Diari Més

Patrimoni Històric

Tarraco Lvdvs reivindica la dona gladiadora en les reconstruccions

La presidenta del grup és la protagonista d’un documental fet per encàrrec del Museu Nacionals dels Estats Units

Sandra López mostra el casc de gladiadora que utilitza en les recreacions històriques.

Tarraco Lvdvs reivindica la dona gladiadora en les reconstruccionsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Les dones gladiadores també van existir». Aquesta és la informació que el grup de reconstrucció històrica Tarraco Lvdvs vol transmetre en les seves recreacions, com les que fan a l’Amfiteatre, amb motiu de Tarraco Història Viva, fins al 2 de setembre. La seva presidenta, la reusenca Sandra López, és, en la ficció, Boudica, una reina britana que va ser capturada pels romans i obligada a ser gladiadora en negar-se a exercir la prostitució a Roma. En la realitat, López és tatuadora i practicant d’arts marcials. Aquesta darrera activitat va ser el punt de connexió per convertir-se en una aclamada gladiadora que és protagonista en un documental que ha dirigit un director holandès, per encàrrec d’un canal de televisió del Museu Nacional dels Estats Units.

Sandra López (Boudica) i Noèlia Real (Hecate) són les dues gladiadores de Tarraco Lvdvs, associació cultural sense ànim de lucre formada per setze persones que té en els seus impulsors César Pociña i Marc Soler. López va informar que «estem buscant més dones gladiadores, gladiadors i àrbitres de combats per poder disposar de més marge, ja que tots treballem i cada cop rebem més sol·licituds per anar a llocs a fer recreacions com la que duem a terme, inspirada en la Tarraco dels segles I i II dC».

López va comentar que «admiro molt de la ciutat de Tarragona la defensa de la seva cultura i del seu patrimoni, i com vinc de les arts marcials, m’agrada treballar el tipus d’armament i de protecció d’aquella època, de la que no tenim gaire documentació, tot i que la lluita grecoromana o la boxa ja es practicaven». López va indicar que «de l’esgrima d’època medieval tenim molta informació, perquè es va fer gran nombre de tractats, però no succeeix el mateix del món de la gladiatura».

Un grup especialitzat

Tarraco Lvdvs «és l’únic grup de reconstrucció a Espanya dedicat, en exclusiva, al món dels gladiadors i, naturalment, l’únic que té gladiadores». La formació tarragonina ja acumula un important bagatge, amb participacions en festivals com el de Virgen del Camino (Lleó) o el de Linares. En la població andalusa, «vam actuar a la plaça de toros davant prop de 5.000 persones», va dir. Tarraco Lvdvs també ha intervingut en festivals romans a Croàcia, «on treballen amb un format molt interessant, i Suïssa, on fan un dels espectacles de món antics més importants d’Europa».

Sandra López i la resta de membres del grup no cobren per la seva dedicació a mostrar el passat de l’Imperi Roma, una part de la Història que res té a veure amb la imatge que ha difós el cinema. «Al col·legi t’expliquen coses amb llibres i fotografies, i no és el mateix que trepitjar les pedres, com fem en l’Amfiteatre nosaltres i la gent que ens ve a veure». En l’entrevista que Boudica va mantenir amb Diari Més, la gladiadora va portar el casc que es va fer construir. Només aquest element «em va costar 300 euros, i tota l’equipació va suposar una inversió de mil euros: cada membre del grup es paga la seva».

Documental a Malta

Tarraco Lvdvs s’està obrint un forat en l’àmbit de la reconstrucció de la gladiatura i la seva presidenta s’ha convertit en la millor ambaixadora. L’any passat, el director d’un documental sobre dones lluitadores es va fixar en ella. «El documental està dividit en tres parts, cada una dedicada a una gladiadora, una lluitadora de Mongòlia i una ad’Àfrica, i jo sóc l’única gladiadora que apareix». El rodatge «es va fer a l’illa de Malta amb altres noies, entre elles la miss d’aquell país, i a mi em van contractar com a actriu», va explicar López. El rodatge es va fer l’agost de l’any passat.

López va contactar amb el director a Eindhoven, on va anar a donar classes d’entrenament per a grups de reconstrucció. A més, «el passat mes de març vam fer el primer entrenament nacional de gladiatura amb gent de Galícia i de Madrid: hem posat la primera pedra en aquesta activitat». La presidenta de Tarraco Lvdvs va afegir que «l’any vivent es farà a Madrid i l’objectiu és compartir informació, experiències i fer agermanaments entre grups de reconstrucció».

tracking