Diari Més

La coincidència dels Focs amb Sant Pere ha provocat «grans pèrdues» al Serrallo

Els restauradors confirmen una baixada «molt notable» de gent i, des de la Confraria de Pescadors, expressen que «hem perdut l’essència de les festes»

La festa, al Serrallo.

La coincidència dels Focs amb Sant Pere ha provocat «grans pèrdues» al SerralloOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona s’havia avançat, enguany, una setmana. Això ha provocat que coincidís amb les festes de Sant Pere, patró dels pescadors, que se celebren, entre d’altres llocs, al barri d’el Serrallo. Segons asseguraven des del barri marítim, aquest encavalcament al calendari ha provocat «grans pèrdues». D’una banda, des de l’entitat organitzadora de les festes, la Confraria de Pescadors, expressaven que «s’ha perdut l’essència de les festes». «Els focs artificials han provocat que baixi molta menys gent i, que per tant, els actes no hagin lluït com feien abans», expressava un dels membres de l’entitat, Josep Ramon Tules. D’altra banda, la restauració també s’ha vist afectada amb escreix. El volum de gent ha baixat, i per tant, també les vendes. Els restaurants, acostumats a omplir les seves terrasses el dimecres i el dijous, no ho van poder fer. La majoria afirmaven que el cap de setmana la cosa ha millorat, però que la baixada ha estat notable, també divendres i dissabte.

Les xarxes socials començaven a bullir el passat dimecres. Primer dia de focs i primer dia de les festes de Sant Pere. «Vam haver d’anul·lar el pregó perquè no hi havia ningú. Ni tan sols quatre persones passejant», explicava indignat Tules. Eren les vuit del vespre, i els efectes del Concurs de Focs es començaven a notar. La tònica va ser la mateixa al llarg de dijous i divendres. A més, Tules carregava contra el consistori pel fet que cap membre de l’equip de govern va aparèixer a la processó de Sant Pere, amb l’excepció del regidor de Cultura, Josep Maria Prats. «Ens tenen abandonats, i ho han acabat de demostrar amb les festes del barri», subratllava.

D’altra banda, el membre de la Confraria enviava un missatge clar i concís: «M’agradaria que els cervells de l’Ajuntament que van decidir canviar les dates dels focs m’expliquessin perquè van fer-ho». A més, afegia que «han de tenir molta més cura a l’hora de prendre aquestes decisions, perquè afecten un col·lectiu molt gran de gent». De fet, el Serrallo no era l’únic barri que celebrava les festes, també La Floresta i Sant Pere i Sant Pau havien organitzat desenes d’actes durant aquesta setmana. En aquest sentit, la regidora de Festes, Begoña Floria, va sortir ahir al pas de les crítiques fetes pel grup municipal del PDeCAt pel fet que el Concurs Internacional de Focs Ciutat de Tarragona hagi coincidit amb la celebració de les Festes de Sant Pere. Floria, va dir que, a l’estiu, «Tarragona vull d’activitats i és difícil no coincidir». «El comunicat de Convergència (sic) em va sorprendre», va comentar, per afegir que «el Concurs de Focs sempre es fa al voltant de l’1 de juliol». La regidora va explicar que la cita de Tarragona «no pot coincidir amb concursos que es fan en altres ciutats, com el que tindrà lloc d’aquí a uns dies a Pamplona».

Floria va avançar que l’edició del 2018 del Concurs de Focs començarà el dia 3 de juliol, per no coincidir amb la celebració dels Jocs Mediterranis, que tindrà lloc del 22 de juny a l’1 de juliol.

Els restaurants, indignats

El sector de la restauració és el que més ha patit aquesta coincidència en el calendari. «Hem patit una baixada molt important. És el primer any que l’Ajuntament ho fa d’aquesta manera, i ens ha afectat molt, també divendres i dissabte», expressava l’Antonio, treballador de la gelateria Sirvent. El testimoni es repetia al restaurant Varadero. El Francisco, un dels cambrers, assegurava que, en pic va conèixer les dates del Concurs, es va imaginar que hi hauria molta menys feina. «Cada any teníem primer Sant Pere, després els focs i més tard la Verge del Carme. Caldrà esperar i veure si aquesta setmana la cosa va una mica millor», deia. El propietari del restaurant l’Àncora, Gerard Pardo, es mostrava indignat, i no només per la baixada de vendes, perquè això, deia, «afecta a cada restaurant de manera diferent». El que enfadava a Pardo era que, amb la coincidència al calendari, «ni llueixen els focs ni llueixen els restaurants». Segons deia, «Sant Pere són uns dies de gent de mar, i, si fas coincidir els focs amb les festes, estàs angoixant encara més l’angoixa».

L’any vinent, per sort pel barri mariner, la coincidència de calendari no hi serà.

La Cercavila

Els carrers d’El Serrallo van omplir-se, ahir al vespre, d’espurnes i timbals, gràcies a l’actuació dels Diables Voramar, la Víbria de Tarragona, la Vibrieta, i la colla convidada d’enguany, la Colla de Diables de Sant Jaume dels Domenys. La Cercavila de Foc, que va iniciar-se al Moll de Pescadors, va recórrer els carrers del barri, convertint en un infern el barri marítim de Tarragona. Va començar a dos quarts de deu del vespre, quan el sol estava a punt d’amagar-se per complet, però amb l’arribada de la foscor absoluta, els diables i les bèsties van lluir com es mereixen.

Una estona abans, a l’emblemàtica plaça del Bisbe Bonet, una tabalada popular va servir de preàmbul al correfoc. Organitzada per la colla de Diables Voramar del Serrallo-Víbria de Tarragona, la tabalada va escalfar els motors i va convidar tots els veïns i veïnes del barri a participar-hi. Els únics requisits, tal com avisava l’organització, era portar-hi un timbal i unes baquetes.

tracking