Diari Més

Ballesteros tanca files amb Pérez i Martín i «dispara» contra la CUP

La denúncia de la CUP per «incompatibilitat de càrrecs» ha aixecat polseguera, i l’alcalde amenaça amb una resposta judicial

José Luis Martín, Josep Fèlix Ballesteros i Pau Pérez durant la roda de premsa.

Ballesteros tanca files amb Pérez i Martín i «dispara» contra la CUPCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Matí intens el que s'ha viscut avui a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Tarragona. La CUP i l’equip de govern, encapçalat per l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, van personificar una guerra de declaracions en tota regla. El motiu, la denúncia dels anticapitalistes que ha arribat a Fiscalia i que qüestiona de la «compatibilitat de càrrecs» de dos regidors del consistori, Pau Pérez (PSC) i José Luis Martín (PP), per la seva presència al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària –accionista en un 35% de Nàutic S.A– com a representants municipals i els seus càrrecs privats a l’empresa Nàutic S.A. Primer va ser la CUP, representada per Laia Estrada i Jordi Martí, qui va comparèixer per resoldre dubtes sobre la denúncia efectuada a la Guàrdia Civil. I dues hores més tard va ser l’alcalde Ballesteros, acompanyat de Pérez i Martín, qui va incendiar la Sala d’Actes del consistori per defensar aferrissadament la innocència dels regidors i criticar amb duresa el paper de la CUP.

Aclariments i detalls de la CUP

«Quan vam entrar aquí fa un parell d’anys teníem clar que a l’Ajuntament hi havia molta foscor, però no havíem imaginat que n’hi havia tanta». Amb aquestes paraules començava la roda de premsa dels anticapitalistes Jordi Martí. Després, vindrien un seguit de dades per contextualitzar la situació. Pau Pérez, regidor d’Economia, Hisenda i Serveis Centrals de l’Ajuntament, gerent de l’empresa privada Nàutic S.A entre el 1997 i el 2014 i representant municipal al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària des del 14 de juliol de 2011. José Luis Martín, primer tinent d’alcalde, designat el juny del 2016 representant a l’Autoritat Portuària en substitució de Pau Pérez, i secretari de Nàutic S.A des del 1998 fins uns mesos després d’entrar al Consell d’Administració. D’altra banda, cal esmentar que Pau Pérez va cobrar una indemnització de 105.000 euros quan va ser cessat del càrrec, que segons la CUP, el germà de Martín va vendre les seves accions a Nàutic S.A quan aquest va entrar a l’equip de govern i que el mateix Martín era accionista.

Amb tot, els anticapitalistes creuen que hi va haver «favoritismes» i s’emparen en l’article 178.2 de la LOREG per creure que «hi ha incompatibilitat de càrrecs quan Pau Pérez, gerent a la societat Nàutic durant 17 anys, va ser nomenat membre del consell d’administració de l’Autoritat Portuària del 2011 al 2016».

«Ens sorprèn, en primer lloc, la coincidència de la venta de totes les accions del germà de Martín quan ell va ser nomenat primer tinent d’alcalde», expressava Estrada, que prosseguia dient que «és extrany que Martín acrediti els seus càrrecs al registre d’incompatibilitats de la Diputació de Tarragona i no de l’Ajuntament». I per últim, assegurava Estrada, «en base a la nostra experiència als Consells d’Administració, els càrrecs de secretari i gerent sempre són els que tenen més informació que la resta, i això ens fa pensar que ser representants municipals a l’Autoritat Portuària mentre es compaginen càrrecs privats, podria haver afavorit la presa de decisions cap a Nàutic S.A».

El ‘contraatac’ de Ballesteros

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va entrar a la Sala d’Actes de l’Ajuntament amb Pérez i Martín. L’alcalde, al centre, va començar la compareixença amb una dura crítica cap a la CUP: «Ja n’hi ha prou, ja n’hi ha prou d’una punyetera vegada, de fer de la política un espectacle barroer, una sospita permanent i d’utilitzar la justícia per fer política; si no saben fer-ho d’una altra manera, que n’aprenguin». Tot seguit, va apel·lar directament a la regidora Laia Estrada: «Té nassos que l’única persona de l’ajuntament que ha estat condemnada durant el seu càrrec com a regidora vingui a donar-nos lliçons de comportament». També va amenaçar els cupaires assegurant que «això se’ls girarà en contra» i, per acabar, va criticar-los d’«incoherents». «Com poden tenir l’obsessió d’utilitzar les lleis de la justícia espanyola aquells que criden a desobeir-les?», es preguntava l’alcalde.

Després, Pau Pérez va ser el primer en començar la seva defensa. «Abans d’entrar a l’Autoritat Portuària vaig demanar un informe a la Secretaria General, i el secretari va ratificar que no hi havia cap tipus d’incompatibilitat», assegurava, i afegia que «he estat 17 anys separant l’activitat pública de la privada». A més, va subratllar que va rebre una indemnització «menor» a la que hauria d’haver rebut i va deixar clar que «l’informe el podrien haver demanat abans de fer aquestes acusacions tan greus».

José Luis Martín, per la seva banda, va ser més concís: «Mai he estat accionista de Nàutic S.A, vaig ser anomenat secretari de l’empresa el 1998 i no pas el 2011, i per últim, el meu germà Jesús Martín va vendre les accions el mes de febrer i no el maig, quan es va signar el pacte de govern». Per acabar, va assegurar que «una vegada s’arxivi el cas, que s’arxivarà, em reservo les accions legals pertinents».

tracking