Conferencia Episcopal Española (CEE) per denunciar el to «barruer i agressiu» del canal de televisió 13TV, propietat dels bisbes espanyols. Així ho ha confirmat a aquest mitjà un dels signants, el mossèn Víctor Mosquera, el més jove de la diòcesi tarragonina i vicari de l’Església de la Puríssima Sang de Reus. La carta va dirigida al cardenal Ricardo Blázquez, president de la CEE, i s’ha enviat després de valorar el tractament i els comentaris que 13TV ha realitzat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils. Tot i que com recalcava Mosquera, «això no ve de nou».

«Benvolgut Sr. Cardenal, els sotasignats som sacerdots de l’arxidiòcesi de Tarragona que, havent escoltat repetidament les queixes de molts dels nostres fidels, volem dir-li, amb tot el respecte però també amb tota la contundència, que no podem callar més davant les opinions que, nit rere nit, s’expressen en les tertúlies de 13TV». Així comença l’escrit que els vint-i-sis mossens han signat a títol individual.

Després, fan referència a un fet que es remunta a l’octubre de 2013, quan els bisbes catalans ja van avisar del seu desencant amb el mitjà de comunicació: «Creiem que produeix un greu escàndol en molts membres de la comunitat catòlica de les nostres Diòcesis i també en nosaltres mateixos, el fet que el Canal de televisió 13TV, que ha de respectar les persones i les institucions segons el seu ideari, en alguns dels seus informatius i tertúlies, opti pel menyspreu, la desqualificació i fins i tot l’insult».

Quatre anys després, però, els capellans han decidit tornar a la càrrega. Perquè tal com explicava Mosquera, «aquest canal té un nivell barruer i no s’adiu amb l’Evangeli». Segons relata el comunicat, «en les tertúlies d’aquest canal de televisió, lligat a la Conferència Episcopal Espanyola, es continuen fomentant els sentiments contraris al respecte, la tolerància, el diàleg i la solidaritat». Després de les tertúlies emeses en motiu dels atemptats de Barcelona i Cambrils, a més, els capellans creuen que «l’agressivitat dels tertulians i dels responsables del programa, si cap, s’ha fet encara més gran».

És per aquest motiu que els mossens tarragonins demanen, «sense dilació i amb valentia», que es «corregeixin o suprimeixin els programes de tertúlia a 13TV, que tant de mal fan a la convivència i embruten la imatge de l’Església Catòlica». Una institució que, segons els signants, «sempre ha de fomentar el diàleg sincer i fructífer».

D’altra banda, els capellans tarragonins manifesten el «desig» que a 13TV s’escoltin les paraules del papa Francesc en el missatge d’aquest any en motiu de la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials. Segons subratllen, demanava als comunicadors exercir la seva labor «de forma constructiva rebutjant els prejudicis contra els altres», i seguint un model que «fomenti una cultura de la trobada que ajudi a mirar la realitat amb autèntica confiança».

Víctor Mosquera, recalcava que aquest canal de televisió «no fa el bé que hauria de fer». Mosquera deixava clar que la carta no es deu a un fet o a un comentari en concret, sinó que respon a una línia que s’observa de fa anys. «Està clar que a Catalunya no hi ha gaire gent que se senti atreta per aquest mitjà, però no només pel caire polític, també pel seu to durant les tertúlies. Nosaltres no utilitzem aquest to durant les homilies i no el compartim», subratllava.

D’altra banda, cal esmentar que 13TV produeix grans pèrdues a la CEE. «Quan una cosa és deficitària, només hi ha dues opcions: o es canvia la gestió, o s’elimina», recalcava Mosquera. Per últim, el mossèn tarragoní expressava que la carta demostra el rebuig dels signants, però reconeixia que «serà difícil aconseguir alguna cosa». Caldrà veure si la CEE respon als signants.

tracking