Diari Més

L'àrea de custòdia de detinguts de la Guàrdia Urbana segueix inactiva

El lloc destinat a la comissaria de Pont i Gol hauria de ser sotmès a reformes estructurals

Imatge de la comissaria de la Guàrdia Urbana de Pont i Gol, el dia de la seva inauguració.

L'àrea de custòdia de detinguts de la Guàrdia Urbana segueix inactivaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament encara no ha fet operativa l’àrea de custòdia de detinguts de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana, inaugurada l’octubre del 2013 a l’avinguda Pont i Gol. El Síndic de Greuges es va referir a aquesta qüestió en l’informe que va presentar a finals de l’any passat. De la resposta que fa fer l’Ajuntament al Síndic es desprèn que les persones detingudes per la policia local de Tarragona seguiran sent traslladades a la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

El govern municipal va indicar al Síndic que «en el cas que s’optés per les reformes estructurals que permetin fer operativa l’àrea de custòdia de detinguts, s’actuaria de conformitat amb les recomanacions del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura». La regidora Begoña Floria, responsable de la Guàrdia Urbana, va manifestar dilluns a Diari Més que «no volem penalitzar a la persona detinguda, portant-la dues vegades als calabossos, i preferim dur-la directament a la comissaria dels Mossos d’Esquadra».

En el seu escrit, el Síndic demanava informació «sobre les mesures» que l’Ajuntament havia previst adoptar «perquè l’àrea de custòdia funcioni amb totes les garanties per als detinguts i els agents de custòdia, d’acord amb els estàndards internacionals en la matèria».

El 12 de juny del 2014 –la setmana vinent es compliran tres anys– un equip de treball de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACTP), depenent del Síndic de Greuges, va fer una visita a l’àrea de custòdia de detinguts de la Guàrdia Urbana de Tarragona, sense previ avís. Segons va redactar l’equip, de la visita es va despendre que «l’àrea de custòdia no està operativa per problemes tecnològics». Més endavant, el text deia que «atès que funcionarà pròximament, el Síndic recomana a l’Ajuntament de Tarragona que habiliti les mesures adients per garantir la separació estricta de detinguts: homes, dones i menors, atès que el disseny no ho preveu».

Per la seva banda, el vicepresident d’Asemit, José Ramón Borrás, va dir que «com sindicat no diem si està bé o malament» el fet de no poder ús de l’àrea de custòdia, però va assegurar que «no la podríem assumir, per la carència de personal que tenim». El representant del sindicat majoritari a la Guàrdia Urbana va afegir que «no sé si l’àrea de custòdia reuneix les condicions necessàries, però sí que no podem assumir més competències amb el personal actual».

tracking