Diari Més

Sanitat

La cocaïna, substància més problemàtica del Projecte Home a Tarragona i a l'Ebre

El 2016 l’entitat ha atès a més de 150 persones entre les seus de Tarragona i Tortosa

Imatge d'arxiu d'una teràpia de grup de Projecte Home a Tarragona, amb dos usuaris d'esquena i, al fons, el terapeuta del grup i dos usuaris més.

Projecte Home amplia el servei d'addiccions de Tarragona per atendre l'augment de les demandes d'ajudaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Projecte Home Catalunya ha atès, el 2016, més homes que dones per problemes de drogues. I d'entre aquests, la cocaïna és la substància principal de consum. Aquestes són les dades que l'ONG ha fet públiques aquest dilluns, en motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, referents a l’Informe Anual de Drogues sobre les persones ateses l’any 2016 per Projecte Home a Catalunya.

Aquest compta amb dos punts de servei a la demarcació de Tarragona: un a Tarragona ciutat, i un segon a Tortosa.Entre els dos centres, Projecte Home ha atès el 2016 a més de 150 persones amb drogodependències o altres conductes addictives, una xifra que creix un 22% respecte l’any anterior degut a l’ampliació del local d’atenció de Tarragona i a la consolidació de la seu de Tortosa, que ha completat el seu primer any d’existència.

La majoria dels usuaris atesos són homes, en un 76,1% dels casos, en front el 23,9% de dones. Malgrat que aquestes són minoria, el percentatge femení és sensiblement més alt que el de la mitjana catalana (15%). També s’observen diferències destacables pel que fa a l’edat de les persones usuàries. Mentre la mitjana de tot Catalunya és de 39,8 anys, les persones ateses a Tarragona i les Terres de l’Ebre tenen una mitjana de només 28,5 anys.

La cocaïna és la substància principal de consum en un 39,8% dels casos, en aquest cas seguint la tendència vista també al conjunt de Catalunya aquest 2016. L’alcohol és la segona substància amb més demandes d’atenció amb un 34% de les persones ateses. Segueixen el cànnabis, amb un 11,4%; el joc patològic o altres conductes addictives amb un 10,2%; i l’heroïna amb un 4,5%.

En un 53,4% de tots aquests casos s’observa una situació de policonsum, és a dir, que la persona consumeix de forma abusiva més d’una substància alhora. La dada concorda amb les dades publicades recentment per la darrera enquesta EDADES del Ministeri de Sanitat, que afirma que el 41,7% de la població espanyola ha consumit com a mínim dues drogues (legals o il·legals) en els darrers dotze mesos i que es tracta d’un patró molt estès, sobretot entre els homes de 25 a 34 anys.

Una altra característica comuna de les persones ateses pel servei a Tarragona i les Terres de l’Ebre és el fet d’estar en risc o situació d’exclusió social. D’altra banda, una de cada quatre persones té diagnosticada una patologia dual, quan hi ha algun trastorn mental afegit a l’addicció.

Les dades al conjunt de Catalunya

Pel que fa a les dades de les persones ateses per Projecte Home en el conjunt de Catalunya, l’entitat ha alertat d’un repunt del consum de cocaïna, que torna a ser la droga amb més demandes de tractament entre les persones adultes. Aquest 2016, el 45,7% de les persones ateses hi ha acudit per addicció a la cocaïna, una xifra lleugerament superior al 38% de l’any anterior. Destaca el fet que d’entre tots els centres de Projecte Home a l’Estat, Catalunya és el territori on la cocaïna té un percentatge de consum més elevat. El 45,7% de Catalunya contrasta amb el 31,1% de la mitjana estatal, el 26,1% de Madrid o el 29,8% del País Valencià. Després de la cocaïna, l’alcohol és la substància més problemàtica per al 37,1% de les persones adultes ateses, seguit de l’heroïna (7,7%) i el joc patològic o altres conductes addictives (4,6%).

En total, aquest 2016 s’han atès 2.147 persones entre els deu centres que Projecte Home té a Catalunya (Barcelona 4, Montgat 2, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa i Tremp). D’aquestes, 944 persones van realitzar un tractament continuat, una xifra que suposa un increment del 10% sobre el 2015 i de fins al 32% respecte fa cinc anys.

Les dades posen de manifest que, malauradament, els problemes de drogues no han disminuït a Catalunya. «Ni la xarxa pública de drogues ni les entitats socials disposem de prou recursos per atendre bé a tothom. Amb anuncis de nous plans i protocols no serà suficient sense els recursos i professionals adequats», reclama Oriol Esculies.

La prevenció de drogues en adolescents i joves, una prioritat

Entre els i les adolescents que han arribat a Projecte Home, el consum problemàtic de cànnabis és majoritari en un 83% dels casos, sovint relacionat amb un abús de l’alcohol. En segon i tercer lloc, la cocaïna i el joc patològic o altres conductes addictives, respectivament, són els principals causants de la resta de sol·licituds de tractament entre els més joves.

L’informe també detecta que els adolescents s’inicien en el consum de drogues de forma molt precoç: l’alcohol als 13,5 anys, el cànnabis als 14,2 i la cocaïna als 16,9. Aquest abús va normalment associat al fracàs o abandonament escolar, aïllament social, conflictivitat familiar, episodis de violència o conductes de risc (pràctiques sexuals no segures o conducció sota els efectes de substàncies). La problemàtica associada més preocupant són els trastorns psicològics, fins en un 43% dels casos, percentatge que s’ha duplicat respecte el de fa cinc anys.

L’alta prevalença de l’abús del cànnabis i de les noves tecnologies entre els menors d’edat de Catalunya, porta a Projecte Home a implementar un nou programa de prevenció escolar anomenat Joc de Claus, adreçat a alumnes, famílies i professorat dels centres catalans de secundària amb l’objectiu d’evitar el consum de drogues i aprendre a fer un ús responsable de les noves tecnologies (telèfon mòbil, internet per ordinador, xarxes socials i videoconsoles).

Precisament, l’educació a les escoles és la mesura més ben valorada (90,8%) per la població espanyola, segons l’última enquesta EDADES 2015-2016 del Ministeri de Sanitat, per solucionar els problemes ocasionats pel consum de drogues. D’altra banda, les dades de Catalunya de l’enquesta ESTUDES 2014-2015, també del Ministeri de Sanitat, indiquen que el 23,4% dels estudiants de 14 a 18 anys han consumit cànnabis en els últims 30 dies.

tracking