Diari Més

Sanitat

El Joan XXIII incorpora una tècnica d'alta complexitat per operar els càlculs a la via biliar

El Servei de l’Aparell Digestiu del Joan XXIII és l’únic de la Regió Sanitària de Tarragona que realitza aquesta tècnica

Equip del Servei

L'Hospital Joan XXIII incorpora una tècnica d'alta complexitat per operar els càlculs a la via biliaricscampdetarragona.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha incorporat una tècnica mixta endoscòpica radiològica, la colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE), la qual permet fer intervencions d’alta complexitat a la via biliar i la pancreàtica. La tècnica permet explorar el conducte biliar principal, ja que s’accedeix amb catèters des de l’orifici de desembocadura al duodè amb un endoscopi.

Cal dir que el Joan XXIII és l’únic centre de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona amb capacitat per realitzar aquesta tècnica, cosa que evita desplaçaments a Barcelona. Actualment, la CPRE és una tècnica fonamentalment terapèutica, les seves indicacions més freqüents són l’extracció de càlculs de la via biliar i el tractament pal·liatiu de l’obstrucció biliar mitjançant la col·locació de pròtesis metàl·liques autoexpandibles.

El Servei de l’Aparell Digestiu ha incorporat a la pràctica assistencial endoscòpica, des del mes de maig, un nou recurs tècnic que pot ajudar a resoldre casos complicats. Es tracta del coledocoscopi flexible, un endoscopi de calibre molt petit que es passa a través del canal de treball de l’endoscopi convencional, amb què s’arriba al duodè, i que es pot introduir a la via biliar proporcionant una visió directa.

Aquesta tècnica permet, en primer lloc, millorar el diagnòstic d’estenosis biliars d’origen indeterminat, ja que el coledocoscopi disposa d’un petit canal de treball pel qual es pot passar una pinça i prendre, directament i de forma dirigida, biòpsies de la lesió. A més, el coledocoscopi permet resoldre el tractament de càlculs de mida gran enclavats al conductor biliar, que no són extraïbles mitjançant les tècniques habituals. En aquests casos, es pot passar una sonda làser a través del canal de treball del coledocoscopi i aconseguir, amb visió directa, la ruptura del càlcul en petits fragments, que posteriorment poden ser extrets amb els procediments habituals, evitant així una intervenció quirúrgica.

El Joan XXIII s’han dut a terme tres exploracions d’aquestes característiques, convertint-se en el quart centre de Catalunya i l’únic de la demarcació de Tarragona que compta amb aquesta nova tècnica.

tracking