Diari Més

Municipal

L'Ajuntament, l'onzè pitjor de l'Estat espanyol en termes de transparència

El Índice de Transparencia de los Ayuntamientos, de Transparency International España, puntua el consistori amb 72,5 punts

Imatge de la façana de l'Ajuntament de Tarragona, el pitjor valorat de Catalunya.

L'Ajuntament, l'onzè pitjor de l'Estat espanyol en termes de transparènciaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona és l’onzè pitjor d’Espanya en termes de transparència. Segons el Índice de Transparencia de los Ayuntamientos, publicat per Transparency International España, Tarragona ocupa el lloc 99 de la classificació, formada pels 110 consistoris més grans del país. L’Ajuntament ha estat puntuat amb 72,5 punts sobre 100, en base a sis àrees de transparència avaluades: transparència activa i informació sobre la corporació municipal; pàgina web, relacions amb els ciutadans i la societat i participació ciutadana; transparència economicofinancera; transparència a les contractacions, convenis, subvencions i costos dels serveis; transparència en matèries d’urbanisme, obres públiques i medi ambient; i el dret a l’accés a la informació. En totes aquestes àrees –amb excepció de la darrera, que és el primer cop que s’avalua–, el consistori tarragoní ha empitjorat la seva nota amb respecte el 2014, any que es va publicar l’índex per darrer cop.

A Catalunya s’han avaluat 16 consistoris, i Tarragona és la ciutat pitjor classificada. De fet, és l’única capital de província que no ha obtingut els 100 punts, nota que sí han aconseguit Barcelona, Lleida i Girona. A nivell estatal la puntuació mitjana és de 89,7 punts, mentre que a Catalunya s’ha situat als 95,2 punts, essent Tarragona l’única que no ha millorat els seus registres amb respecte el 2014.

Es tracta de la sisena edició d’aquest índex, que es va realitzar per primera vegada l’any 2008. Aquell any la ciutat va obtenir 45 punts, mentre que la mitjana espanyola era de 52,1. El següent índex es va publicar el 2009, i la ciutat va rebre 72,5 punts, 8,5 per sobre de la mitjana espanyola. L’any 2010 es va tornar a publicar l’índex, i Tarragona va baixar considerablement la seva puntuació. Va aconseguir 63,8 punts, i la mitjana espanyola es va situar en els 70,2. Dos anys més tard, el consistori va aconseguir pujar fins als 67,5 punts, però encara per darrere de la mitjana del país, de 70,9.

El 2014, l’Ajuntament va aconseguir la puntuació més alta fins ara: 83,8 punts, molt a prop de la mitjana espanyola, que va ser de 85,2. De fet, al portal web del consistori, apareixen els resultats de l’índex de 2014, que encara no s’han actualitzat.

Llei de Transparència de 2015

Entre la darrera edició de l’índex i la d’aquest 2017, la llei s’ha tornat més dura amb els ajuntaments. L’any 2015 es va aprovar la Llei 39/2015 del dia 1 d’octubre, que pretenia incrementar la transparència, l’eficiència i el compliment de la normativa de les Administracions Públiques. Aquesta va portar fins a l’Ajuntament tarragoní la figura del compliance, un auditor extern encarregat de revisar, per exemple, la comptabilitat. A més, s’ha creat la regidoria de Transparència, però les dades d’aquest 2017 demostren que encara queda feina a fer.

El que queda clar és que des de l’entrada en vigor de la llei, Tarragona ha empitjorat resultats. Pel que fa a informació sobre la corporació municipal, la puntuació s’ha reduït dels 83,3 als 78,6 punts. A l’àrea de relacions amb els ciutadans i la societat, Tarragona ha passat dels 75 punts als 66,7. Pel que fa a la transparència economicofinancera, la baixada ha estat significativa: de tenir 100 punts, ha passat als 81,8. A l’àrea de transparència a les contractacions de serveis, el consistori ha reduït la puntuació en 4,2 punts, dels 75 als 70,8. I per últim, a l’àrea de transparència en matèries d’urbanisme i obres públiques, l’Ajuntament ha baixat també dels 100 punts als 79,2, un nou descens significatiu.

Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb l’equip de govern per tal de valorar les dades i conèixer l’opinió des de l’Ajuntament, i la resposta ha estat la següent: «L’objectiu del govern és millorar els resultats actuals, per això s’ha creat la regidoria de transparència, des de la qual es treballa per millorar els índexs de transparència». Caldrà esperar per conèixer valoracions.

tracking