Diari Més

Neix el projecte 'Els focs artificials de Catalunya'

Tarragona i Blanes en són els pares, i volen que els concursos de focs siguin considerats patrimoni cultural immateral per la Generalitat

Regidors de Tarragona i de Blanes.

Neix el projecte Els focs artificials de CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona i Blanes s’han aliat per aconseguir que els concursos de focs artificials que celebren al municipi, els únics a Catalunya i amb 27 i 47 anys d’història respectivament, tinguin més visibilitat, més ressò i siguin considerats patrimoni cultural immaterial per part de la Generalitat que s’ha compromès a incorporar-ho al catàleg actual. Així, neix el projecte Els focs artificials de Catalunya que, a més de compartir coneixement, experiències, difusió i activitats, ha de ser l’embrió per un certamen internacional que sota la marca de Catalunya i amb col·laboració de l’administració, doni encara més projecció a aquesta manifestació cultural present a bona part de les festes majors del país.

Els concursos de focs artificials de Blanes i Tarragona entraran a formar part del catàleg de patrimoni cultural immaterial a curt termini. D’aquesta manera es donarà més visibilitat a una manifestació cultural que, segons la regidora de Festes i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, estava molt amagada fins ara. Amb aquesta aliança, es pretén sumar esforços entre els dos municipis, per genera sinergies i poder donar més visibilitat, més difusió i més repercussió als concursos de focs que enguany arriben a la 47a edició en el cas de Blanes i a la 27 en el cas de Tarragona.

Pel regidor de cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, aquest esforç que es fa al costat de Tarragona ha de servir per potenciar aquests concursos que s’ha «repetit en el temps i estan reconeguts per la gent que en gaudeix». Per Floria és important perquè el reconeixement de fet cultural implica que hi ha innovació, participació ciutadana, història i molta relació amb els sectors econòmics que es beneficien de l’acte en sí, com pot ser el turisme. Per això, Floria aposta perquè Blanes i Tarragona puguin fer també de «prescriptors» a altres poblacions que tinguin els focs dins les seves festes majors però que encara no s’hagin plantejat donar-li més projecció. Per això aspiren a convertir-se en referents.

A més de reconeixement com a patrimoni cultural immaterial, l’aliança entre Blanes i Tarragona ha de servir per intercanviar experiències, coneixement i activitats relacionades amb els focs artificials, com poden ser jornades formatives. Un dels reptes més importants del projecte Els focs artificials de Catalunya és crear una marc, un certamen internacional a mode de festival, que aglutini els concursos de focs artificials. El projecte encara és incipient i s’estan treballant les fórmules possibles per establir aquest lligam. En aquest sentit, Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, ha explicat que és una opció per a que les empreses guanyadores tinguin més «repercussió i generin més feina», i per tant, funcioni com «un estímul més» d’aquestes companyies que any rere any participen als concursos.

10 companyies pirotècniques als concursos d’enguany

El concurs de Tarragona, que se celebra al marge de la festa major entre el 28 de juny i l’1 de juliol, arriba enguany a la 27a edició. HO farà amb quatre companyies, la Turís, del País València, els Hermanos Ferrández, de Múrcia, els Martarello, d’Itàlia, i l’Accitana Maria Angustia, de Granada. Són les quatre empreses escollides d’entre 15 que van presentar-se, buscant «qualitat i pluralitat». Floria ha destacat que serà un concurs molt «competit» i ha recordat que per primera vegada s’ha organitzat una conferència oberta a la ciutadania i una exposició fotogràfica que dona «altres punts de vista» als focs, i per tant, li han donat més participació ciutadana.

Blanes, que ja arriba a la 47a edició, té un dia més de concurs, i per tant, durant 5 nits es podran gaudir de cinc companyies. Serà entre el 22 i el 26 de juliol. Les empreses escollides són de Madrid, del País Valencià, de Múrcia de França i «de reconegut prestigi» amb «plantejament molt interessants». El regidor de Festes ha destacat l’empresa francesa que proposa un espectacle «molt original» que relaciona els colors amb les estacions de l’any. Les quatre empreses espanyoles ha dit Torrecillas, ja han guanyat en alguna ocasió el concurs de Blanes i per això, augura un bon certamen «de primer nivell».

tracking