Diari Més

Religió

L'ou com balla concentra centenars de tarragonins i de turistes a la Catedral

Els nens que enguany ha fet la primera comunió van tornar a ser els protagonistes en la processó del Corpus Christi que va recórrer la Part Alta

El pati de la Catedral s'omple de visites per veure l'ou com balla, tradició de la celebració de Corpus.

L'ou com balla a la CatedralCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El claustre de la Catedral de Tarragona va rebre ahir una riuada de gent per veure L’ou com balla. La jornada dominical del Corpus Christi va començar al costat del brollador, ubicat al centre d’aquest recinte que va ser visitar per centenars de tarragonins i de turistes de pas a la ciutat, per complir amb la tradició i veure un espectacle tan senzill com curiós, que exerceix una atracció especial. Un dels grups de turistes era estudiants d’un institut de Leganés que van venir a Tarragona amb motiu del viatge de fi de curs. Situats davant l’ou i amb gran incredulitat, els comentaris van ser diversos, com el d’un dels alumnes que va dir «a mi no m’enganyen; això s’aguanta amb un fil».

Amb una taula situada en el passadís del claustre, Teresa Brull i Montserrat Carrasco venien les tradicionals coques de cireres al preu d’un euro i mig, mentre convidaven a fer un tastet de vi de missa. «L’any passat vam vendre cinc-centes coques abans de les dues de la tarda i aquest anem pel mateix camí», va explicar Brull, qui va comentar que «fa més de vint anys la Montserrat i jo ens vam fer càrrec d’organitzar L’ou com balla, perquè també portem la Mare de Déu de les Neus, la festa de la qual és el 5 d’agost i la fem a la capella del claustre que se li dedica».

Teresa i Montserrat van decidir organitzar L’ou com balla «perquè no hi havia cap ornamentació i vam pensar que quedaria bonic posar flors al brollador i rams de cireres». «Fins i tot, nosaltres. que som voluntàries, escombràvem el terra del claustre: aquest any ho ha fet un grup de canalla», va dir Teresa.

La tradició

La tradició de L’ou com balla va agafar una forta embranzida l’any 1933, quan el canonge Josep Vallès i Barceló va començar a ornamentar el jardí i fer ballar l’ou a la font del claustre de la Catedral. En la tradició cristiana, l’ou és símbol de l’inici de la vida i de la resurrecció de Crist. L’enramat de cireres que guarneix el sortidor també té un significat rellevant, ja que aquesta fruita simbolitza la vida eterna i, pel seu color, la sang de Jesucrist. A més, el cirerer és considerat un dels arbres del paradís.

La documentació més antiga que es té d’aquesta curiosa proposta de l’església Catòlica, la de l’ou com balla, data de l’any 1440, mentre que la festa del Corpus va ser instituïda pel papa Urbà IV l’any 1262.

La processó

La jornada va continuar a la tarda amb l’ofici i la processó, que va començar a les 19 hores des de l’interior de la Catedral. A l’exterior, el Magí de les Timbales, damunt del que havia estat una catifa d’arena, esperava els gegants, i va obrir el camí al seguici, tot presidit pel so de les campanes del temple. Uns metres més enllà, representants de confraries i un grup de nens que enguany han fet la primera comunió, la representació de l’església i la custòdia del Corpus Christi, que tancava la processó. Tot i la calor que va fer ahir a la ciutat, molts van ser els tarragonins que van viure en directe la processó del Corpus i les diverses activitats que es van fer al llarg de la jornada amb motiu d’aquesta festivitat.

tracking