Diari Més

Patrimoni

Un llibre recull l'evolució de l'edifici del Consell Comarcal en dos mil anys

Neix amb motiu del vint–i–cinquè aniversari de la restauració de l’Antic Hospital de Santa Tecla

El llibre va ser presentat a la seu del Consell Comarcal.

Un llibre recull l'evolució de l'edifici del Consell Comarcal en dos mil anysCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici medieval del Consell Comarcal del Tarragonès és singular i conserva en la seva estructura restes de la zona de culte de Tarraco. Les seves pedres han vist passar bona part del passat de la ciutat. Després d’uns anys de certa degradació, l’Antic Hospital de Santa Tecla, immoble localitzat al carrer de les Coques i únic romànic no destinat a esdeveniments religiosos a Tarragona, va recuperar la seva vitalitat fa vint–i–cinc anys, gràcies a la rehabilitació que va dur a terme un equip dirigit per l’arquitecte Jaume Costa per adequar-lo com a seu d’una administració amb pocs anys de vida en aquells moments, la del Consell Comarcal del Tarragonès.

El llibre El Consell Comarcal del Tarragonès, d’espai de culte romà a hospital medieval. 25 anys de la seva recuperació, va ser presentar ahir per l’arqueòleg i historiador Jaume Massó Carballido, precisament a la seu del carrer de les Coques. Aquesta obra recull aspectes de la història de l’immoble, la seva transformació al llarg dels segles i les diverses modificacions arquitectòniques i espaials que ha patit en èpoques molt diverses.

L’edifici va acollir el Consell Comarcal del Tarragonès el 1991. Una de les tasques més importants que es van fer va consistir en la recuperació de la façana romanicogòtica. Fins al segle XVI va ser l’Hospital de Santa Tecla, però amb el trasllat d’aquesta institució el 1588 a la Rambla Vella, l’immoble va iniciar un procés de degradació que van fer perillar les importants restes arquitectòniques que conté. El llibre aporta articles d’importants firmes de l’arqueologia, la historiografia i l’arquitectura de Tarragona: Jordi Granell, Josep Maria Macias, Andreu Muñoz, Imma Teixell, Neus Sánchez, Isabel Companys, Joana Virgili, Jaume R. Costa, Pau Arroyo i Joan Menchon. L’any 1170, l’ara seu del Consell Comarcal del Tarragonès ja donava aixoplug a persones malaltes i desvalgudes. Era conegut amb el terme popular d’hospital dels pobres.

Com diu en la presentació del llibre qui ha estat president del Consell en els dos primers anys de legislatura, Pere Virgili, «aquest llibre és l’evolució de la vida d’aquest edifici des del seu origen, de com el van curar fa vint–i–cinc anys i de com segueix cobrant nova vida, dia a dia, fins avui, que encara retrobem nous tresors».

tracking