Diari Més

Municipal

El ple aprova la moció 'antireferèndum' del PSC amb 17 vots a favor i 10 en contra

Unes 200 persones convocades per l'AMI i l'ANC han seguit la sessió des de la sala

Imatge del ple a l'Ajuntament de Tarragona d'aquest divendres 21 de juliol.

El ple aprova la moció 'antireferèndum' del PSC amb 17 vots a favor i 10 en contra@ANCTarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest divendres, amb 17 vots a favor i 10 en contra, la moció 'antireferèndum' presentada pel PSC, que també ha rebut el suport de C's, PP i la regidora no adscrita, Beatriz Pérez. El grup municipal socialista ha acabat eliminant la part expositiva de la moció i, finalment, només s'han dut a votació els quatre acords, on s'apunta que «no hi ha democràcia ni estat de dret sense respectar la legalitat», on s'exigeix al Govern que, si ha de demanar la col·laboració del consistori tarragoní, ho faci de forma oficial, que se sol·licitin els informes jurídics corresponents i que es protegeixi el funcionariat de l'Ajuntament perquè no hagin de col·laborar amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal. Unes 200 persones, convocades per l'AMI i l'ANC, han seguit la sessió des de la sala de plens, que s'ha omplert de cartells a favor de l'1-O i d'estelades.

Des de les nou del matí, desenes de persones s'han quedat davant les portes de l'Ajuntament de Tarragona amb estelades i cartells, tot denunciant que no se'ls deixava accedir al consistori per raons d'espai. Finalment, s'ha permès l'entrada dels manifestants, que s'han hagut de quedar entre la sala d'actes i la rotonda de davant de la sala de plens, ja de gom a gom, davant agents de la Guàrdia Urbana, fins que no ha arribat l'hora de debatre la moció. Aleshores, han pogut entrar i han mostrat en alt cartells i pancartes a favor de l'1-O i manifestant el seu desig de votar. Entre els assistents hi ha hagut l'exvicepresident del Govern i exlíder d'Esquerra, Josep Lluís Carod-Rovira; o el diputat de Junts pel Sí Jordi Miquel Sendra, entre altres.

Abans de procedir a la votació, s'ha demanat de votar nominalment en lloc de per grups, però tampoc hi ha hagut sorpreses. Hi han votat a favor tots els regidors del PSC, C's, PP i la regidora no adscrita, Beatriz Pérez, que la setmana passada va deixar el grup de Ciutadans. D'altra banda, hi han votat en contra tots els regidors de la CUP, ERC, PDECAT i el regidor Josep Maria Prats, d'Units per Avançar. La consellera Begoña Floria ha explicat que es retirava el text expositiu que procedeix el text i que, als punts d'acord, «no es parla d'urnes ni il·legalitats». En aquesta línia, ha reclamat que «qualsevol demanda que es faci al consistori es faci d'acord en la legalitat i sense posar en perill els funcionaris».

Després de la polèmica en què 170 treballadors municipals van adherir-se a un manifest perquè el PSC eliminés de la moció el text que fa referència als funcionaris sota el títol 'No en el nostre nom', el portaveu dels republicans, Pau Ricomà, ha demanat «valentia» a Ballesteros. «Molts treballadors d'aquesta casa s'han rebel·lat en un gest de dignitat i li han dit que vostè no és ningú per parlar amb nom d'ells», ha dit durant el debat. Ricomà ha assenyalat que amb la posició de l'equip de govern, l'alcalde se situa al costat d'aquells que «amenacen amb inhabilitacions i multes». «Defensi de veritat als treballadors de la casa, faci un gest de dignitat», li ha dit Ricomà, que l'ha animat a fer saber a l'executiva del PSOE que «hauran de passar per sobre de vostè abans de tocar un sol treballador públic».

El portaveu del PDeCAT, Albert Abelló, ha dit que amb la moció, els socialistes presenten «el vessant més carca i retrògrade del PSOE a Tarragona», assemblant-se molt al PP. Amb tot, ha dit que tot plegat «no ve de nou» perquè el 2013 ja van votar amb els populars per rebutjar que Tarragona formés part de l'AMI. Laia Estrada, de la CUP, ha vist en la moció l'exemple «més clar» de la «degeneració el PSC, que ha acabat hibridant-se amb el PSOE» i ha defensat que «el poble català vol fer la seva història» amb revolució.

La regidora d'ICV-EuiA, Arga Sentís, ha lamentat el text dels socialistes perquè no contribueix a rebaixar «la gesticulació» ni fomentar «la tranquil·litat». En aquesta línia, ha retret a Floria que presenti un text «quan el referèndum encara no està convocat»: «esperi, que potser no cal ni que presenti una moció», l'ha esbroncat. El regidor Josep Maria Prats, en contra del referèndum si no és legal, ha explicat que ha rebutjat la moció perquè tampoc vol la instrumentalització de l'1-O. «Els funcionaris tenen criteris propis i cal mantenir-los al marge de qualsevol debat, per respecte a la llibertat individual», ha dit.

El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha felicitat i agraït al grup municipal socialista per ser «valents» i haver fet «un esforç de consens». «Això és unitat de les forces que creiem en la democràcia», ha dit. El portaveu dels populars, Josep Acero, ha dit que «qui ha votat sí a la moció, estem dins de la legalitat; qui ha votat que no, està fora».

El debat s'ha celebrat amb diverses interrupcions dels assistents, que han cridat lemes com 'Volem votar' o han discutit fragments de les intervencions dels grups municipals contraris al referèndum. Un cop finalitzat el debat, la presidenta d'Òmnium a Tarragona, Rosa Maria Codines, ha afirmat que, tot i la moció, l'Ajuntament «haurà d'obeir aquelles instruccions que arribin» del Parlament i del Govern. «És molt evident», ha dit.

tracking