Diari Més

Desarticulen dues xarxes dedicades al tràfic internacional de cocaïna a través de vols aeris

Una d’aquestes xarxes estava formada per ciutadans espanyols establerts a Tarragona, Barcelona i Guadalajara
S’han practicat 7 registres domiciliaris a Tarragona i Barcelona, on s’han intervingut 106 quilos de cocaïna i 19.000 euros en efectiu

En els registres domiciliaris es van intervenir grans quantitats de cocaïna i diners en efectiu.

Desarticulen dues organitzacions dedicades al tràfic internacional de cocaïna a través de volsGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha desmantellat dues organitzacions criminals especialitzades en el tràfic internacional de cocaïna a través de vols comercials, ja fos a través d’enviaments ocults en la càrrega aèria de vols comercials o mitjançant viatgers que amagaven la droga sota la roba. Una de les organitzacions estava formada per un ciutadà establert a Bellvei, domicili al qual s'ha practicat un registre, a més d'altres persones residents a Barcelona. En aquests registres s’han intervingut 106 quilos de cocaïna, un quilo de substància per adulterar cocaïna, 19.000 euros en metàl·lic i diversos dispositius electrònics. L’operació ha conclòs amb la detenció de 12 persones de nacionalitat espanyola i colombiana.

Els inicis de la investigació es remunten al 2015, quan el Departament d’Investigacions de Seguretat Nacional dels Estats Units (HSI) va informar a la Guàrdia Civil de l’existència d’una organització internacional dedicada al tràfic de cocaïna i al blanqueig de capital que estava operant a Colòmbia i a Espanya. La Guàrdia Civil va esbrinar que aquesta xarxa estava formada per persones d’origen colombià establerts a la província de Barcelona, els quals introduïen grans quantitats de cocaïna a Europa amagant-les en càrregues aèries d’operacions comercials internacionals que simulaven.

A partir d’aquesta informació també van detectar que existia una segona xarxa formada per ciutadans espanyols establerts a Tarragona, Barcelona i Guadalajara. Aquesta segona organització estava relacionada amb la primera i planificava introduir a Espanya enviaments de cocaïna a través d’aeroports espanyols mitjançant correus o «mules», persones que amaguen la droga sota la seva roba.

Caçats in fraganti

La Guàrdia Civil va comprovar mitjançant la investigació com la primera organització, dedicada a introduir droga mitjançant enviament ocults en càrrega de vols, estava organitzant un enviament de prova –sense substància estupefaent- des d’Equador a Holanda per comprovar la seguretat del sistema.

Comprovada la seva fiabilitat, l’organització va intentar realitzar un primer enviament de 56 quilos de cocaïna en un vol des d’Equador a Països Baixos, així com un altre enviament de 24 quilos de la mateixa substància des de l’aeroport de Cotopaxi. La droga va ser interceptada per la policia equatoriana en ambdós casos gràcies a la informació donada per la Guàrdia Civil. Per últim la xarxa va intentar realitzar un altre enviament de 19 quilos de cocaïna des de l’aeroport d’Amsterdam, quantitat que va ser intervinguda per les autoritats duaneres holandeses, també alertades pel cos d’agents espanyol.

Pel que fa a la segona organització criminal, es va detenir a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas un passatger procedent de Colòmbia que pretenia introduir 5,265 quilograms de cocaïna amagats al seu equipatge de mà. Gràcies a aquesta detenció, els agents van poder identificar els altres membres de la xarxa criminal.

La investigació ha culminat amb la desarticulació d’ambdues organitzacions. Per això s’han dut actuacions a Espanya, Equador i Països Baixos que han clos amb la detenció de 12 integrants de les organitzacions: 7 a Espanya i 5 a Equador. Per altra banda, l’Autoritat Judicial ha emès 3 Ordres Internacionals de Detenció contra tres membres de les organitzacions desarticulades.

Imatge d'un dels registres domiciliaris practicants en l'operació policial.

Desarticulen dues organitzacions dedicades al tràfic internacional de cocaïna a través de volsCedida

Imatge d'un dels registres domiciliars en què es va detenir una persona.

Desarticulen dues organitzacions dedicades al tràfic internacional de cocaïna a través de volsGuàrdia Civil

tracking