Diari Més

CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Un nou llenguatge per a les aules

L’Empresa Dynaminds de Tarragona s’ha especialitzat en tallers de Robòtica per a infants

Judith Boquera, Ricardo Bonache, Tania Valderrama i Jordi Rincón a la seu de Dynamind.

Un nou llenguatge per a les aulesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nom de Dynamind no és nou per a un gran nombre d’escoles del Camp de Tarragona. Aquesta empresa tarragonina dóna servei a un bon nombre de centres escolars realitzant tallers de Robòtica per a nens i nenes de totes les edats. La Robòtica és, precisament, l’eina que utilitzen per fer formació en Ciència i Tecnologia de manera didàctica però també acadèmica.

Les cares visibles de Dynamind són Tania Valderrama, Ricardo Bonache, Jordi Rincón i Judith Boquera, a qui se suma «un equip multidisciplinari format per mestres d’educació infantil i primària, pedagogs i psicòlegs, on tots els rols encaixen per tal de fer una proposta educativa i didàctica entorn a la Ciència i la Tecnologia amb continguts, fons i forma», explica Jordi Rincón.

Dynamind ofereix propostes didàctiques per introduir els nens i nenes dins de l’entorn de la programació digital, «un llenguatge pel qual nosaltres apostem clarament i que estem convençuts que acabarà entrant a dins de les aules», apunta la Tania Valderrama. Per a aquests quatre emprenedors, el ciutadà del futur serà un ciutadà digital, i per aquest motiu, asseguren, la tecnologia no ha de ser només per als tecnòlegs, sinó que acabarà amarant totes les àrees laborals: «una de les activitats que fem és fomentar la creativitat digital o creativitat 2.0, que és aquella que inclou la tecnologia dins de les àrees de la creativitat com les manualitats, perquè el ciutadà del segle XXI haurà d’utilitzar la programació independentment d’on treballi, en el món de les humanitats, l’economia, l’administració d’empreses...», explica Ricardo Bonache. Alhora, les eines que fan servir Dynamind els permeten treballar continguts que ja s’estan fent a l’aula de manera més tradicional, però amb una altra metodologia.

L’empresa tarragonina va ser pionera del seu sector, i la primera de Catalunya en oferir tallers de Robòtica a nens de tres anys. Allò que els fa singulars és, però, el material didàctic sobre el qual se suporta la seva proposta: «tota la potencialitat del material que fem servir es basa en la proposta didàctica que hi ha al darrere, que l’elaborem nosaltres mateixos i a la qual hi dediquem molt de temps», admet la Tania. Dynamind també s’adreça als adults, conscients que els pares i mares han d’estar formats si en el futur volen poder ajudar els seus fills en el desenvolupament de totes aquestes noves competències. «Sovint ens costa més fer entendre el que fem a les famílies que als mateixos nens. No estem jugant, o sí que ho fem, però al darrere hi ha alguna cosa més, i des del primer minut: si treballem amb un engranatge allò és un ‘engranatge’, no una ‘roda amb punxes’. Creiem fonamental que els continguts tècnics i científics tinguin el seu significat», apunta la Judith.

«Estem convençuts que els nens no han de ser només consumidors, sinó que s’han de convertir en consumidors crítics, i també s’han de poder expressar dins dels entorns digitals. Una mica com passa amb la lectura, no només sabem llegir, sinó que també podem escriure», conclou la Tania.

tracking