Diari Més

Patrimoni

Tarragona ja presumeix de l'única obra d'Antoni Gaudí a la província

El Sagrat Cor vol recuperar el cadiratge que va fer l’arquitecte modernista i que va ser destruït el 21 de juliol del 1936

Castillo, Rodríguez i Martínez Subias, dilluns en el curs de la roda de premsa celebrada en l'únic espai gaudinià de Tarragona.

Tarragona ja presumeix de l'única obra d'Antoni Gaudí a la provínciaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera obra que va fer Antoni Gaudí, fins i tot abans d’obtenir el títol d’arquitecte, i l’única a la província de Tarragona d’aquest català universal, ja es pot visitar des del passat cap de setmana en horari destinat als turistes i al marge del dedicat al culte. Setanta-dues persones van tenir aquest privilegi, ha informat Francisco J. Castillo, conseller delegat de l’empresa Expertus, que s’encarrega d’obrir al públic el Santuari del Sagrat Cor i gestionar les visites, en el curs d’una roda de premsa en la qual ha informat que aquesta iniciativa està a prova. Les visites es podran fer aquest mes de juliol, de dilluns a dissabte i entre les 11 i les 14 hores i de les 16 a les 19 hores, i durant l’agost, en què també obrirà els diumenges. En funció del resultat que aporti l’experiència, l’obra de Gaudí podrà ser visitada també des del setembre, «quan el turisme que ve a Tarragona és més cultural», ha informat Castillo.

El responsable d’Expertus, empresa que també gestiona les visites a la Catedral, ha manifestat que «estem posant en valor una peça única, entre altres coses perquè és aquí, al Santuari del Sagrat Cor, on es troba el primer exemple d’arc catenari, també conegut com a arc gaudinià». La recaptació de les visites es destinarà a restaurar la que va ser la capella del col·legi de Jesús i Maria, ubicada al carrer Méndez Núñez. Els preus de les entrades són de 5 euros per al públic general i de 3 euros per als tarragonins, nens i jubilats, i estan considerats donatius.

Antonio Martínez Subias, responsable de Patrimoni Artístic i Documental de l’Arquebisbat i capellà–rector del Santuari del Sagrat Cor, ha recordat que l’estat de conservació de la capella és preocupant. «Es troba damunt de la cova urbana i pateix problemes de filtracions», ha dit Martínez Subias, qui també ha comentat que «va ser el primer santuari dedicat al Sagrat Cor» a la Península. L’església va ser consagrada el 1879.

Un dels objectius prioritaris que es persegueix és recuperar el cadiratge dissenyat per Gaudí i que es trobava en els laterals de la capella, destruït el juliol del 1936. Gaudí va fer aquesta intervenció quan les monges es van fer cura de la seva neboda, Rosa, que va perdre la mare sent una nena i va ingressar en l’internat».

La presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Inmaculada Rodríguez, ha afirmat que l’obertura a les visites de l’únic espai gaudinià de Tarragona «és una fita important per la nostra ciutat i, el Santuari del Sagrat Cor, serà el quilòmetre zero, el punt de partida de la nostra ruta modernista que inclou, per exemple, el Teatre Metropol, de Jujol». «Aquest estiu donem un passi destacable i al Patronat ens fa il·lusió col·laborar amb aquestta aposta».

La petjada de Gaudí queda clarament reflectida en l'altar.

Tarragona ja presumeix de l'única obra d'Antoni Gaudí a la provínciaCristina Aguilar

tracking