Diari Més

Art per arrugar, viatjar sense que corri cap risc i planxar-lo arribats al destí

El pintor tarragoní Màrius Massip patenta un sistema per poder transportar un determinat tipus de quadres sense por que es trenquin

Màrius planxa un dibuix que, prèviament, ha arrugat, en el seu taller del carrer Mediona.

Art per arrugar, viatjar sense que corri cap risc i planxar-lo arribats al destíCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan un turista adquireix un quadre, la primera pregunta que es fa, després de demanar pel preu, és com el transportarà al seu país d’origen. El pintor tarragoní conegut artísticament com a Màrius va començar a donar-li voltes a una idea fa cosa d’un any, cercant una resposta. Fa unes setmanes va registrar el copyright d’un sistema molt peculiar que permet endur-se una pintura adquirida a Tarragona a, per exemple, un país sud-americà, sense causar-li cap dany. «La clau és el tipus de paper que utilitzo i que al client li agradi la pintura treballada sobre aquest material», va dir Màrius a Diari Més.

En el seu taller de la Part Alta va fer una demostració pràctica. Sobre una taula, un dibuix que, suposadament, ha adquirit un turista. Màrius el va arrugar i va dipositar-lo en una petita bossa –«ja està preparat per viatjar»– i, posteriorment, li va passar una planxa normal, com la que qualsevol té a casa, procés que el comprador haurà de fer un cop arribat al seu destí. «Queda amb la mateixa textura, que en origen ja és una mica rugosa», va dir, per subratllar que «el que no es pot fer és planxar-lo amb vapor». En un text on aporta les instruccions, es llegeix «dins d’aquesta bossa hi ha una obra d’art, en forma de bola de paper». Afegeix que «ara la pots deixar arrugada o bé pots planxar-la sense vapor i et quedarà plana». La mida màxima és de 20 per 20 centímetres i es tracta d’aquarel·la i tinta sobre paper.

Màrius va explicar que «he estat més d’un any provant amb diferents papers i el millor és el japonès, que, a més, té una textura molt bonica». El passat mes de juny «vaig portar-ne diversos a Madrid i mel’s van comprar», va dir l’artista tarragoní.

Màrius ha mostrat aquesta tècnica «a amics i crítics d’art, i m’han dit que és una bona idea». El pintor va afegir que «no pretenc fer res d’especial, però aquesta forma de fer està funcionant». «La gent se sorprèn quan explico que pot portar-se el dibuix sense cap problema i, quan l’arrugo, fa exclamacions, però quan faig una demostració, comprova que al dibuix no li ha passat res i que està amb la textura d’altres que tinc al taller i que no han passat per la planxa». Màrius va comentar que «ja n’he venut a anglesos, japonesos o russos, i el que ha viatjat més lluny ha estat a un país sud-americà, adquirit per unes persones que volien fer un regal a un amic».

Màrius Massip va iniciar-se en el món de l’art sent un nen i, amb setze anys, una galeria de Barcelona li va comprar uns dibuixos fets amb plumilla. Fa disset anys va instal·lar el seu taller al carrer Mediona. Està en possessió de premis i reconeixements com la Medalla d’Or del Saló Internacional de Pintura i Arts Plàstiques de Le Mas d’Azil, (França), una menció especial d’àmbit estatal a l’originalitat per l’obra Centenari del Còmic, un segon premi del concurs de pintura de l’Ajuntament de Madrid –celebrat el passat mes de juny–, o el primer premi d’aquarel·la a la Fira de Pintura i Dibuix de Madrid. Màrius és, també, coordinador i creador de la Fira d’Art de Tarragona. Es defineix com una persona inquieta i el sistema ideat per poder transportar art sense que corri cap perill és una nova mostra.

tracking