Diari Més

Tonet Sánchez: Secretari de l'associació #BaixaTGN

«A la Part Baixa de Tarragona hi ha un potencial turístic espectacular»

La setmana passada es va presentar l’associació d’empresaris #BaixaTGN, que té per objectiu revitalitzar el barri del Port de Tarragona

Tonet Sánchez, un dels propietaris i gerents de la Sala Zero, és un dels impulsors de la nova entitat.

«A la Part Baixa de Tarragona hi ha un potencial turístic espectacular»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com es gesta l’associació #BaixaTGN?

—Com que les nostres empreses estan instal·lades a la part baixa, hem estat sempre en contacte amb el veïnat local, però més intensament des de fa un any. La Rosa Puig, presidenta de l’Associació de Veïns del Barri del Port, va demanar la col·laboració dels locals per organitzar la baixada de la Cucafera. Aquella primera experiència, en què vam fer baixar la Cucafera fins a la plaça dels Carros per posar en valor l’espai, va ser tot un èxit. Des de llavors hem seguit en contacte i hem anat treballant per crear l’associació. Ara ja podem dir que està creada i ens hem fixat uns objectius.

—Quins són aquests objectius?

—L’associació, impulsada pels empresaris en col·laboració amb els veïns, té un objectiu molt clar, que és tornar a revitalitzar el barri, que torni a haver-hi activitat. D’altra banda, també volem coordinar-nos per guanyar en seguretat, neteja, i que les administracions hi inverteixin.

—Quins són els grans potencials de la zona?

—N’hi ha diversos. El barri del Port és l’entrada a Tarragona pel mar. De vegades sembla que la ciutat hagi donat una mica l’esquena al mar. Volem treballar amb aquesta visió d’obrir-nos al mar, una visió que és de ciutat. A mi m’ha passat, com a organitzador de grans concerts, que molta gent ve de fora i ens pregunta si a Tarragona hi ha platja. Tenim espais com l’estació, el Palau Firal, la plaça dels Carros o els carrers Apodaca i Reial, que són les artèries principals, que s’han de posar en valor. Cal invertir-hi, fer-hi coses i cuidar-los.

—I les mancances?

—Durant molts anys a la ciutat es tirava cap a la Part Alta. I encara que la Part Baixa ha tingut molta activitat comercial, sobretot quan hi havia més activitat al Port, hi ha una mancança clara d’inversions. Hi ha façanes que es veuen en mal estat, i la via pública, encara que ja s’hi han fet actuacions, es pot millorar. D’altra banda, hem d’estar encara més coordinats amb la Guàrdia Urbana i seguir treballant perquè el barri ha patit una certa degradació. També hem de millorar la neteja, perquè tenim uns edificis maquíssims, i si quan entressis a la ciutat te’ls trobessis nets i arreglats, seria fantàstic. Tenim un potencial turístic espectacular.

—Per aconseguir tot el que es proposen caldrà trucar a la porta de l’Ajuntament. Ja han iniciat contactes amb el consistori?

—Nosaltres volem ser un interlocutor amb l’administració, sabem el que hi ha, som veïns i empresaris, i cobrim espectre molt gran de gent del barri, tant per la que hi viu com per la que hi té negocis, vivim el seu dia a dia. L’Ajuntament ens ha de veure com un aliat per trobar solucions i treballar conjuntament. Hem de començar a creure que la ciutat pot lluir al mateix nivell que Barcelona. Allà potser la part turística està massa massificada, però sí que hem de buscar, com allà, que en primer lloc la ciutat agradi a la gent que hi viu, i de retruc, agradarà als de fora. En tot cas, hem vingut per treballar per millorar la Part Baixa, a fer que vinguin més empresaris, que obrin negocis, que els veïns hi estiguin a gust, que el barri estigui net i que hi hagi seguretat. Tothom que té un barri vol el mateix, no és cap misteri.

—Quin és el vostre pla d’acció a curt i mitjà termini?

—Com que de moment els que hi som som sobretot empresaris del món de l’oci i l’espectacle, el que sabem fer millor són festes. Aquest mateix divendres farem la Revetlla de Sant Joan a la plaça dels Carros. Però la idea no és parar aquí. Junt amb l’Associació de Veïns del Barri del Port estem començant a obrir unes línies de treball. Anar fent reunions regulars amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per millorar la seguretat. També obrir vies amb l’administració, l’Ajuntament i també la Generalitat, perquè en depèn per exemple, un altre dels nostres grans actius, el Teatre romà. També podem oferir la nostra experiència perquè veiem el que succeeix cada dia a la via pública, com funciona la circulació, si la plaça dels Carros té un problema de manteniment, etc. Finalment, també vull dir que estem oberts als veïns i empresaris, i volem que el barri sigui l’objectiu de nous emprenedors, a qui ens oferim a ajudar, donar-los informació, perquè ja fa anys que estem aquí i sabem com funciona.

—Faci’m una radiografia del sector comercial i empresarial del barri.

—Hi ha força locals tancats. Després dels anys de crisi, al 2011-2012 hi va haver una gran mortaldat comercial. Ara s’ha anat recuperant una mica, però encara hi ha molta rotació. Tenim bars i restaurants de tota la vida, i locals mítics a la zona de Rebolledo, també s’estan obrint nous locals i comença a haver una mica més de modernitat, però la idea és seguir treballant perquè vinguin més empresaris. En connexió amb això, també estem treballant amb l’administració perquè es pugui aparcar al carrer Reial igual que es fa a la Rambla Vella, per poder donar una oferta d’aparcament a la gent que va als locals o a menjar. Això serviria per dinamitzar la zona.

—En quin moment es troba el sector de l’oci a la Part Baixa?

—Penso que estem en un punt d’inflexió. Nosaltres, a la sala Zero, farem cinc anys i ho celebrarem amb una nova temporada de concerts a lo grande. Pel que fa a la resta, igual que en els altres sectors, hi va haver una gran desaparició de locals, però el sector s’ha revitalitzat una mica. Per això pensem que estem en aquest punt d’inflexió, però per revitalitzar la zona cal acció de ciutat, si tot l’oci es concentra a la Part Alta, nosaltres patim. Si no hi ha restauració, la gent no ve a sopar, i si no pot aparcar, tampoc. Hem après a viure amb aquestes dificultats, però ara, justament, amb la nova associació, volem treballar perquè tot això canviï.

—Aquest divendres han organitzat una gran revetlla de Sant Joan a la plaça dels Carros. Com serà?

—Volem recuperar l’esperit de la clàssica revetlla de Sant Joan, on les famílies comparteixen la festa, pares, fills, joves i grans, en un espai públic. Hi haurà música en directe amb el grup Rumbes Canya, Djs de les sales Zero i Premium, i l’associació de veïns muntarà taules i cadires. Decorarem la plaça amb un estil popular i hi haurà servei de barra. S’acabarà a les quatre, per respectar els veïns i perquè al barri hi ha sales on continuar la festa.

tracking