Diari Més

Pesca

Els pescadors de Tarragona, satisfets: Pugen les captures i el preu de seitó i sardina

Els pescadors somriuen després de dos anys, però es manté la preocupació pel cobrament de les subvencions durant la veda

La temporada de la pesca d'encerclament acabarà al desembre, quan començarà la veda.

Pugen les captures i el preu de seitó i sardina aquesta temporada 2017Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pescadors de l’encerclament estan notant, aquesta temporada 2017, un repunt en les captures i el preu del seitó i la sardina. Fins al moment, i encara a falta de quatre mesos perquè comenci la veda, han arribat a la llotja del Port de Tarragona un total de 443.000 quilos de sardines i 1.660.000 quilos de seitons. Són xifres positives no tan sols per la pròpia quantitat que s’ha recollit, que és superior en comparació a d’altres anys, sinó també per la mida de les peces. Tal com explicava el vicepresident de la Confraría de Pescadors de Tarragona, Jordi Arbós, «en un quilo hi ha prop de cinquanta sardines o seitons, mentre que la temporada passada, per exemple, n’hi havia entre seixanta-cinc i setanta peces».

A banda de l’augment del volum de pesca, el preu també està respectant al sector. L’any 2016, la temporada es va tancar amb una recollida de 950.000 quilos de sardines per un preu d’1.105.000 euros i d’1.059.000 quilos de seitons per una xifra d’1.031.000 euros. La mitja de les sardines va arribar a 1,16 euros el quilo i la del seitó a 0,97 euros. Enguany, en canvi, el quilo de sardines s’està pagant a una mitja d’1,51 euros i la dels seitons a 1,02 euros. «Estem contents perquè s’està agafant molt més seitó i el preu ha pujat un pèl, i pel que fa a les sardines, s’està capturant més o menys la mateixa quantitat que el 2016 però per un preu més elevat», expressava Arbós. Amb tot, es tracta d’una «millora» que fa somriure al sector després de dues temporades, la de 2016 i 2015, que van ser «difícils».

«Cal un estudi biològic»

Tot i que la mida dels seitons i les sardines enguany ha millorat, els pescadors tarragonins segueixen reclamant un estudi biològic per saber l’estat del mar. Les temporades 2015 i 2016 la talla del seitó i la sardina era molt petita. Els seitons mesuraven 9 centímetres i les sardines 12 i gairebé no arribaven al límit per poder vendre’s. Aquesta situació va provocar que els pescadors reclamessin un estudi d’urgència, que segons Arbós, «encara és necessari».

«Els estudis sempre són bons. Ens van dir que l’estaven elaborant, però no hem tornat a tenir cap notícia», manifestava el vicepresident de la Confraría. De moment, però, el sector viu una temporada on sembla que el mar està respectant els pescadors. El motiu, però, ningú no el sap. «La mar té coses molt rares. No hi ha cap savi que sàpiga què passarà mai a la mar», declarava Jordi Arbós.

Preocupació per la veda

Quan falten quatre mesos per acabar la temporada, els armadors i els mariners encara no saben si cobraran les subvencions que haurien de rebre durant l’època de veda. «Demanem que els armadors cobrin els dos mesos que els pertoca i que els mariners rebin la subvenció», reivindicava Arbós. Quan arriba el desembre i comença la veda, els mariners han de decidir si accepten la subvenció que «sempre arriba tard i és més petita del que hauria de ser» o, si per contra, van a l’atur. «Mai saps el que et sortirà més a compte, però no pot ser que un mariner hagi d’anar a l’atur per poder sobreviure perquè al final és contraproduent per nosaltres», subratllava Arbós.

La veda començarà entre el 20 i el 22 de desembre i s’allargarà, previsiblement, fins al febrer, quan tornarà a començar la temporada.

tracking