Diari Més

'L'ou com balla' gira al sortidor i no cau a terra perquè està buit o ple?

Tornarà a donar giravoltes al claustre de la Catedral el diumenge, en el marc del Corpus Christi

Una imatge de L'ou com balla, al claustre de la Catedral.

'L'ou com balla' gira al sortidor i no cau a terra perquè està buit o ple?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest cap de setmana se celebra la festivitat del Corpus Christi, que a la ciutat de Tarragona té la particularitat d’oferir L’ou com balla. La documentació més antiga que es té d’aquesta curiosa proposta de l’església Catòlica data de l’any 1440. Aquesta peculiar tradició es fa en ciutats catalanes com Tarragona, Barcelona, Manresa, Solsona, Martorell o Igualada, entre d’altres. L’origen de la celebració del Corpus Christi, festa dedicada a venerar l’eucaristia que se celebra el dijous següent a l’octava de Pentecosta, se situa en els inicis del segon mil·lenni.

La festa del Corpus va ser instituïda pel papa Urbà IV l’any 1262, però és a partir del 1316 quan s’estén per tota la cristiandat arran d’una butlla del papa Joan XXII. Barcelona i Girona van ser les segones ciutats del món que van celebrar el Corpus Chirsti amb una processó, de les que hi ha notícies des de l’any 1320. Una de les activitats més conegudes és La Patum de Berga, a més de les catifes de flors que es fan en moltes localitats.

L’ou, buit o ple?

Una pregunta que es fan habitualment les persones no familiaritzades amb la tradició és si l’ou està buit o ple. La resposta és que abans de posar-lo al sortidor d’aigua, perquè balli, es buida el seu interior fent dos petits forats a la closca que, posteriorment, es tapen aplicant cera. Quan l’ou va a parar damunt del raig d’aigua del brollador, s’enlaira i giravolta, donant nom a aquest senzill però curiós espectacle. Al voltant del raig del sortidor, s’hi col·loca una panera guarnida amb plantes i fruites com cireres que, a més de ser decorativa, evita que l’ou pugui caure a terra. A vegades, l’ou perd la trajectòria, cau i es trenca. Diu la tradició que si això no succeeix durant tota la jornada, es considera un senyal de bon auguri.

Abans que el claustre visqui una nova edició de L’ou com balla, l’Associació Els Amics de la Catedral ha organitzat per demà, dissabte, una activitat adreçada a les famílies amb infants on s’explicarà la història de la tradició, on i com se celebra, i quina és la motivació. La trobada tindrà lloc a la Catedral i s’han programat cinc passis: 10: 30 hores, 11:15, 12, 12:45 i 13:30. Per a participar-hi cal recollir les entrades dels nens (gratuïtes) a La Botiga de la Catedral o bé reservar-les via telèfon trucant al 977 24 44 74.

tracking