Diari Més

Municipal

La llera del Francolí, un espai sec i amb molta brutícia acumulada

L’Agència Catalana de l’Aigua té previstes dues actuacions aquest 2017 per treure vegetació morta, un perill si creix el cabal

A la imatge, restes del material d'obra que s'acumula a un camí que s'endinsa a la llera del riu.

La llera del Francolí, un espai sec i amb molta brutícia acumuladaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llera del riu Francolí al seu pas per Tarragona s’ha convertit en un espai amb molta brutícia acumulada i amb una vegetació molt seca, majoritàriament formada per matolls i canyes. Els terrenys que es troben en aquest estat estan ubicats a la banda dreta del riu, a la zona més propera al polígon, i just al davant del Parc Central. Restes de material d’obra, electrodomèstics, muntanyes de brossa, ampolles de plàstic... L’estampa pot ser de tot menys agradable a simple vista.

La part més bruta es troba a la vora de l’antiga carretera T-721, que comunicava la zona amb la N-340, just abans del pont de l’avinguda Roma. De l’antiga carretera, que s’ha convertit en un aparcament gratuït i improvisat per totes aquelles persones que treballen al polígon industrial Francolí, en surt un petit camí que s’endinsa a la llera del riu. La vegetació és espessa i els matolls, de color marronós –demostració que estan secs–, cada vegada treuen més espai a la via, a través de la qual gairebé no s’hi pot passejar.

La brutícia fa acte de presència uns pocs metres més enllà de l’entrada del camí. A la dreta, s’hi acumulen pedres, totxanes i bosses plenes de ciment. Restes de material d’obra que algú va decidir deixar allà perquè, segurament, devia pensar que no molestaven i no hi feien cap mal. Una mica més al fons, enmig de la vegetació, s’hi aprecien electrodomèstics abandonats i trencats. A la banda esquerra, en canvi, la brossa més ortodoxa –bosses de plàstic, ampolles, llaunes i restes de menjar–, pren el protagonisme. Amb tot, la zona, s’acosta més a un abocador que no pas a la llera d’un riu. La presència de brossa minora a mesura que el camí s’endinsa en la llera, i a pocs metres del riu, ja no hi queda pràcticament res.

Risc d’incendi

El risc d’incendi a la demarcació és alt. La vegetació que forma la llera del Francolí es limita al seu pas per Tarragona a canyes i matolls, i la falta de precipitació i les altes temperatures han propiciat aquesta situació. Ara per ara, però, es desconeix si hi ha prevista una actuació per netejar la zona, fet que previndria l’espai contra el risc d’incendis.

El que sí que està previst al llarg d’aquest 2017 són dues actuacions de l’Agència Catalana de l’Aigua a la llera amb l’objectiu de treure arbres morts o amb risc de caiguda a dins el riu. La primera tindrà lloc entre Constantí i la desembocadura, i es tracta d’una actuació que té l’objectiu d’evitar l’acumulació de vegetació que, en cas de produir-se episodis de pluges intenses, pugui generar un risc de desbordament del riu. L’altra actuació ha estat demanada per l’Ajuntament de Tarragona. L’agència Catalana de l’Aigua es farà càrrec del 80% del cost, 9.915 euros, i la resta l’haurà d’abonar el consistori.

Caldrà esperar per veure si l’Ajuntament netejarà la zona tant d’escombraries com de matolls i canyes. Si se segueix acumulant brutícia, aquest espai de la llera del Francolí pot acabar convertint-se en un abocador.

A la imatge, brutícia acumulada a l'altra banda del camí, amb restes d'electrodomèstics al fons.

La llera del Francolí, un espai sec i amb molta brutícia acumuladaCristina Aguilar

tracking