Diari Més

La Móra, una platja de bandera blava amb un canal d'aigua bruta a l'interior

Els veïns reclamen una actuació per evitar l’entrada d’aigua de mar al canal quan hi ha temporal, però l’Ajuntament encara no hi ha posat remei

Imatge de la riera de la Móra, plena d'aigua de mar, uns metres abans d'endinsar-se a la sorra de la platja.

La Móra, una platja de bandera blava amb un canal d'aigua bruta a l'interiorCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La platja de la Móra és una de les quatre platges de la ciutat de Tarragona que llueix la bandera blava, distinció que otorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). La Móra té aquesta distinció perquè, teòricament, compleix els exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, de compliment de la legislació, l’atenció a persones amb discapacitat, entre d’altres, que realitza l’entitat mediambiental. L’estampa que oferia dijous la platja, però, pot posar en dubte aquestes condicions. El canal que creua la sorra a la zona més propera als bars i restaurants es trobava en un estat «deplorable». Així ho definia el president de l’Associació de Veïns la Móra-Tamarit, Francesc García.

El canal travessa aquest barri tarragoní i s’endinsa a la platja quan té aigua a l’interior. Això succeeix quan, per exemple, hi ha un episodi de llevantada, moment en el qual l’aigua de mar entra a dins de la riera amb sorra inclosa. El líquid, aleshores, es queda estancat i hi comencen a aparèixer mosquits i brutícia. Els veïns de la Móra porten molts anys intentant trobar una solució a aquesta problemàtica, perquè tal com assegurava García, «dóna una imatge pèssima». «És un tema que cada any torna a sortir. Quan la riera està així dóna una sensació molt dolenta», expressava.

Enguany, García va reunir-se amb membres de l’Ajuntament el mes de maig. Uns mesos abans, al febrer, dos episodis de llevantades havien dut fins a l’interior de la riera «moltes tones de sorra», que han deixat un nivell d’un metre d’arena. García criticava que «al consistori hi ha molt poca gent que m’escolti», i afegia que «fa moltíssim temps que ho reclamem i encara no han posat fil a l’agulla». El canal conviu amb els centenars d’usuaris que cada matí, en època estival, es desplacen fins a la platja de la Móra per gaudir de les seves aigües. «Se’ls hauria de caure la cara de vergonya per tenir, d’aquesta manera, una platja amb bandera blava», subratllava.

«Una solució barata i efectiva»

En el darrer contacte amb l’Ajuntament, García va explicar, detalladament, quina seria l’actuació adequada per posar remei a aquest problema. Segons explicava, «el que cal és aixecar la sorra de la platja i no deixar el canal fet a l’arena». Després, deia, «s’ha de portar la sorra al seu nivell natural, d’aquesta manera l’aigua del mar no entraria a la riera». El següent pas consistiria en «construir un arc amb pedres a peu de platja». La clau per evitar l’entrada altre cop d’aigua de mar és, segons García, «un nivell de sorra a terra alt», que sumat a les pedres, «seria efectiu». A més, el president de l’entitat veïnal assegurava que «en l’hipotètic cas que hi hagués riuada, l’aigua s’ho emportaria tot», però segons deia, «això no ha passat mai».

Pel que fa a l’aigua de pluja, que circula per la riera quan hi ha precipitació, García construiria un canalet molt petitó al mig del canal. «Al final, sota el primer pont, caldria fer un pou, posar-hi una bombeta d’aigua i dirigir el líquid als dipòsits d’Ematsa», detallava. Segons García, «es tracta d’una actuació molt senzilla i que val molts pocs diners, però en aquest Ajuntament hi ha molt poca voluntat política».

L’Ajuntament es defensa

L’Ajuntament ha assegurat a aquest mitjà que «l’estancament d’aigua del canal de la Móra es resoldrà en els propers dies». Segons han assegurat fonts municipals, «periòdicament es fa la neteja i el tractament per evitar focus de mosquits al canal» i, «setmanalment, per part d’Ematsa i del departament de Neteja, es retira la sorra que s’acumula per tal que circuli l’aigua». Per últim, el consistori ha subratllat que l’escuma que apareix a les imatges no correspon a un vessament, «és l’efecte de l’aigua salada en quedar-se estancada».

Detall de la brutícia acumulada a l'interior del canal.

La Móra, una platja de bandera blava amb un canal d'aigua bruta a l'interiorCristina Aguilar

tracking