Diari Més

Salut

L'Hospital Joan XXIII arriba als 250 autotrasplantaments de progenitors hemopoètics

Aquest procediment consisteix en administrar altes dosis de quimioteràpia i infondre les cèl·lules progenitores pròpies del pacient que s'han recollit prèviament

La primera intervenció d'aquest tipus es va realitzar el 1999 i, des de llavors, cada any han anat augmentant progressivament.

L'Hospital Joan XXIII arriba als 250 autotrasplantaments de progenitors hemopoèticsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII ha arribat enguany als 250 trasplantaments amb cèl·lules progenitores pròpies, anomenat també transplantament autòleg de progenitors hemopoètics (TPH). El primer transplantament d’aquest tipus al centre tarragoní es va fer l’any 1999. Cada any aquestes intervencions han augmentat de forma progressiva: el 2016 se’n van realitzar 24 i, aquest any, n’hi ha programats més de 30.

El Servei d’Hematologia del Joan XXIII de Tarragona està dirigit, des de l’octubre de l’any 2014, per l’Institut Català d’Oncologia sota la denominació de ICO Camp de Tarragona. Aquest servei està acreditat per l’Organització Catalana de Transplantaments i és l’únic centre de les comarques tarragonines que realitza auto-transplantaments de progenitors hematopoètics (auto-TPH) a pacients amb diverses malalties hematològiques malignes.

En què consisteix un autotraspalantament de progenitor hematopètic?

L’auto TPH és un procediment utilitzat per intensificar la bona resposta obtinguda prèviament amb el tractament específic de cada malaltia. Consisteix en infondre al pacient cèl·lules progenitores pròpies i autòlogues un cop ha rebut el tractament de quimioteràpia adient. Aquest tipus d’auto-transplantament està indicat sobretot en malalties com el Mieloma Múltiple i alguns limfomes. Ocasionalment, també es pot dur a terme en algun tipus de leucèmies agudes.

Per tal de portar a terme l’auto-transplantament es requereix una gran coordinació entre el Servei d’Hematologia, el Laboratori Clínic i el Banc de Sang i Teixits (BST). A més, ha de poder-se realitzar en un hospital que disposi de diferents especialitats medico-quirúrgiques. En aquest procés és clau el paper de l’equip d’infermeria.

tracking