Diari Més

Salut

Esperes de més de dues hores per ser visitat per l'especialista al Joan XXIII

Divendres les consultes de Cirurgia Vascular van sumar un gran retard, un problema que es repeteix en altres especialitats

La Unitat d'Hemodinàmica es restableix després de patir una averia

Esperes de més de dues hores per ser visitat per l'especialista al Joan XXIIICristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Asseguts a l’escala, recolzats a les parets i, els més afortunats, ocupant alguna de les poques cadires –o almenys insuficients– de la quarta planta de l’edifici D de consultes externes de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Era migdia i alguns feia dues hores que esperaven a ser cridats.

Aquest és el panorama de divendres amb què es van anar trobant els pacients que tenien hora a mig matí per ser visitats pels especialistes de Vascular i Cirurgia Vascular i els seus acompanyants. Al cansament i el nerviosisme després de dues hores d’espera, s’hi afegia l’inconvenient que no hi ha una sola màquina on poder adquirir una ampolla d’aigua en tot l’edifici o un refrigeri i fer més lleugera l’espera. «Ens han dit que o bé anem a l’edifici principal o bé a la cafeteria, però aquí no hi ha res», deia l’acompanyant d’un pacient. Aquells que esperaven sols no van voler arriscar-se a sortir de l’edifici per por a ser cridats durant la seva absència.

L’episodi, que podria semblar puntual, no ho és, segons asseguren des de la Junta de Personal de l’hospital Joan XXIII, des d’on s’afirma també que és extrapolable a les consultes externes d’altres especialistes i respon a la manca estructural de plantilla del centre hospitalari. «I sobretot en període de vacances. Als professionals se’ls posa tal quantitat de pacients, que s’acumulen els retards. Els metges necessiten cert temps per atendre a cada persona com cal i, al final, tot plegat, acaba afectant els ciutadans», confirmava Conchi de Tera, delegada de CGT de la junta. Tanmateix, la representant dels treballadors de l’hospital assegura que l’edifici no està en condicions, almenys per fer l’espera més còmoda.

En el cas de la consulta a Cirurgia Vascular, aquesta es troba al vestíbul de l’escala de la planta quarta i, com a sala d’espera, els pacients utilitzen les quatre cadires d’aquest espai, a més de les que es distribueixen en el passadís de la planta i els seients de les sales d’espera de la resta d’especialitats. En qualsevol cas, durant l’episodi de divendres al migdia va quedar demostrat que l’espai és clarament insuficient quan es produeix l’acumulació de retards en les visites. Entre els pacients, a més, hi havia persones de totes les edats asseguts a les escales o esperant dempeus i alguns en cadires de rodes.

«Pot venir el conseller de Salut, Antoni Comín, prometre que enderrocarà l’edifici i en farà un de nou, però, mentre això no succeeix, s’ha de dotar el que ja hi ha i no carregar l’agenda dels professionals. Tot plegat ho estan patint els pacients i els seus acompanyants», deia de Tera. «Els professionals estan donant més del que poden donar, estem treballant a marxes forçades», afegia.

Personal professional

De fet, en el cas de les visites de Cirurgia Vascular i Vascular divendres, el personal que cridava els pacients a consulta va mantenir una actitud professional, educada, pacient i exemplar davant les moltes queixes i el nerviosisme de bona part dels usuaris i els seus acompanyats quan aquests portaven més d’hora i mitja esperant.

Fuga d’anestesistes al Santa Tecla

«Tenim més quiròfans tancats perquè els anestesistes van acabar la residència a l’hospital Joan XXIII i van anar a treballar a l’hospital Santa Tecla. Ara no troben anestesistes». Des de la Junta de Personal de l’Hospital Joan XXIII lamenten que «durant cinc anys se’ls forma com a professional i, a darrera hora, se’ls ofereix un contracte-brossa». Això ha fet, segons denuncien, que almenys dos anestesistes hagin passat a treballar a l’hospital Santa Tecla de Tarragona. «És com si volguessin dinamitar l’hospital Joan XIII, el centre hospitalari de referència. Aquesta és la sensació que tenim els treballadors. Si als anestesistes els hagueren ofert un contracte en condicions, no haurien marxat. I ara s’hauran de derivar intervencions a l’hospital Santa Tecla», subratllava Conchi de Tera.

tracking