Diari Més

L'auditor extern conclou que l'exgerent de l'EMT no va cometre cap tipus d'il·legalitat

El 80% de la despesa està justificada amb factures o rebuts, el 10% amb un altre tipus d’informació i del 10% restant només hi ha l’extracte bancari

Imatge d'arxiu l'exgerent de l'EMT, Mario Cortés, junt amb la presidenta de l'EMT, Begoña Floria.

L'auditor extern conclou que l'exgerent de l'EMT no va cometre cap tipus d'il·legalitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exgerent de l’Empresa Municipal de Transports, Mario Cortés, no va cometre cap il·legalitat entre els anys 2013 i 2016. Així ho conclou l’auditor extern, que ha revisat totes les despeses realitzades amb la targeta bancària municipal en possessió de Cortés durant els anys que va ocupar la gerència. La figura de Cortés es va posar en dubte després que Ciutadans el denunciés a la fiscalia per l’ús de la mateixa. Els extractes bancaris sumarien un total de prop de 70.000 euros gastats entre el 2013 i el 2 de maig de 2016. D’aquests, un 44,29% estarien relacionats amb viatges o desplaçaments. Del 55,71% restant, gairebé un 72% estaria vinculat a la restauració.

L’auditor, tot i no haver detectat irregularitats, no ha pogut validar el compliment d’una norma interna que reguli aquest tipus de despeses. El motiu és que l’EMT no disposa, encara, d’un reglament aprovat i en funcionament sobre aquests afers.

L’auditor extern, altrament anomenat compliance, va entrar a l’Ajuntament de Tarragona per complir la Llei 39/2015 del dia 1 d’octubre, que pretenia incrementar la transparència, l’eficiència i el compliment de la normativa de les Administracions Públiques. Per assegurar-se que l’exgerent de l’EMT no va cometre cap il·legalitat, ha revisat totes les despeses que Cortés, o les tres persones de confiança de l’exgerent que coneixien el PIN de la targeta, havien realitzat durant els tres anys de la gerència. El 80% de les expenses s’han justificat mitjançant factures o rebuts. Un altre 10%, mitjançant altre tipus de documentació, com, per exemple, correus electrònics o documents d’inscripció a jornades o cursos. L’únic que no ha pogut comprovar és el 10% restant, és a dir, més de 6.000 euros. D’aquests, només es disposa del càrrec a l’extracte bancari. La gran majoria estarien relacionats amb pagaments a benzineres, ferrocarrils, autobusos o taxis.

La restauració és un dels sectors que més vegades apareix als informes bancaris de la targeta utilitzada per Cortés. Concretament, és culpable del 40% dels extractes, és a dir d’uns 28.000 euros. Tot i que gran part de les despeses han estat justificades amb rebuts o factures, l’auditor no ha pogut comprovar en cap cas el motiu dels àpats ni les persones que hi van assistir. D’altra banda, l’auditor ha constatat que prop d’un 16% de les expenses estarien relacionades amb allotjament i d’altres qüestions similars. D’aquestes, gran part, només s’han verificat a través dels extractes de la targeta de crèdit.

Per tant, la motivació de Cortés a l’hora de realitzar aquestes càrregues, queda condicionada al fet que l’entitat aporti la documentació justificativa corresponent. La no existència d’una norma interna que determini la forma de motivar aquesta despesa, ha limitat la figura de l’auditor, perquè subordina la seva opinió al respecte.

L’auditor ha recomanat a l’EMT desenvolupar una norma interna que regeixi criteris sobre desplaçaments, assistència a cursos o fdespeses de manutenció, i la seva forma de justificació implementant mesures de control i seguiment. Segons indicava la presidenta de l’EMT, Begoña Floria, «això s’està fent, perquè ho estem treballant des del 2015». D’altra banda, l’auditor també ha indicat que cal crear una pauta en relació als viatges, on es detalli la data, el motiu i els participants. Un fet que, segons Floria, s’està completant. La tercera recomanació té a veure amb la limitació o la supressió del pagament mitjançant les targetes de crèdit. «L’actual gerent de l’EMT ja no disposa d’aquesta eina», subratllava Floria. Per últim, l’auditor creu que no s’ha de comptabilitzar cap despesa sense el corresponent document justificatiu.

Per la seva banda, Cortés ha reconegut que no té motivacions concretes de cada un dels àpats que va pagar amb la targeta. La majoria tenen a veure amb reunions que es van prolongar en el temps, fins a l’hora de dinar, per exemple, i que es van continuar als restaurants. En referència a les multes que es van pagar amb la targeta, l’exgerent ha argumentat que l’EMT no té un control estricte sobre qui condueix els vehicles amb titularitat de l’empresa, i que per aquest motiu, es van pagar les sancions en temps i forma per evitar recàrrec i constrenyiment.

Floria ha demanat un informe jurídic complementari per analitzar les responsabilitats derivades de les conclusions de l’auditor extern.

tracking