Diari Més

L'Ajuntament no té clar si les proves d'ADN dels gossos aniran a càrrec dels particulars

Per la seva banda, l’associació Grup Acollides i Adopcions d’Animals de Tarragona (GAIA), assegura que «és una mesura exclusivament recaptatòria»

Un grup de gossos passeja per la via pública en una imatge d'arxiu.

L'Ajuntament no té clar si les proves d'ADN dels gossos aniran a càrrec dels particularsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona encara no té clar si les proves d’ADN dels gossos, que caldrà fer degut a la nova ordenança municipal sobre la Protecció, Tinença i Venda d’animals, aniran a càrrec dels particulars. Aquesta és la mesura que l’Ajuntament aplicarà per aconseguir que els amos recullin les deposicions dels gossos.

Segons expressaven des del consistori via Twitter a diversos ciutadans que es feien aquesta pregunta, és possible que els costos siguin compartits. Una prova d’ADN a un laboratori oscil·la entre els 30 i els 50 euros, i els amos de les mascotes encara desconeixen si hauran d’assumir aquest càrrec. Cal recordar que l’ordenança tipifica com a falta molt greu no censar els gossos mitjançant l’ADN, i els amos que no la compleixin haurien de fer front a una sanció de 3.000 euros.

Es tracta de la sanció més alta de la nova ordenança, per sobre, per exemple, de les faltes per tenir un gos perillós sense llicència o d’abandonar-ne un a la via pública, que comportarien multes de 2.500 euros. Aquest és un dels punts que critica el Grup Acollides i Adopcions d’Animals de Tarragona (GAIA). L’associació va fer arribar més d’una trentena d’al·legacions al consistori quan va conèixer l’esborrany de la nova ordenança. El consistori, però, no ha incorporat cap canvi en l’article 50 de la mateixa, que és la que obliga a censar genèticament els gossos. «La mesura proposada en l’article 50 és totalment desmesurada i poc efectiva coneixent la realitat del nostre municipi i, per tant, ha de ser eliminada», expressa GAIA. Segons indica, «l’objectiu de l’obligació d’aportar l’ADN dels gossos és exclusivament recaptatori».

«És francament decebedor que la sanció més gran de l’ordenança sigui per no registrar l’ADN, per sobre de tenir els animals en condicions insalubres, o d’una tinença irresponsable de gossos potencialment perillosos amb el perill per la seguretat pública això pot implicar», manifesta GAIA, que afegeix que «la salubritat o l’afany recaptatori estan per sobre del benestar del benestar de l’animal». A més, des de l’associació s’assegura que «l’elaboració d’un cens d’ADN és totalment inefectiu si el consistori no dedica esforços a actualitzar el cens».

GAIA creu que l’Ajuntament disposa en l’actualitat dels mitjans suficients per fer complir l’obligació de recollir les deposicions. «Com passa en d’altres municipis, és la pròpia policia local qui ha d’exercir la funció inspectora i qui ha de realitzar tasques de supervisió a peu de carrer, multant in situ a qui no compleix l’ordenança, sense la necessitat de crear un nou cens d’ADN», subratlla l’associació.

D’altra banda, GAIA també remarca que l’ordenança no té en compte els beneficis que podria comportar la creació d’un banc d’ADN per lluitar contra els casos d’abandonament o maltractament animal. «Això ens faria valorar en major detall la seva idoneïtat, però no és el cas donat que únicament s’utilitza amb afany recaptatori». Els tècnics de l’Ajuntament estan acabant d’estudiar quina serà la fórmula per pagar els càrrecs que comporten l’extracció del codi genètic ADN. Caldrà esperar per saber si els amos hauran de fer front al cost dels mateixos.

tracking