Diari Més

Accitana repeteix victòria en la seva segona participació en el Concurs

La murciana Hermanos Ferrández debuta en el certamen de Tarragona amb un segon lloc

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pirotècnia granadina Accitana María Angustias, de Guadix, va ser la guanyadora de la vint-i-setena edició del Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona, amb 1.760 punts. En la seva segona participació en el certamen Tarragona, Accitana va repetir la victòria aconseguida el 2007. La debutant Hermanos Ferrández, de Beniel, Múrcia, va assolir el segon lloc a la classificació, amb 1.514 punts, mentre que la italiana Martarello va ser tercera, amb 1.272 punts. La quarta classificada, Pirotècnia Turís, del País Valencià, va rebre del jurat 1.137 punts.

Leo Hernández, gerent de’Accitana, va dir un cop conegut el veredicte que «ens fa molta il·lusió tornar a guanyar en la nostra segona participació al concurs de Tarragona, perquè hem treballat molt el castell». «Vam estudiar un bon disseny i, per aquest motiu, estàvem una mica nerviosos, especialment per com va ser el tram final», va dir. La pirotècnia granadina, a més d’omplir el cel tarragoní amb una amplia gama de colors, va fer que el castell portés un ritme enèrgic i molt ben regulat des de l’inici, fet que va agrair l’espectador, amb sis tandes d’aplaudiments.

El pare de Leo Hernández, Luis, va dir, en acabar el concurs de Tarragona del 2007, que, en els últims anys, havia vingut a la ciutat per estudiar els castells fets en edicions anteriors. «Si hem vingut a Tarragona és perquè estàvem preparats per guanyar, i ho hem aconseguit», va dir fa deu anys en conquerir el primer premi. Una dècada després, el seu fill va remarcar que «aquest concurs és molt important i has de venir a per totes».

La segona classificada, la pirotècnia murciana Hermanos Ferrández, no havia disparat mai cap castell a Tarragona i, en l’edició d’enguany, va obtenir un meritori segon premi, també amb una creació que va agradar els aficionats congregats al voltant de la platja del Miracle i del Balcó. Antonio i Leo Ferrández van manifestar que «estem molt contents d’haver oferit un espectacle que ha satisfet la gent». «Un concurs només el pot guanyar una pirotècnia i ser segons en un concurs com el de Tarragona és un bon premi: hem aprofitat l’ocasió que ens ha donat aquesta ciutat». Leo Ferrández va remarcar que «el mateix dia que van disparar el castell a Tarragona, vam guanyar el Concurs Internacional d’Alacant i, per tant, estem molt contents perquè l’empresa ha fet un gran esforç».

En aquest context, la regidora de Festes, Begonya Floria, va subratllar que aconseguir un bon resultat a Tarragona «dóna una gran projecció a les empreses» i va recordar que «el nostre és l’únic concurs que no es fa dins d’una festa major».

60.000 espectadors

Les dades d’afluència d’espectadors facilitades per la regidora Floria parlen de 60.000 persones cada dia de focs, un fet que «ens ajuda per demanar que els concursos siguin Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ja que formen part de la cultura de l’arc mediterrani.

Floria va fer entrega als representants d’Accitana María Angustias del Trofeu Venus i va recordar que el premi consisteix, també, en l’adjudicació dels espectacles públics de focs artificials durant les Festes de Santa Tecla per valor de 26.000 euros. A més, per ser la primera pirotècnia de la Península, va rebre una reproducció dels Vasos Apol·linars, de mà de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Granollers, Mireia López. Igualment, Accitana realitzarà els focs de la festa major de Granollers, per un valor de 15.000 euros el Castells de Focs i de 2.999 les tronades.

La mecànica del concurs detalla que el jurat, integrat per dotze persones i presidit per l’alcalde de la ciutat, puntua divuit conceptes diferents, com l’ocupació de l’espai aeri, la intensitat, la brillantor dels colors, la varietat cromàtica, el disseny de les formes o el crescendo final.

Els germans Ferrández, al centre Floria i Mireia López i, a la dreta, els representants d'Accitana.

Accitana repeteix victòria en la seva segona participació en el ConcursCedida

tracking