Diari Més

Castells de Focs

Turis inicia el Concurs amb l'objectiu de mantenir la primacia valenciana

En aquesta edició debuta una empresa murciana i participa la guanyadora del certamen del 2007

El Ciutat de Tarragona arriba a la vint-i-setena edició, mantenint el nivell mostrat per les pirotècnies en altres ocasions.

Turis inicia el Concurs amb l'objectiu de mantenir la primacia valencianaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Pirotècnia Turis (València) inicia aquesta nit (10:30 hores) la vint-i-setena edició del Concurs Internacional de Focs Artificials. El seu repte és mantenir la supremacia valenciana en el certamen tarragoní. En les edicions precedents, empreses del País Valencià han conquerit el primer premi en dotze ocasions. A molta distància en el rànquing, apareixen pirotècnies italianes, que han aconseguit el primer premi en set ocasions. De la relació de guanyadores, destaca el triomf de la tarragonina Pirogestió, de Vila–rodona, mentre que també han guanyat en una ocasió firmes d’Andalusia, Aragó, Madrid, Japó, Xina i Alemanya.

De les empreses que participen en aquesta edició, cal dir que Turis va néixer l’any 1984, moment en què va començar a crear les seves pròpies fórmules i productes. La pirotècnia que dispararà el seu castell la nit d’aquest dimecres ha guanyat diversos premis i en el concurs tarragoní ja acumula un segon lloc.

Demà, dijous, serà el torn de la Pirotecnia Hermanos Ferrández, de la localitat murciana de Beniel. En la seva primera irrupció al concurs de Tarragona, aquesta veterana empresa, creada l’any 1892, intentarà donar la sorpresa. El divendres serà el dia de la intervenció d’una pirotècnia estrangera, amb la participació de la italiana Martarello. El concurs finalitzarà el dissabte, 1 de juliol, amb el castell de pirotècnia granadina Accitana Maria Angustias, de Guadix, que en la seva primera participació en la cita de Tarragona, l’any 2007, es va fer amb el primer premi.

Exposició de Jordi Brú

Coincidint amb la celebració del certamen, l’Espai Turisme, al carrer Major, acull l’exposició Els focs des de dins, del fotògraf Jordi Brú Martorell. Aquesta proposta pretén ser una visió diferent del Concurs de Focs, acostant a l’espectador a aquells aspectes que no són tan visibles de la preparació i el desenvolupament del concurs de focs de Tarragona.

Per alta banda, ahir, a l’Ajuntament de Granollers, es va signar un conveni de renovació de la col·laboració que des de l’any 2005 Tarragona i la ciutat vallesana mantenen amb el Concurs. Begoña Floria, regidora de Festes i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, i Mireia López, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Granollers, van signar l’acord que atorga el premi especial Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus, a l’empresa de la península Ibèrica millor classificada en el concurs vigent. El premi consisteix en la realització dels espectacles de focs artificials per un valor de 15.000 euros, el castell de focs, i de 2.999 euros, destinats a les populars tronades.

tracking