Diari Més

Mònica Borrell: Directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

«El futur MNAT integrarà la capçalera del circ, el pretori i el museu»

El passat mes de març Mònica Borrell va assumir la direcció del MNAT, que està immers en un projecte de remodelació estructural i museogràfic

La directora del MNAT a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona.

«El futur MNAT integrarà la capçalera del circ, el pretori i el museu»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— La seva arribada coincideix amb el tancament del museu per reformes. Quin és el calendari previst?

— El calendari no està tancat, s’està treballant i s’ha de concretar perquè hi intervenen diferents administracions i és un projecte complex. Esperem que en breu es pugui concretar i espero que l’any que ve pugui estar tot en marxa. El projecte és el trasllat del museu però també tot el projecte de Patrimoni de la Humanitat de Tàrraco.

— La destinació temporal del fons del museu serà un Tinglado del Port. Què s’hi podrà veure, allà?

— Al Tinglado es farà una exposició de síntesi. Estem tancant el projecte i acabant de concertar els materials que hi aniran.

— Com serà el nou MNAT?

— El que és important del futur museu és que serà un espai de síntesi, amb la integració de la capçalera del circ, del pretori i del museu, que al final no deixen de ser tres dels elements emblemàtics de la Part Alta, a nivell patrimonial i històric però també pel que fa a les visites.

— Aquesta renovació de l’espai museístic anirà acompanyada de noves propostes de divulgació?

— És la gran oportunitat. Alhora que s’adeqüen les instal·lacions es farà una adequació de l’exposició, s’aprofitarà per fer una posada al dia i, evidentment, és una oportunitat per reformular programes de divulgació, pedagògics… Durant un temps estarem treballant a dos nivells, d’una banda en el museu al Tinglado i de l’altra en el nou museu i en la nova manera de presentar-lo.

— També s’ha parlat de la Tabacalera com a seu de l’Arqueològic.

— Jo crec que Tabacalera és un projecte molt ampli, de ciutat, en què el museu pot tenir un paper. Ara estem treballant en l’horitzó de l’espai de síntesi i en la reubicació en el mateix espai de la Plaça del Rei. L’Ajuntament ha de fer un encàrrec pel pla d’usos de la Tabacalera, que al final és el que posarà en ordre possibilitats i capacitats d’aquest espai. Crec que estarà molt bé, perquè serà un punt de partida per discutir i plantejar el projecte de futur. Ara és difícil parlar en abstracte.

— El MNAT és l’únic museu català de titularitat estatal. S’han reprès les negociacions per al traspàs definitiu?

— Ho desconec. Estem focalitzats en la intervenció que hem de fer.

— Tarragona és una ciutat molt turística, creu que s’aprofita prou la figura del turista com a visitant del museu?

— Jo crec que és com tot, es pot créixer i donar a conèixer més, i no només entre els turistes estrangers o allotjats a Tarragona o a la Costa Daurada, sinó també entre els visitants de cap de setmana o que vénen a passar el dia. Però el que és cert és que aquí a Tarragona, i comparat amb altres ciutats, el patrimoni té un paper central. Jo crec que s’està treballant bé, sempre es pot aprofundir, però penso que tot el pla de gestió de Patrimoni de la Humanitat permetrà treballar de forma global, no per equipaments aïllats, i la ciutat hi guanyarà.

— Hi ha una forta controvèrsia al voltat de la càvea romana que s’ha començat a fer al Teatre romà. Li sembla aquesta la millor solució que es podia haver adoptat?

— Tots els projectes són controvertits. Però voldria centrar-me en el fet que després de molt de temps s’està començant a actuar en tot l’entorn del Teatre, i també que, tot i que s’està fent una intervenció en un sector de tota l’àrea, al final estem parlant d’una taca urbanística molt àmplia, i ho hem de mirar al mig o llarg termini. Tota l’actuació que es fa en el marc de Patrimoni de la Humanitat s’està fent amb aquesta visió més àmplia i més complexa, i crec que hem d’anar avançant en aquesta línia.

tracking