Diari Més

Les Festes de Sant Roc clouen amb un homenatge al mestre Joan Juncà

El mític Bar Pepito, desaparegut fa uns anys per deixar visibles restes del Circ romà, ha estat un dels protagonistes de la 173a edició de les festes

Els Gegants, durant l'anada a l'ofici que es va celebrar ahir a l'església de Sant Francesc.

Les Festes de Sant Roc clouen amb un homenatge al mestre Joan JuncàCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Composicions del mestre Joan Juncà i Albert, interpretades per la Cobla Cossetània, van precedir el tancament de l’edició d’enguany de les Festes de Sant Roc, que van cloure ahir amb la plantada de les bèsties i el correfoc que va comptar amb la participació del Drac de Sant Roc, el Drac de Vilanova i el Drac de Reus. Cal destacar que les primeres referències que es tenen del Drac de Vilanova són de l’any 1779 i la versió actual data del 1991.

El president de la comissió de festes, Josep Ferrer, va manifestar a aquesta redacció que l’homenatge al sardanista Joan Juncà i Albert, traspassat el 2003, «penso que és un acte no tant del nostre barri com de tota la ciutat, perquè també va ser nomenat Fill Predilecte de Tarragona». Juncà, qui el dilluns ja va ser protagonista de les festes, va ser autor d’una trentena de sardanes, entre elles, la primera, Dolça vesprada, del 1945, La plaça de la Font o L’àvia Teresa. També va compondre un centenar de peces de boleros i fox–trops que interpretà en diverses formacions.

A més de l’homenatge al músic, Ferrer va destacar, com un dels actes més significatius de les festes, el pregó d’Isabel Ortega, filla del propietari del mític Bar Pepito, «que ens va fer recordar una època». Aquest establiment va desaparèixer amb la demolició de les cases de la Baixada Peixateria, fet que va deixar visible un tram del Circ romà. El Pepito va ser un dels bars més famosos de Tarragona, entre altres motius «per la mida dels entrepans que anaven a comprar els soldats», va recordar Ferrer.

El president de la comissió de festes va fer una valoració «molt positiva» de les festes d’enguany, les de la 173a edició, i va destacar que «una impressió dels membres de la comissió i col·lectiva és que hi ha participat molta gent».

Ferrer va recordar que les de Sant Roc «són les festes populars més antigues de Tarragona» i va destacar que «perduren en el temps perquè acumulen experiència i molta tradició». De fet, «durant molt de temps les Festes de Sant Roc eren les festes de Tarragona». El president de la comissió de festes va remarcar que «des de l’any 1973 s’han fet de manera ininterrompuda».

La jornada central de les festes, la d’ahir, coincidint amb la festivitat de Sant Roc, va començar a les 8 del matí amb les Matinades, on va sonar fort el Canó, acompanyat del so de les gralles. A les 11 hores va iniciar–se l’anada a l’ofici fins a l’església de Sant Francesc, en el qual van participar–hi el Canó, els timbalers del Drac de Sant Roc Petit, el Maginet de les Timbales, els Negritos i Gegants infantils, el Nano Coleto, els Nanos, els Gegants del Cós del Bou i els Grallers de Monnars. La bandera de Sant Roc va ser portada per Maite Juncà Albareda, acompanyada de Anna M. Juncà Albareda i Jordi Vidal Rodríguez, familiars de Joan Juncà. Després de l’ofici, presidit per mossèn Magí Mejias Sendra, es va fer la tornada per la Via de l’Imperi Romà. A les 13 hores es va celebrar un concert vermut i, a la tarda, es va celebrar una festa infantil, el concert de la Cobla Cossetània dedicat a Joan Juncà i el tancament amb el correfoc.

tracking