Diari Més

Municipal

Els venedors d'animals es declaren indignats per la prohibició de l'activitat

Un professional del mercadet de Bonavista afirma que «aquest dilluns presentaré una impugnació i, el diumenge, tornaré aquí a vendre»

Una dona observa uns ocells en el punt de venda que Joan Roig té, des de fa molts anys, al mercadet de Bonavista.

Els venedors d'animals es declaren indignats per la prohibició de l'activitatCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les parades de venda d’animals del mercadet de Bonavista van obrir ahir amb normalitat, tot i l’aprovació pel plenari municipal del divendres de la nova ordenança que prohibeix la venda a la via pública a tota la ciutat. La indignació entre els venedors consultats ahir per Diari Més és absoluta, entre altres motius «perquè ningú de l’Ajuntament ens ha comunicat res».

Un dels venedors habituals del mercadet i amb una llarga trajectòria en aquest ofici, que va preferir no facilitar el seu nom i que es dedica «a la venda legal d’animals destinats al consum», va assegurar que, avui, dilluns, «els meus advocats presentaran una impugnació a l’acord del ple i faran el que hagin de fer». Aquesta persona, que fa trenta anys que planta la seva parada a Bonavista i en altres mercadets de la província de Barcelona, va recordar que «el passat més de gener ja vam impugnar l’ordenança i l’Ajuntament no s’ha dignat ni a contestar-nos». «El pròxim diumenge, tornaré a venir amb els meus animals», va dir.

El venedor va qualificar la mesura «d’incomprensible». «Nosaltres venem animals destinats al consum, cosa que és legal», com gallines, conills, ànecs o guatlles «que criem en una granja que tenim a Torredembarra». Durant la conversa, un client va adquirir un pollastre i, un altre, un gall d’indi.

A pocs metres de distància, Joan Roig té un punt de venda «des de fa 49 anys» i una granja a prop de l’aeroport «on criem els animals, segons el que estableix la llei». Roig es va preguntar «perquè es permet la venda en botigues i no en un mercadet a l’aire lliure, on els animals estan millor». En aquest punt, va expressar, com a fet contradictori, que «en una botiga, des que un animal entra fins que és venut, si és que no mor, no surt de l’establiment i els dies festius estan sols perquè no hi va ningú, mentre que nosaltres els criem en una granja de més de dos-cents deu metres quadrats, autoritzada per la Generalitat, i ,quan els portem als mercadets, els tenim només unes hores i al carrer, no tancats en una botiga per on no passa l’aire natural com aquí».

Roig va explicar que, amb aquesta mesura, «en el meu cas, es deixa sense feina a tres famílies». El propietari dels animals va afegir que «tenim una concessió que es renova cada any i per la qual paguem cada tres mesos, també tenim l’autorització de la Generalitat i constantment rebem inspeccions de la Guàrdia Urbana, dels Agents Rurals i del Seprona». Roig va lamentar que «per quatre de l’Ajuntament i quatre proteccionistes no podrem fer el que hem fet tota la vida, però segur que, si arriba la fam, els ecologistes vindran a comprar-nos els conills per menjar-los».

Roig està disposat a defensar el seu lloc de venda d’animals, tant al mercadet de Bonavista com al de la Rambla Nova. «Quan l’Ajuntament em notifiqui l’acord del plenari, ja decidiré què faré», però «el que ara sé és que tinc una concessió perquè els animals els tinc en bones condicions; en cas contrari, no l’haguessin donat».

En la seva parada, Roig ven des d’ocells a peixos, gallines, coloms, tortugues o conills, però com succeeix amb l’altre professional consultat per aquesta redacció, no treballa amb gats ni gossos. «Altres alcaldes que ha tingut aquesta ciutat han vist amb bons ulls la venda d’animals al carrer, entre altres coses perquè els nens poden veure pollets i peixos vius, i els agrada».

El fill de Joan Roig porta la parada amb el seu pare des de fa 10 anys, quan va finalitzar els estudis. «Vaig decidir seguir amb aquest ofici perquè m’agrada i puc assegurar que els animals estan en perfectes condicions, ja que, després d’aquí, els portarem a la granja, on disposen de molt espai». El pare va mostrar el certificat d’inscripció al Registre de Nuclis Zoològics de la Generalitat. «Ho tenim tot en ordre, sempre hem superat les inspeccions que se’ns han fet i ara els de l’Ajuntament volen acabar amb els nostres llocs de feina», va dir molt indignat amb la mesura adoptada pel plenari municipal.

tracking